Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozteč favorita

Od: jirkafavorit* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,potřeboval bych prosím poradit mám Favorita s roztečí 4x98 a chtěl bych změnit rozteč z felicie 4x100 r.v.96,bude to možné a co by to obnášelo.Děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

4x

Je tu pár možností. Ta první je udělat kola (rozteče), co se montovala po roce 93.

V zadu je to trochu problém. Obnáší to vyměnit buben (rozteče), náboj (uchycení nového typu bubnu, kdy se buben dá sundat jen při povolení centrální matice, což u starého typu nebylo nutné ... držel ho kříž se závity pod bubnem a až ten kříž držela centrální matice) a k vůli novému náboji (tedy té kuželovité tyčce s přírubou je nutná i nová náprava (příruba má taky jiné rozteče). Pamatuji si, že i samostav je trochu jiný takže...

Zadek je lepší vyměnit komplet demontáží nápravy a montáží nového typu (pásne).

Předek je jednodužší, ale ... ale

Stačí vyměnit kotouč brzdy, pak náboj, který je pod ním a to je vše. Problém je ten, že je náboj zalisován v ložisku kola a to je zalisováno v těhlici (hlavě kola). Je potřeba přípravků a správného lisování a to už se i vyplatí rovnou nová ložiska.

Nebo opět sehnat jen těhlice (holé) jen s ložisky a náboji a nastrojit si svým starým brzdičem,tlumičem,poloosou a dát nový kotouč brzdy s roztečí 100

Píši pár možností, protože mě to taky jeden čas zajímalo (mám ročník 90). Prodávají se takové šrouby no...

moc jim nevěřím, takže jsem si ponechal plecháče 98 a dál to neřešil a nepátral ;).

Tedy řešením jsou šrouby s kuželovitou plovoucí podložkou na změnu rozteče a nebo vymezovací podložky kol (výhodou je rozšiření rozchodu kol. Nevíhodou asi ta nižší pevnost a namáhání na střih, pokud se málo dotáhnou.

doplněno 08.02.13 22:38:

A neměnit šrouby s kulovým sedlem za kuželové a opačně. Ničí se disk a zvýší se riziko povolení šroubů za jízdy.

doplněno 08.02.13 22:39:

alu-kola.shop-y.cz/...

doplněno 08.02.13 22:41:

Někomu se to povede nasadit prachsprostě i jen tak 100 disk na 98 náboj s původních šroubů a jezdí...

doplněno 08.02.13 23:00:

;)

doplněno 08.02.13 23:21:

Proto jsem napsal, že to taky jde :)

doplněno 08.02.13 23:22:

Ale jeď s tím po dálnici 140, to už je o strach ;)

upřímě když sem měl fafouna měl 100kovou rozteč dostal sem kola kompletní zimáky zdarma akorát rozteč 98 no a neřešil sem to nazout a utáhnout to šlo a na silnici to nic nedělalo kapku prasárna no ale neber to když byly tak levný ;)

doplněno 08.02.13 23:27:

proto sem na tom měl zimáky ale ve 120 pohoda *smich*

jirkafavorit*
hodnocení

Mockrát děkuji za odpověd,nejrozumější bude to nechat jak je to,holt nebudou hliníky,svět se nezboří,ještě jestli bych se mohl zeptat na výměnu zrcátek z felicie do favorita-budou pasovat,nebo se musí upravovat,Děkuji.

buky*

Neházej flintu do žita, hliníky se vyráběj, tyhle tam jdou bez úprav, výrobek firmy RIAL, mod. CAMPO 5,5x13 ET38 4x98. Mladej z práce je tam má, fávu slušej, stk loni na podzim bez problémů. Horší je cena asi 1700kč za kus, budou dražší než to fávo!

gumidek*

Na favorita 98 rozteč se dělali snad dva druhy hliníkáčů.

Hledej modely Sport-line,Excellent a Marathon (možná i starej Silver-line1 s karbem).

doplněno 11.02.13 06:52:

auto.bazos.cz/...

Rozteč favorita
gumi
buky*

Ještě se montoval v 98 hliník italský výroby (značku nevím), na model 135LE určenej na vývoz. Tyhle všechny původní hliníky už nikde neseženeš, max dost zdevastovaný a většinou nekompletní sady. Mladej z práce to sháněl kde se dalo a nakonec koupil ty RIALY CAMPO, ty jsou soudobý a pořád se vyráběj.

mowla*
hodnocení

2x

Měl jsem Favorita s roztečí 4x100 (r.v. ´93), takže předpokládám, že bude stačit vyměnit kotouče a bubny (k tomu asi rovnou destičky a pakny) - pokud tedy předpokládám správně a chceš to kvůli použití kol.

Kdyžtak počkej - až se tu objeví Gumídek, napíše ti to přesně.

buky*

To předpokládáš špatně,zapomínáš na náboje, ložiska a další, gumídek ti to napíše podrobně, to je jeho zahrádka.

hodnocení

1x

Další věcí je, co je zapsané v TP, pokud tam ty kola nejsou zapsaný, tak nevim nevim jestli to tam někdo dopíše. Možná nějaký potvrzení od výrobce. Pokud by to zapsaný nebylo, tak je to z toho průšvih v případě nehody.

doplněno 08.02.13 22:48:

Ok, dík za upozornění *palec*, tudíž beru svojí odpověď zpět ...a jdu studovat TP *cteni* mysel jsem, že když se zapisují disky, že je zapsaná i rozteč *nevi* ale jak koukám, tak není

k2

Roztec se do TP nezapisuje, tudiz ji tam nemuze nikdo dopsat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]