Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřeboval bych prosím poradit mám Favorita s roztečí 4x98 a chtěl bych změnit rozteč z felicie 4x100 r.v.96,bude to možné a co by to obnášelo.Děkuji za radu.
Je tu pár možností. Ta první je udělat kola (rozteče), co se montovala po roce 93.
V zadu je to trochu problém. Obnáší to vyměnit buben (rozteče), náboj (uchycení nového typu bubnu, kdy se buben dá sundat jen při povolení centrální matice, což u starého typu nebylo nutné ... držel ho kříž se závity pod bubnem a až ten kříž držela centrální matice) a k vůli novému náboji (tedy té kuželovité tyčce s přírubou je nutná i nová náprava (příruba má taky jiné rozteče). Pamatuji si, že i samostav je trochu jiný takže...
Zadek je lepší vyměnit komplet demontáží nápravy a montáží nového typu (pásne).
Předek je jednodužší, ale ... ale
Stačí vyměnit kotouč brzdy, pak náboj, který je pod ním a to je vše. Problém je ten, že je náboj zalisován v ložisku kola a to je zalisováno v těhlici (hlavě kola). Je potřeba přípravků a správného lisování a to už se i vyplatí rovnou nová ložiska.
Nebo opět sehnat jen těhlice (holé) jen s ložisky a náboji a nastrojit si svým starým brzdičem,tlumičem,poloosou a dát nový kotouč brzdy s roztečí 100
Píši pár možností, protože mě to taky jeden čas zajímalo (mám ročník 90). Prodávají se takové šrouby no...
moc jim nevěřím, takže jsem si ponechal plecháče 98 a dál to neřešil a nepátral .
Tedy řešením jsou šrouby s kuželovitou plovoucí podložkou na změnu rozteče a nebo vymezovací podložky kol (výhodou je rozšiření rozchodu kol. Nevíhodou asi ta nižší pevnost a namáhání na střih, pokud se málo dotáhnou.
doplněno 08.02.13 22:38:A neměnit šrouby s kulovým sedlem za kuželové a opačně. Ničí se disk a zvýší se riziko povolení šroubů za jízdy.
doplněno 08.02.13 22:39:doplněno 08.02.13 22:41:Někomu se to povede nasadit prachsprostě i jen tak 100 disk na 98 náboj s původních šroubů a jezdí...
doplněno 08.02.13 23:00: Proto jsem napsal, že to taky jde
Ale jeď s tím po dálnici 140, to už je o strach
upřímě když sem měl fafouna měl 100kovou rozteč dostal sem kola kompletní zimáky zdarma akorát rozteč 98 no a neřešil sem to nazout a utáhnout to šlo a na silnici to nic nedělalo kapku prasárna no ale neber to když byly tak levný
proto sem na tom měl zimáky ale ve 120 pohoda
Mockrát děkuji za odpověd,nejrozumější bude to nechat jak je to,holt nebudou hliníky,svět se nezboří,ještě jestli bych se mohl zeptat na výměnu zrcátek z felicie do favorita-budou pasovat,nebo se musí upravovat,Děkuji.
Neházej flintu do žita, hliníky se vyráběj, tyhle tam jdou bez úprav, výrobek firmy RIAL, mod. CAMPO 5,5x13 ET38 4x98. Mladej z práce je tam má, fávu slušej, stk loni na podzim bez problémů. Horší je cena asi 1700kč za kus, budou dražší než to fávo!
Na favorita 98 rozteč se dělali snad dva druhy hliníkáčů.
Hledej modely Sport-line,Excellent a Marathon (možná i starej Silver-line1 s karbem).
doplněno 11.02.13 06:52:Ještě se montoval v 98 hliník italský výroby (značku nevím), na model 135LE určenej na vývoz. Tyhle všechny původní hliníky už nikde neseženeš, max dost zdevastovaný a většinou nekompletní sady. Mladej z práce to sháněl kde se dalo a nakonec koupil ty RIALY CAMPO, ty jsou soudobý a pořád se vyráběj.
Měl jsem Favorita s roztečí 4x100 (r.v. ´93), takže předpokládám, že bude stačit vyměnit kotouče a bubny (k tomu asi rovnou destičky a pakny) - pokud tedy předpokládám správně a chceš to kvůli použití kol.
Kdyžtak počkej - až se tu objeví Gumídek, napíše ti to přesně.
Další věcí je, co je zapsané v TP, pokud tam ty kola nejsou zapsaný, tak nevim nevim jestli to tam někdo dopíše. Možná nějaký potvrzení od výrobce. Pokud by to zapsaný nebylo, tak je to z toho průšvih v případě nehody.
doplněno 08.02.13 22:48: Ok, dík za upozornění , tudíž beru svojí odpověď zpět ...a jdu studovat TP
mysel jsem, že když se zapisují disky, že je zapsaná i rozteč
ale jak koukám, tak není
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.