Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nemůžu nikde najít rozložení hmotnosti na nápravy automobilu. Jediné co jsme našel je že BMW to má 50:50 autoforum.cz/...
Auta mě zajímají spíše s náhonem na přední nápravu jak benzínova tak dieslová. Je to kvůli řešení projektu na návrh zvedáku.
Díky za rady...
Tak u BMW je to právě zmiňovaných 50:50 (u některých modelů se to může trochu lišit). BMW toho dosahuje dlouhou kapotou, motor se snaží nacpat co nejdál k řidiči, a převodovka je "pod autem". Dále další kila vážící poháněná zadní náprava, hraje taky ve prospěch hmotnosti 50:50.
Ale cca 90% aut na trhu, bude mít rozložení hmotnosti cca 60:40. Je to díky přednímu náhonu, kdy motor a převodovka se musí vlíst k předním kolům. Dále pak třeba naftové motory jsou těžší, než ty benzínové. Takže za mě, bych počítal s číslem okolo 56 až 60 (předek) k 44 až 40 (zadek)
My jsme tak různě počítali teorie a u dieslu škody octavie II nám to vyšlo skoro 70:30 ale zase třeba ze superba na odkaze bych to typl 65:35 inzerat.i-bazar.cz/...
Škoda jen, že nemáte zásadní znalosti o těžišti a rozložení hmotností, pak by jste pochopil, jaký nesmysl tvrdíte. Spousta výrobců se snažila dát motor i s převodovkou za přední nápravu(hummer H1) a ani tímto si nepomohli. Aby jste docílil výše uvedeného poměru hmotností, musel by jste motor i s převodovkou umístit uprostřed, což je konstrukčně obtížné řešení. Ale jelikož te to zbytečné, hnaná náprava by měla být hmotnější, je to stejně blbovina. Problém je v jízdních vlastnostech, auto musí být nedotáčivé či přetáčivé, obojí je lehce kontrolovatelné řízením. Pokud je auto něco mezi tím, jede, jede, a pak jste na boudě a nic s tím neuděláte.Blbě se vyrovnává nekontrolovatelný smyk obou náprav.
a z toho plyne co?ještě jednou prosim vás moc jsem vás nepochopil...díky...a váš typ na rozložení hmotnosti
bono-sorry,ale po přečtení výše uvedeného jsem trošku (slušně řečeno) konsternován-co to je proboha za plky...?!?,cituji:"...uto musí být nedotáčivé či přetáčivé..."To je právě neúspěch konstrukce,ne nutnost,víme...?!? Rozložením hmotnosti na nápravy se seriozně zabývají celé týmy konstruktéru a alespon přiblížení se ideálu(právě těch 50:50) se považuje za úspěch-i když dnes už jízdní vlastnosti aut nejsou prioritou(bohužel) jede se na ekologii...Bohužel dnes už i v Mnichově vyvádí hrozné "ptákoviny" a BMW přestává být tím,proč si jej lidé kupovali(krom výkonu právě ony jízdní vlastnosti)... Nicméně jsem rád že mám starou babču BMW E36-kdo se kdy svezl se starším Bafíkem a trošku zvládá řízení(není jen držitelem ŘP)ví o čem mluvím a všelijaké nejen koncernové předokolky(a to i se silnější motorizací) se trošku nechytají..
Ano, proto mají vozy F1 motory v zadní části nad hnanou nápravou. Čili jak uvádíte plkám blbosti, jen jsem jel několikrát bohemku a šumavu, což též nebudete znát, tak nemá cenu se dohadovat. Jinak jsem též uživatelem BMW, nemám ani zdaleka vámi popisované ideální rozložení hmotnosti 50na50, ale x drive funguje dobře. Pak jsou amíci blbci, že na rozložení 50na50 ještě nepřišli, že mustangy, corvetty a nejlépe dodge viper mají vše vepředu, a vzadu jen diferák. Nebo porsche 911 s motorem nad zadní nápravou, to jsou dle vás asi dementi. Opakuji, auto musí být přetáčivé nebo nedotáčivé, v opačném případě řidič ani elektronika nemůžou odhadnout jeho chování.
Jak tak čtu tak zkušenosti máte víc než dost...já se tedy ptámna konkrétní případ škoda superb II 2.0 tdi 103kw...typnete si či někdo víte kolik to je...díky
Přidávám pár konkrétních příkladů -
Nissan Micra - P/Z - 60/40%
Škoda Fabia - P/Z - 61/39%
Audi Q5 - P/Z - 54/46%
BMW X3 - P/Z - 48/52%
Hyundai i40 - P/Z - 59/41%
Škoda Superb - P/Z - 60/40%
Seat Ibiza - P/Z - 64/36%
Ford Fiesta - P/Z - 61/39%
Ford Grant C-MAX - P/Z - 57/43%
BMW 1 - P/Z - 50/50%
Ford Focus - P/Z - 60/40%
Renaul Megane - P/Z - 65/35%
Volkswagen Golf P/Z - 63/37%
Snad to bude stačit, jako příklady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.