Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlá jízda vs pokuta od zaměstnavatele

Od: jiricek* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, ve služebním vozidle máme nainstalován GPS systém pro sledování vozidel,

když se vedoucí připojí tak aktuálně vidí, kde se auto nachází, jaká je rychlost, množství paliva v nádrži atd.

Všechny údaje lze samozřejmě dohledat i zpětně.

Podle GPS systému jsem jel mimo obec, kde je povolená rychlost 90km/h , rychlostí 110km/h,

zaměstnavatel mě za to potrestal stržením prémie 1000 kč.

Může to udělat? Podle mě může rychlost měřit, a pokutovat za její překročení, jen policie a městská policie,

a to kalibrovanými měřícími přístroji.

Podle mě je měření GPS nepřesné, protože jsem určitě nejel víc jak 100 km/h

Děkuji za Odpověď

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zaměstnavatel to může vyhodnotit jako porušení pracovní kázně, za které může udělit sankce, např. snížit část prémií (resp. pohyblivou část platu).

gocars*
hodnocení

1x

Měření podle GPS je daleko přesnější než měření dle tachometru ;)

Nicméně, takovou kontrolu Vám opravdu nezávidím *nevi*

honzav88*
hodnocení

1x

Ona to hlavně není pokuta, ale strážka z premií a to může udělat kdykoliv nebo vám je nemusí dát vůbec. A jak je zde napsáno měření GPS je velmi přesné... Nevím co ste za firmu, ale asi máte na autě logo firmy a šéf chce dobrou prezentaci firmy což je logické a navíc jde i o spotřebu, která se rychlou jízdou zvyšuje, nebo nehoda kterou byste mohl zavinit mu může zničit jeho majetek, který určitě není pojištěn na 100% pořizovací hodnoty atd... Je to hnusná kontrola z pohledu zaměstnance, ale z pohledu zaměstnavatele plně oprávněná a velmi přínosná :)

jirkasirkabublinka
hodnocení

0x

A proč by Vám nemohl srazit prémie?

mowla*
hodnocení

0x

Pokud máte nějak definováno požadované chování řidiče služebního auta a tys je porušil (nedodržel), klidně tě může zaměstnavatel ´pokutovat´ - podobně jako při jiném porušení-nedodržení pracovních povinností (jsou firmy, kde je třeba pokutováno porušení DressCode :-D ).

A - mimochodem - měření rychlosti GPS je velmi přesné, o takové přesnosti nelze u běžného tachometru ani snít.

doplněno 12.02.13 15:17:

*smich**bzum**smich* Jiříčku - vyhláška už pěkných pár let neplatí - jestli máš takové znalosti ve více oblastech "provozu na pozemních komunikacích" musí být radost tě na takové "komunikaci" potkat... *zed*

Požadované chování řidiče je definováno obecně závazným předpisem, stejně jako jsou obecně závazným předpisem definované třeba požadavky požární ochrany nebo hygieny a bezpečnosti práce. A řidič s nimi byl určitě prokazatelně seznámený na pravidelném školení (u firmy, která bere kontrolu lidí takhle vážně, bych o tom ani moc nepochyboval).

nu*
hodnocení

0x

v době, kdy za provoz vozidla odpovídá registrovaný majitel - provozovate je to běžný postup zaměstnavatele...nemontuje tam to drahé GPS jen tak...podruhé přijdete o celé osobní ohodnocení a potřetí se s váma rozloučí a dostanete papapa

jiricek*
hodnocení

0x

Je mi jasné, že mě mě může kontrolavat, ale to nic nemění na tom, že rychlost smí podle vyhlášky měřit jen policie a obecní policie.

sebod*

já jsem zaměstnancům za vyšší rychlost také sebrala peníze *cert*. A víš proč? Protože mě to jejich "závodění" stálo vyšší náklady na provoz vozidla - myslím tím především zvýšenou spotřebu pohonných hmot. Proč bych to měla platit já ze své kapsy? Nejdříve jsem to řešila domluvou, ale to nepomohlo. Divil by ses, když jsem jim poté sáhla na "jejich" peníze, jak šla najednou spotřeba rapidně dolů.

výše už bylo napsáno vše. nic vám nebrání zaměstanavateli toto sděli a oznámit, že zítra už do takové firmy pracovat nepřijdete. odejdete se vztyčenou hlavou...

mimochodem, jakou vyhlášku máte na mysli?

doplněno 12.02.13 15:21:

no, váš zaměstnavatel je k vám velice milostivý. pokud jako profesionální řidič na "silnici" dodržujete jakousi vyhlášku o provozu na pozemních komunikacích a nemáte tušení že provoz na těchto komunikacíh upravuje zákon...

jiricek*
hodnocení

0x

Vyhláška o provozu na pozemních komunikacích :)

asd*

361/2000 Sb je zákon ;)

Ano, zaměstnavatel vás může kontrolovat včetně toho jak rychle jezdíte a může vám za to sebrat prémie, a pokud by se to opakovalo tak vás klidně může vyhodit bez odstupného. Měl jste jet max. 90, jel jste rychleji tak není co okecávat. Jediná omluva by bylo zrychlení kvůli bezpečnému předjetí nebo udělání místa sanitce/ hasičům.

buss

Pane, povinnosti nám může uložit jen zákon, zaspal jste dobu! Vyhláška jen když na ni odkazuje zákon, upřesňuje podrobněji co je v zákonu. Jistě není na mysli vyhl. 145/1956.

petr123*
hodnocení

0x

Používáš firemní majetek jinak než je dovoleno, dokonce tím přímo porušuješ zákon. Proč bys za to nemohl dostat přiměřený trest?

jiricek*
hodnocení

0x

Ano, nepopírám to, dopustil jsem se přestupku, ale když mě změří policie tak na to má ze zákona právo, a má schválená měřidla, zatímco GPS měření, i když je tedy velice přesné, tím schváleným měřidlem rozhodně není. a podle vyhlášky smí rychlost měřit jen Policie a Obecní Policie, to vím určitě. Taková ta měřidla u silnice, která instalují obce, jsou pouze informativní, i když na mi na nich naměří třeba 200 km/h tak to nemůže být použito jako důkaz v přestupkovém řízení. Kdyby to byl stálý radar instalovaný policií, tak je to samozřejmě jiná, to bych přišel o řidičák :)

To je ale úplně jedno, jestli je GPS schválené měřidlo nebo ne. Zaměstnavatel má právo sebrat vám celou pohyblivou část mzdy a nemusí vysvětlovat ani své důvody, což v tomto případě učinil.

petr123*

Pochop že zaměstnavatel tě netrestá za porušení rychlost jízdy - to je záležitost policie. Trestá tě za to že používáš jeho majetek v rozporu s jeho zájmy - a to rozhodně jeho právo je.

jiricek*
hodnocení

0x

Už vám rozumím, jinak to lze říci slovy: "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde." :-D a pokud jde o tu vyhlášku, jsem tím myslel Pravidla provozu, zákon č 261/200O sb. par. 79 a, zákon dosud platí, i když byl samozřejmě několikrát novelizován, naposledy letos od 14.1. čerpadl jsem z učebnice autoškoly, pro rok 2013, a na stránkách ministerstva dopravy - www.mdcr.cz takže jsem si jistý, že zákon znám, a ten mluví jasně.

petr123*

Když ho tak znáš, tak proč ho teda nedodržuješ? A navíc k jeho porušování používáš majetek tvého zaměstnavatele?

sebod*

jiricek . Ty tomu nějak nechceš rozumět. To není : Kdo chce psa... Tady ten postih má reálný podklad. Tobě by se líbilo, kdyby Ti někdo naprosto cizí vytahoval z peněženky pětistovky a zapaloval si s nima doutníky? *zed* Ve stejné situaci je Tvůj zaměstnavatel. Ty na něho naprosto dlabeš. Vytahuješ mu z pokladny peníze a pouštíš je do větru. Chápu, že kdybys Ty byl na jeho místě, tak by Tě tyto vícenáklady nezajímaly a mávl bys nad nimi rukou...:D Ale Tvůj zaměstnavatel je jiný. A má na to plné právo.

cyril*

Hůl je v tomto případě málo, když ani nedokážete opsat správné znění zákona. Vámi uvedený předpis ani tolik paragrafů nemá, ale je dobře, že jej "znáte"! Pro ty co jej neznají je tento odkaz:

261/2000 Sb.

Účinnost od: 15. srpna 2000
Nález Ústavního soudu ze dne 4. července 2000 ve věci návrhu na zrušení bodu 10. části I. přílohy k zákonu č. 126/1992 Sb., o ochraně znaku a názvu Červeného kříže a o Československém červeném kříži

jiricek*
hodnocení

0x

Ale já tomu rozumím, přiznávám, že jsem jel rychle, a souhlasím s tím, že má zaměstnavatel právo mě potrestat, nedodržuji předpisy ze kterých jsem byl proškolen, a ohrožuji tím sebe i okolí. Mě vadí to, že zaměstnavatel se odvolává na to, že moji rychlost, vyčetl ´, z elektronické knihy jízd. a to podle mě co se rychlosti týče moc přesná není. Tedy alespoň ta naše určitě ne. Klasické penosné GPS ,např. TomTom . měří rychlost přesně, to vím, ale ta naše která ja zabudována v autě, slouží pouze ke sledování vozidla, nikdo na první pohled nepozná, že tam GPS je. A pokud jde o tu přesnost tak s tou to moc slavné není, nedávno jsem jel k zákazníkovi cca 30km od sídla naší firmy, a podle GPS jsem se vrátil až druhý den, najel jsem o 15 km víc.. takže... :) naštěstí jel vedoucí ten den se mnou, takže věděl že je to nesmysl, a navíc, zároveň píšeme i papírovou knihu jízd, a stav tachometru na přístrojovce sedí s tím co mám v papírové knize jízd, ta elektronická se každý měsíc, o několik km sekne. Možná je to tím, že se pohybuji převážně po malých vesničkách, mezi lesy a kopci. Když jedu na náš jiný provoz, cca 3 km, tak mi to pak ukáže, že jsem jel přes vedlejší vesnici, a najel jsem nějakých 5 km. Takže přesnost tohohle systému rozhodně není závratná. Ale např. v Brně je to přesné, to je rozeznat každá ulice, kde stojím. Aut je ve firmě 6, a všechny mají stejný problém, vozy jsou rok staré.

werena

...proč mají auta ...je jich 6...stejný problém?...problém mají jejich řidiči...když dělají práci jinak než požaduje zaměstnavatel...jen se ozvěte, zvedněte hlavy...na prémie zapomeťe...pokud ještě máte nějaké osobní...tak se modlete, aby vám ještě jeden měsíc vydrželo...a pokud stále je váš přístup stejný...možná koště a zametat dvůr...

johhny16*

jezděte předpisově a pak se nemusíte divit za stažení premii , kontrolu rychlosti atd. atd.ohrožujete tím sebe,zaměstavatelův majetek a hlavně ostatní lidi a řidiče.Jezděte předpisově dle tachometru co vám ukazuje a nemusíte pak mít obavy že jste překročil rychlost a zaměstavatel vám vzál premie at to bezdůvodně nebo důvodně.Půjčil by jste mi auto kdybych s ním jezdil jako práse a vy platil naklady?asik ne...ty GPSka se tam dávaji i z těchhle důvodu.Zaměstnavatel má více práv něž jsi myslíte,ale take povinosti,a tak to plati i pro vás.Takže se nedivte a držte krok jiank by jste se při opakovánem přestupku mohl i zbalit a jít se nahlasit např.na prácak..

johnny2222

Ahoj, s vyhláškou to nemá co dělat... její porušení řeší policie těmi správně zkalibrovanými přístroji, jak je napsáno výše:) tohle co popisuješ je pěkná buzerace ze strany vedení, nicméně na to mají plné právo. Ještě jsem o takovém případu neslyšel, spíše naopak.. že vedení nutí zaměstnance tu vyhlášku porušovat..já to mám v práci dnes a denně a to taky není ideální:)

asd*

GPS pokud nemá signál tak neví kde je, vzdálenost mezi "slepými" pak dopočítává podle sebe.

PS: Buďte rád, že po vás zaměstnavatel vyžaduje jezdit podle předpisů. Pomalu, v klidu, mít to zaplacené - co by za to dali řidiči kteří buď jezdí rychle bez přestávek nebo jdou od válu...

Jo to je docela dost možné,že za měsíc se kilometry na tachometru nebo vycucané s palce rozcházejí.Tachometr pracuje max.jen s sty metry,kdežto GPS pracuje možná ještě s menší jednotkou než metr!U mé bývalé firmy když zavedli GPS tak s tím měli problémy také,ale jen ti dle mne ,nezodpovědní řidiči.Ti šli ráno do garage,nastartovalo popojeli cca 20m chcípli a šli k mistrovi pro práci a pro kafe z automatu,apk opět nastartovalo popojeli 10 metrů do skladu nafasovat materiál a pak teprve jeli na pracoviště-tacho takové kousky ani nepoznal,ale GPS ano!

Buďte rád,pokud jste řidič z povolání nebo se při své práci bez auta neobejdete,že Vás rovnou nevyhodil,protože to lze také kvalifikovat jako hrubé porušení pracovní kázně ,jako když si např. zedňál na lešení dá škopek či dva!

ladinpraha*
hodnocení

0x

Tohle nemá s vyhláškou či zákonem nic společného, pokuty si platí každý řidič sám. Je to o nákladech na provoz vozidla. Znám firmu, kde je zaznamenáváno každé šlápnutí na plyn nebo na brzdu a následně požadováno vysvětlení, např. proč během jízdy šlápnul na brzdu 100x, když jiný řidič na stejné trase jenom 20x. A všechno se to promítá do finančního ohodnocení řidiče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]