Nejste přihlášen/a.
Před 3 lety jsem koupil starou Felicii. Prodavajicim jsem se ustne dohodli, ze auto nebudu na sebe prihlasovat a ze ho dojezdim do konce TK a sepsali jsme jen kupni smlouvu. Ale co bylo me prekvapeni, ze technicka konci uz za 3 mesice a ne za rok, jak bylo v inzeratu napsany. Samozrejme jsem hned auto reklamoval, i pisemne (mam doporuceny dopis, který se mi vratil), ale prodejce neragoval. Sel jsem to hlasit i na policii, ale ta mi rekla, at jsem v klidu, protože ON je zapsany ve velkym technicaku, ze to na neho bylo odlasene (jezdil rok na poloprevod), a ze On se bude starat, aby se se mnou dohodl. Po tech 3 mesicich jsem auto na zaklade kupni smlouvy nechal ekologicky zvlikvidovat a zrusit pojistku. Bohuzel neslo auto odhlasit z registru, tak mam znacky a technicak u sebe. Ted po 2-letech se kupujici ohlasil, ze dostal pokuta za neplaceni povinneho ruceni a vymaha ji po me. Ja jsem povinne ruceni platil, ale mesic jsem jezdil na jeho pojistku, protože jsme se tak slovne dohodli. Ted jsme zjistil, ze ji ukoncil driv. Je mi jasne, ze peníze za reklamaci auta jiz neziskam, když jsem auto nechal ekologicky zvlikvidovat, ale ma na me nejake paky, aby me pokutoval?... na www.bezpojisteni.cz jsem se docetl, ze musí prokazat ze auto ma na me odhlasil... to neudelal, nebo aspon o tom nevim.
Prosim poradte co bych mel udelat, abych minimalizoval pripadne pakuty.
Dekuji moc za odpoved.
ve chvíli,kdy nefigurujete v registru,můžete mít klidné spaní-narozdíl od prodávajícího-je hlavně v jeho zájmu situaci řešit,jenže vzhledek k uplynuté době(dva roky) to bude trošku problém...On at udělá cokoli,nevrátí to zpětně,takže to půjde za ním...Vy si ale velmi pečlivě hlídejte stav,kdy on auto odhlásí na vás(jedna z mála možností,které má)...,v tu chvíli už vy auto vyřadíte(bez eko polatku za 800,-jakože převod)...Jde to zjistit i online přes různé servery s pojištěním...
Nevím,ale dle mne -to že neodhlásil je jedno-pokud má kupní tak to není jeho problém ale problém toho kdo koupil a poté zrušil!
Registr neřeší majetkové vztahy a tože nepřepsali je druhá věc ale dle kupní on s tím nemá co do činění.
Ps ve stejné situaci jsem byl také-prodal ,nepřepsal a sepsal dodatek-přišla CKP ,že chtěla od mne příspěvek,tak jsen oskenoval,odeslal a hotovo,po chvíli přišlo dobrozdání že vůči mně zrušili a budou vymáhat od kupující dle KS!
doplněno 25.02.13 10:58:To Fancys-a to jste se při prohlídce před koupí nekoukl na RZ nebo do TP při kontrole VIN? na obou místech byste zjistil jak je na tom technická.Je hejno lidí co si myslí kdoví do kdy mají STK a pak něco plácnou a proto je nutné si toto ověřit! (asi jsem výjímka protože si termín budoucí u svého autí pamatuji nebo je to tím,že TKpo koupi připadla na 2.1 a to yla v dané době So a tak jsem dělal v polsedním prosicnovém termínu?)
jasný-situace s majetkoprávními vztahy je (mi) jasná,stejně tak ČKP,ale prvním "osloveným" bude prodávající,on musí nějak reagovat a až poté tazatel(dojde-li k němu)-pro tazatele snad jen poznámka k přijímání pošty na adrese trv.pobytu-pokud bydlí jinde,tak si to ošetřit,aby věděl a mohl včas reagovat...
jj, nezkontroloval jsem si to. Kupoval jsem sve prvni auto pres Aukro. Myslel jsem si, ze existuje nejaka moznost reklamace, kdyz neco neshoduje, ale asi bohuzel.
Dal mi zelenou kartu a vubec mi nerekl, ze povinne ruceni zrusil na zaklade kupni smlouvy... na webu CKP se pise, ze prodavajici musi splnit svoji pravni povinost - odhlasit auto..neudelal to... a ani mi to neoznamil... Vypada to, ze proti podvodnikum nic nezmuzu
Presto diky
nechci zakladat nové téma tak se zeptám tady... jak nejlíp řešit, když se auto kupuje např na druhem konci republiky, ale mimo úřední den? jde mi o odhlášení auta na noveho majitele..na internetu jsem vyčetl, že odhlašení je možne pouze na magistratu puvodniho majitele... takže v této situaci mi nezbyde nic jineho než se modlit, at zajde bývalý majitel na magistrát a poté mi zašle TP? díky
klasický případ kolize české legislativy a praxe -bohužel málokdo si může časově(právě třeba vzdálenost koupě auta) dovolit přijet na inzerát přesně v době provozu místně příslušného úřadu prodávajícího(většina čechů má taktéž stejnou,podobnou pracovní dobu),takže nelze provést odhlášku jako součást reálného prodeje...Osobně to dělám tak,že kupujícímu dávám ORV(malý),aby vůbec mohl s autem legálně odjet,velký(TP) si nechávám(pojistku na netu sjednáváme online přímo na kupujícího,není problém i o půlnoci)-jsme dohodnuti,že při odhlášení(fakt se snažím ve velmi brzké době) nahlásím "ztrátu" ORV za poplatek 50,-,jelikož úřad bez něj odhlášku neprovede a následně mu TP i s novým ORV odešlu poštou-poště to trvá 2 dny max.,takže pán může v klidu jezdit na původní do doby odhlášení stále platné ORV..Tohle je asi nejschůdnější řešení,ale riziko toho,že prodávající neodhlásí a nezašle TP tam prostě je..Pro kupujícího bude platit jiná rada než pro prodávajícího-vy jako kupec byste ideálně měl odjíždět s autem a komplet doklady(TP+ORV) a plnou mocí(nemusí být oveřená) k odhlášce(jenže to lze stejně pouze v místě,kde je auto registrované,vesměs shodné místo s pobytem prodávajícího,čili i koupě auta jako takové),resp.převodu...No a prodejce by neměl dávat TP z ruky dokud auto neodhlásí...V civilizovaných zemích(západně od nás,např.UK,CH apod.) to mají ošetřené,že stačí úřadu pouze oznámit(poštou,elektronicky) změnu-žádné vystávání na úřadě kvůli odhlášce a pak znovu kvůli dokončení převodu(samozřejmě západně od nás zdarma)...
díky!.. ono nevim jestli to klapne s idealni možnost,nejspíš se pojede o vikendu.. a je to tam a zpatky 1000km necelych tak trochu problem.. a kdyby nastala nejkrizovější situace že by byvaly majitel začal dělat mrtveho brouka a ani by nebyl k zastižení, tak prošlo by, kdybych přišel na jejich magistrát s kupní smlouvou a nahlásil ztrátu TP a že to chcu následně na sebe odhlásit?
fancys, je Vaší povinností jako vlastníka vozidla, uzavřít pojištění. Prodejce předá čkp kopii smlouvy a vy budete osobou povinnou (pokud se z toho nevykecáte) a bude proti Vám zahájen případ...
Případné sankce minimalizujete, když budete včas reagovat na problémy které vzniknou. Klidně i dotazem zde, nebo on line..
určitě neplaťte pokutu prodejci.
doplněno 25.02.13 14:51:čkp nekontaktujte, nemá to význam, páč oni Vás musí oslovit a přidělit číslo přípdau. Jinak Vás nenajdou v systému..
ICQ 55180641, skype: milancukrar
Moc dekuji za odpoved. Urcite nebudu platit pokutu prodejci-podvodnikovi.
Ted my asi nezbyva nic jineho, nez cekat na dopis od CKP, jeslti se nemylim? nebo mam zavolat na CKP a zeptat se jak to vypada se spravnim rizenim na to a to vozidlo?
A jak mam resit odhlaseni z registru? Mam se nechat za registrovat a odhlasit to na sebe? v cernu to budou dva roky, co je auto ekologicky zvlikvidovane.
jeste jednou moc dekuji za odpovedi. Prispivaji mi ke klidnejsimu spani, i kdyz je mi jasny, ze se to bez pokuty neobejde
Jeste mam dotaz: Docetl jsem se, ze i za ekologicky zvlikvidovane auto se musi platit povinne ruceni az do doby, kdy je odhlasene z registru.. Coz jeste neni. Protoze to neni napsane na me. Mam se tedy nechat zaregistrovat a hned odhlasit a sypat si popel na hlavu, ze jsem o teto moznosti nevedel?...Bojim se, ze se zas ozve CKP a bude vymahat dalsi tisice za pokuty a ja se z toho nevyvliknu, protoze pan prodavajici ma kupni smlouvu a hodi vse na me
Zlikvidované vozidlo nemohlo být provozováno = doklad o likvidaci je doklad o tom že jste neprovozoval a tedy neměl povinnost platit povinné ručení.
Povinnost platit pojistné jste měl v době kdy jste byl majitelem (kupní smlouva) a provozoval jste = ČKP má nárok na poplatek za dobu od ukončení pojistky předchozím majitelem do data likvidace.
fancys, nevím podrobnosti o vašem případě, ale zcela jasně vím, že sankci lze úspěšně odolávat.
Páč pojištění vozidla musí být jen když vozidlo provozujete, nikoliv po dobu vedení v registru...
v zakonech se pise:
Zánik pojištění odpovědnosti
§ 12
1 b) dnem, kdy vozidlo, které nepodléhá evidenci vozidel, zaniklo; vozidlo zanikne okamžikem, kdy nastane nevratná změna znemožňující jeho provoz,
1 c) dnem vyřazení tuzemského vozidla z evidence vozidel,
(3) Zanikne-li vozidlo, které podléhá evidenci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den jeho trvalého vyřazení z evidence vozidel podle odstavce 1 písm. c) s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná k tomuto evidenčnímu úkonu nemohla z důvodů nezávislých na její vůli tuto povinnost splnit a jestliže ji splnila bezodkladně, když tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy takové vozidlo zaniklo.
ze budu platit i za dobu kdy je auto vedeny v evidenci.. protoze jsem jeste neodevzdal znacky... vlastne ja to nemuzu udelat, kdyz nejsem zapsany v technicaku a je tam napsany pan Podvodni v kolonce ODHLASENO.
Právě na takové jako jste Vy ČKP čeká.Jim nejde o nic jiného než o VAŠE peníze.
Ale tím že doložíte že jste neprovozoval tam neplatíte nic! a jak jste provozoval auto co bylo sešrotováno (pkd máte protokol o likvidaci) to by mne zajímalo jak se dá provozovat něco co neexistuje. Tím,že není vyřazeno z evidence to CKP jen zkouší!.
Jinak prohledejte toto fórum je tu na toto téma milion pět příspěvků.
fancys, omlouvám se, ale nic jste nepochopil.
Nechcete mi zavolat, abych Vám to opět vysvětlil?
doplněno 28.02.13 09:31:Jsem do 18:30 na stavební výstavě v Pardubicích., Pak je večírek...
Volejte mezi 18:30 až 19:30.
jj, to by bylo supr.. poslu vam podklady o mem pripadu..na ..@volny.cz? a vecer bych vam zavolal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.