Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na vás, uživatele poradte.cz, dotaz ve věci výkladu § 12 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. Dotaz se týká způsobu prokazování příslušnosti policisty k Policii ČR.
§ 12 zní:
(1) Při provádění úkonu je policista povinen prokázat svou příslušnost k policii služebním stejnokrojem, služebním průkazem nebo odznakem policie, na kterých musí být zřetelně viditelné identifikační číslo. Zaměstnanec policie je při provádění úkonu povinen prokázat svou příslušnost k policii průkazem zaměstnance policie se zřetelně viditelným identifikačním číslem.
Sice můžete, ale proč pokud má stejnokroj a služební číslo tak moc důvodu nevidím proč toto požadovat.
Ty líbivé montérky není problém sehnat ani v internetových aukcích, tudíž na mě nepůsobí prokazování se nimi příliš přesvědčivě.
Jde mi vysloveně o služební průkaz (či odznak). Nebyl jsem si právě jistý, zda i když se prokazuje stejnokrojem s identifikačním číslem dle platných zákonů, mohu po něm požadovat "navíc" služební průkaz (či odznak).
doplněno 04.03.13 20:04:Důkladnější kontrola mě opravdu netíží. Policisté zase nemají příliš možností něco kontrolovat a i to málo se lehce může otočit ve finále proti nim (typicky kontrola zavazdlového prostoru - ve většině případu, požadování rozbalení lékarničky apod.).
Požadovat lze cokoli. Jak je psáno, policista ve stejnokroji s číslem je ve stavu prokazování se. Důkladnější kontrola nemusí spočívat jen v kontrole lékárničky ale i technického stavu vozidla, lustrace osoby i vozidla, prohlídky vozidla a podobně. Na to má policie ze zákona právo a není to časově omezeno. Takže pokud chceš strávit třeba hodinu s blbcem, než ti vrátí doklady a umožní ti tak pokračovat v jízdě, jak libo.
Požadovat můžete co chete, v případě, pokud policista má na sobě např. čerňáky se služebním číslem, tak Vám služebák ukazovat nemusí. Je to pouze jedna z možností, kterou se prokazuje příslušnost k Policii ČR.
doplněno 04.03.13 20:15:tesi: nevím co se Vám nelíbí na kontrole zavazadlového prostoru apod. o oprávnění příslušníků PČR toho asi mnoho nevíte, nebo jste narazil na policistu, který to nevěděl a požadoval po Vás něco co neměl, nebo něco co sice mohl, ale řekl si o to nevhodným způsobem. Bohužel jak se říká, na hlupáka se dá narazit všude. I policista je jen člověk.
doplněno 05.03.13 20:22:Souhlasím s erniem, každopádně se Vám tesi omlouvám, ale ještě se vrátím k tomu kufru, už bod dva Vámi citovaného paragrafu: pátrání po osobách a věcech pocházejících z trestné činnosti, nevím co Vás na tom zaráží, ale po těch policie pátrá neustále. Např. bude Vám nedej bože odcizeno vozidlo, jak jinak myslíte, než pátráním po odcizené věci (vašem vozidlu) a tedy i dopravní kontrola, popř. prohlídka dopravního prostředku může být Vaše nedej bože odcizené vozidlo nalezeno? Když tedy opomineme další paragrafy zabývající se vstupem do obydlí a živnostenské provozovny, popř. domovní prohlídka? Dle mého skromného a soukromého názoru asi nijak. Jak říkal na svých přednáškách jeden člověk, kterého si moc vážím " v PČR pracují dva typi lidí, ti co jsou zde zaměstnání jako policisté a ti co pracují u policie". Jednoduše řečeno, když něco dělám, musím si to umět obhájit. Pokud např. probíhá kontrola totožnosti u osob, které se zeptají ale z jakého důvodu mne kontrolujete, musí jim zákonitě policista odpovědět, jelikož pátráme po osobách a věcech a Vy se zdržujete v místě, kde dochází často k páchání trestné činnosti. Tímto tuto kontrolu naprosto legalizuje a navíc ukáže, že není tak hloupý, jak na první pohled vypadá. Některým to dojde někteří se nad tím zamyslí a někteří hlupáci budou mít pouze hloupé řeči. Doktora se přeci také neptáme, proč nám léčí nemoc prášky a né rovnou operací. Samozřejmě nechci tvrdit, že policie dělá vše 100% dobře, jelikož to nedělá nikdo, ale myslím si naopak, že veřejnost "buzeruje" policii mnohdy za prkotiny, ale kdyby se to týkalo oněch lidí, tak by potom řvali, proč to ti policisté neudělali právě tak, jak jim dříve vyčítali.
OFF TOPIC: Repkine, ještě budu reagovat na vaši odpověď týkající se "kufru". Nelíbi se mi to, že jsem byl svědkem, kdy nepostupovali dle zákona a pouze se snažili znepříjemnit kontrolu, kvůli tomu, že po dlouhé době neproběhlo řešení přestupku dle jejich zaběhnutého scénáře. Ale samozřejmě, policista je také člověk a nelze to takto globalizovat.
Tímto považuji tuto záležitost za uzavřenou a rád bych se dočetl další odpovědi na téma prokazování přislušnosti.
Zde ještě citace:
Oprávnění k prohlídce dopravních prostředků
(1) Při pronásledování pachatelů některého ze zvlášť závažných úmyslných trestných činů anebo jiných úmyslných trestných činů, k jejichž stíhání zavazuje vyhlášená mezinárodní smlouva, a při pátrání po těchto pachatelích a věcech pocházejících anebo souvisejících s uvedenými trestnými činy, je policista oprávněn prohlížet dopravní prostředky, zda se v nich tito pachatelé anebo věci nenacházejí.
(2) Při pátrání po hledaných osobách, zbraních, střelivu, výbušninách, omamných prostředcích nebo odcizených věcech, jsou policisté oprávněni přesvědčit se, zda se hledaná osoba nebo věc nenachází v dopravních prostředcích, je-li důvodné podezření, že tomu tak je.
Omlouvám se za dezinformaci, čeština nikdy nebyla moje silná stránka. Nyní již tato problematika nabývá jasnější podobu. Děkuji vám.
Mno vše snad bylo řečeno.Jen doplním - pokud si budete myslet že je falešný,tak jej můžete /slušně/ požádat o průkaz- a pokud to není totální trotl,tak pochopí.Pokud to bude vůl ,tak je to úplně jedno.
Již zde byla objasněna problematika prokazování se policisty,takže je jasné,že ten průkaz být nemusí pokud jsou splněny podmínky stejnokroje a čísla.Pokud by jste měl skutečně vážné podezření,že by se nemuselo jednat o pilicistu nebo by podmínky kontroly byly podezřelé nebo velmi nestandartní je možno vytočit linku 158 a ověřit přítomnost policistů na místě.Souhlasím,ale s názorem,že to praděpodobně nepozvedne náladu hlídky PČR .Rozhodně bych si dal pozor na arogantní chování k hlídce a oni by měli zachovat profesionalitu.
Spíš bych v tom viděl to, že i když bude policista striktně dodržovat všechny předpisy, dokáže ti znepřijemnit život a z půlminutové kontroly dokladů udělat půlhodinovou důkladnou prohlídku s následky. Na každém autě nebo řidiči se něco najde, stačí vědět kde a co hledat. A kecama o falešných uniformách mu jistě náladu nepozvedneš.
BTW: když opominu to, že každý pátý policista je přinejmenším .Bc, tak argumenty o šimpanzích bychom mohli uvádět i o jiných profesích, např. učitelé (mohu uvést konkrétní příklady), pracovníci IT firem, každý třetí manager z jakékoliv firmy apod.
Víte proč je takové mínění o policajtech? Protože když je člověk slušnej, nekonfliktní, chová se spořádaně, tak se s těmi slušnými, chytrými policajty nepotká. Není totiž proč. A spoustu jenom špatných zkušeností člověk udělá právě s těmi "namachrovanými" blbci, kteří si na něm potřebují léčit své EGO. Takže z toho vyplývá jen jedno: když zkušenost, tak špatná. To je celé. Slušnej policajt se po člověku zbytečně nevozí. A dokud budou jejich vedoucí a jejich kolegové, tyhle "namachrovaný" krejt a omlouvat, tak lepší pověst mít nebudou.
v případě že máte dojem že Vás zastavuje falešný policista, máte možnost volat okamžitě 158...v případě že je policista pravý ale znepříjemňuje Vám život, máte možnsot OKAMŽITÉ volat inspekci, tedy GIBS...
je pravdou že někteří občané nemají žádný respekt před autoritami, a to ani před policií...v praxi se průkazem identifikují především policisté v civilu, samozřejmě nic nebrání plicistům ve stejnokroji identifikovat se na žádost zvědavce i průkazem...
Tazateli doporučuji obrátit se podle zákona o sovobodném přístuopu k informacím přímo na policejní prezidium se žádostí o poskytnutí této informace...
Připojím svou zkušenost. Před časem na chodbě u bytu čekali dva chlápkové na souseda. Byli tam celou noc, nakonec z nich vylezlo, že jsou od policie (byli v civilu). Ale nějaký průkaz? Vůbec... Hlavně že se všude opakuje, že si lidi mají dávat pozor na cizí lidi, co se potulujou po baráku.
Druhý den zaklepali na náš byt policajti ve stejnokroji (takový ten černý hábit, ne uniforma). Přítel jim otevřel a oni jej vyzvali k prokázání totožnosti - když se jich přítel ptal proč, nedostal odpověď. Když chtěl vidět průkaz, řekli mu, že nejsou povinni mu nic ukazovat. Zavolal tedy na 158, aby si ověřil, že jsou to policajti praví. Tam mu řekli, že mu to neřeknou Prostě kocourkov. Tak jim tu občanku nakonec ukázal. Policajti odcházeli se slovy "Ani to nebolelo, co?".
To Cocinkamichalka-pokud by se odmítlim legitimovat tak je pošlu do háje a já jim nic neukážu, je přesně stanoveno kdo mne může legitimovat a jak!
to je prostě jednání pod psa.. tak at to rozumně zduvodní proč to žádají nebo at jdou do prdele.. nejsem hej ani počkej a ještě k tomu jsou v občance zneužitelné udaje a nemyslím si že jen tak bych to měl někomu ukazovat.. a nebo se prokázat ustně
Jenže Vy se neoprokážete a oni Vás odvedou na stanici k prokázání totožnosti. Nakonec ještě dostanete pokutu, protože oni popřou, že se nelegitimovali, protože jsou dva a ještě jsou policajti. V jednání s policajtama je vždycky lepší držet hubu a krok, dokud to člověka nijak neomezuje. Prostě ukážu občanku a neřeším. I kdyby byl falešný, tak je mi to jedno, protože si údaje z ní stejně nezapamatuje a je mu to k ničemu i kdyby si je zapamatoval. Něco jiného je, když mě zastaví a začnou si lehat pod auto a hledat mouchy, to je dobré se bránit...
mam něco podobného . Přišel chlápek k nám na patro a pořád tam stál u okna a na něco čekal . Slušně jsem se zeptal kdo to je a jestli tu bydlí , řekl, že je od policie . Chtěl jsem ať se prokáže a on,že se mi nemusí prokazovat . Pak to přišlo, chtěl abych se prokázal já . Já mu řekl ,že mu neukážu vůbec nic . Z pouzdra mu koukala zbraň . 5ekl jsem mu , že jestli se neprokáže a udělá pohyb směrem ke zbrani ,že použiju v sebeobraně svou , kterou mám taky u sebe . Nakonec čekal na nějakého feťáka ,kterého měl sebrat . Za hodinu přijela hlídka ( oblečená v černém ) ,šel jsem otevřít a pánové chtěli vidět občanku , ptal jsem se na důvod a prej mě potřebujou ověřit . Řekl jsem jim , že jsem doma a nic jim neukážu . Zabouchl jsem dveře a nazdar .
Udělal bych asi to samé, ale kdyby byl slušnej, tak bych byl taky slušnej. Ale to v tomhle případě nebylo No, třeba Vás pak chtěli legitimovat, protože jste vypadal jako ten, koho chtěli sebrat
Nebo byli blbí
Dosti dlouho jsem fungoval v ozbrojenách složkách a tak něco málo vím-stejně jak jsem napsal výše!
Prostě jak se do lesa volá ,tak se z lesa ozývá-jak Vy na mě,tak já na vás ,postup v tomto případě viz NU není co dodat!
Nic nevytýkám, nic neodsuzuju. Souhlasím s Vámi. Ale druhým dechem dodávám, že mi přijde dost padlé na hlavu, chtít po policistovi, který mě při silniční kontrole zastaví, vidět průkaz. Prostě mě štve, jak si tady nějací jedinci hrajou na Ameriku, kde by je policista naložil do auta a hurá na služebnu. Jsem zásadně proti tomu, aby se všem členům IZS jakkoliv znemožňovala jejich práce. Když někoho zastaví policista, tak hodně lidí po něm chce vidět odznak, průkaz, když se prokáže a chce mu dát dýchnout, tak chce vidět doklad o kalibraci přístroje a tak dále a tak dále a tak dále. Když pak k němu přijedou hasiči a chtějí mu uhasit požár v obýváku, tak po těch žádnou průkazku vidět nechce. Když má stenokardii, tak také nechce vídět po lékaři ze ZZS doklad o jejich příslušnosti.
Držet hubu a krok v jednání s policií není správné. Je potřeba rozlišovat. Záchranář (hasič, zdravotník) má u mě daleko vyšší kredit, než policajt, který buzeruje u silnice. Policajt narozdíl od zdravotníka záchranářem není. Nic proti kriminálce, která má chytat verbež. Ale dopravák u pankejtu je onuce.
Ano, naprosto souhlasím, dopravák je onuce a když je vidím, tak je obloukem objedu, když to jde. Ale občas jsou případy, kdy i ty policajti zahajují na ulici resuscitaci a záchranka si je přebírá už oživené. I oni zachraňují životy. Ale bohužel je stále více těch kreténů, co jen buzerujou a komandujou a neznají svá práva a hlavně povinnosti. Když nám policajti předávají opilce, tak se nás pak třeba často ptají, co mu je, jakou má diagnozu. Ale my jim to nesmíme říct, je to lékařské tajemství! A to je přesně ono, nevím co si smějí dovolit a co nesmí. Když se pak ten opilec nechá "na pospas" na lavičce, tak se mu dá záznam o výjezdu ZZS do kapsy a co mysléte, že oni dělají? Využívají jeho stavu, že nevnímá a vytahujou mu to z kapsy Ale pořád zastávám názoru, že školit při zákroku policajta naní správné...
Cobraku, právě proto mu ji nakonec ukázal, tu občanku... Šli jsme do divadla, neměli jsme čas se s policajtama vybavovat. Oni požádali o občanku, přítel SLUŠNĚ požádal o služební průkaz a vyhověno mu nebylo. Ale už je to pryč.
V tom případě bych zabouchnul dveře a vůbec se s nimi nebavil. Následně bych napsal řediteli územního odoru stížnost na "neznámé pachatele", popř. pokud mi to operační nesdělí, tak chci na místo vyslat okamžitě jinou hlídku PČR, jelikož mám podezření na páchání trestné činnosti těchto dvou neznámých osob. Je pravda, že pokud to zákrok nebo úkon vyžaduje, postačí ústní prohlášení "policie" ale to pouze v odůvodněných případe.
Ještě jednou děkuji všem za jejich reakce, některé jsem odměnil hodnocením. Tímto považuji problém za vyřešený.
Na závěr:
Nejsem člověk, který by měl potřebu buzerovat policisty. Zatím ale, dle mých zkušeností, je na tom inteligenčně každý druhý policista stejně jako průměrný šimpanz, navíc je namachrovaný a i když v životě nic nedokázal, snaží se mi dokázat, že je něco víc. To opravdu nehodlám tolerovat. RÁD si jeho případné prolízání a buzerování vyřídím (resp. nechám vyřídit) ve správním řízení. Nemůžu pochopit, proč náš národ pořád trpí takovou úctou k Policii, když je jasně patrné, jaká nemehla u nich pracují. Neglobalizuji, ale nemehla jasně převládají!
Zatím ale, dle mých zkušeností, je na tom inteligenčně každý druhý policista stejně jako průměrný šimpanz, navíc je namachrovaný a i když v životě nic nedokázal
U té policie ale pracují občané této republiky s jejich IQ, ne žádní bohové. Jako všude jinde! Ostatně IQ požadované po policistovi nic moc (testů je více). Žádejte kvalitní výběr.
jestliže se prokázal služebním stejnokrojem, pak už svoji povinnost splnil... a když se ten den špatně vyspal, mohl by při té silniční kontrole přiložit polínko do ohně a vymyslet nějakou srandu s obsahem lékárničky třeba...
No vidíš zmizíku, např. V Californii by si policajt nedovolil zastavit auto bez důvodu, jen kvůli kontrole čehokoliv. Neexistuje, aby ti kontroloval lékárničku apod. Nesmí provést bezdůvodně kontrolu ani na alkohol. To jen tady si policajti posilují EGO zbytečnými buzeracemi.
zabu: v Kalifornii si taky nikdo nedovolí je ožralej jako prase a když už něco provede, tak se s nim moc neserou. Kdyby to tady nekontrolovali, tak polovina řidičů je ožralejch a druhá se zbytkáčem, takže to sem vůbec nepleť. Lepší zbytečně zkontrolovat 10 lidí, než pak odvážet 10 mrtvol - které by za to nejspíš nemohli, protože ožralej má většinou nejlehčí zranění.
Přesně jak píše Cobrak - na každém autě se něco najde. (jen jsi kapku přestřelil s tou geometrií. Jednak ji na STK nekontrolujou, a jednak to není závada, kvůli které by tě nenechali projít. Ale jinak přesně - čím víc vysírá řidič, tím víc chápu, že ho policajt dusí.
A to jste nezažili prohlídku auta v Polsku za asistence protidrogového. I stěry ze sedaček mi dělali a prohlíželi i odpadky. Ovšem tam si nikdo vysírat nedovolí, protože v tu ránu ho posaděj do auta a nechaj ho 6 hodin vychladnout na cele, aby mu pak dali domluvu nebo 1000,-Kč pokuty.
No vidíš. To že by jezdila polovina a polovina atd. je jen tvoje tvrzení, pravděpodobně se nezakládající na pravdě. Tady je totiž něco, co se mi nelíbí. Ten tvůj (a spousty jiných lidí) předpoklad, naočkovaný opět médii, tvářící se jako pravda, ale přitom ničím nepodložená tvrzení, která každý obhajuje, jen protože "se to říká".
Spočítej si(odhadni) celkový počet aut denně na silnici, a kolik % z nich řidí řidič pod vlivem? Bude to alespoň jedno procento? Nebo to bude 1 promile? Kolik lidí musí denně zbuzerovat(rozuměj nechat dýchnout) policajti, než narazí na někoho, kdo nadýchá. A to se bavím jen o lidech kteří nadýchali, nikoliv pod vlivem. To je totiž velký rozdíl, těch bude mnohonásobně míň. Nikdo do dnes nedokázal, že by jedno pivo po obědě mělo vliv na řízení vozidla. A tak ve jménu pochybného tvrzení o bezpečnosti, se necháme buzerovat. Ve jménu senzacechtivých a ziskuchtivý médií jim sedáme na lep. Nech si svoje přesvědčení, máš na ně právo. Vyprovokaval jsi mě ale, abych sem napsal to své. A čtenáři si určitě vyberou sami komu věřit.
Nevím proč sem pleteš to, jestli jedno pivo má nebo nemá vliv na reakce. Je jasně daná vyhláška a jestli je někdo, kdo po pěti pivech má stejné reakce jako za střízliva je úplně jedno, to ho k řízení nikterak neopravňuje. A s tím 1% nebo promilem - ty žiješ někde na samotě mimo lidi a chodíš pěšky po lese? Stačí se stavit na oběd v jakékoli restauraci a mrknout, kolika lidem před oknem stojí auto a mají před sebou pivo. A to nemluvím o tom, že když jsem měl hospodu, tak po osmé, když se naplnila, tak na parkovišti nebylo jediné místo. A jestli ze 70ti hostů pil jeden kafe a limonádu, tak to byla holá vyjimka. A další věc - česká nátura. Alkohol je zakázanej, přesto plno lidí jezdí pod vlivem. Kdyby povolili jedno pivo - to co dosud nepili si ho daj, ty co dosud pili jedno dvě si jich daj pět, protože se prostě povolila uzda.
To nebudu komentovat. To už jsem udělal o kousek výše.
Tak jen poznámka k té Kalifornii. Tam se jezdí pod vlivem, ale v životě by si tam policajt nedovolil tě zastavit a dát ti fouknout, pokud by neměl důvod. Samotné podezření nebo nedejbože preventivně, to by mohl zrovna odevzdat motorku a hadry, a druhý den by seděl někde za přepážkou, nebo by byl bez práce. Tak vypadá demokracie. Maximální svoboda kombinovaná s maximální zodpovědností. Protože tresty za zaviněné poškození zdraví, jsou daleko drastičtější než u nás.
To jen u nás držíme hubu a necháme se buzerovat kvůli několika neodůvodněným tvrzením lidí-policajtů, novinářů a politiků, kterým se to hodí, mít takovou moc nad obyčejným lidem.
Ale vždyť píšeš to samé, co jsem psal já - když už někdo velebí Kalifornii, musí si uvědomit, že to je o svobodě a zodpovědnosti.
To tady nemůžeš nikdy zavést, protože tady ta zodpovědnost prostě chybí. Tam jim zřejmě koluje v žilách nebo to je právě tím, že při průseru jsou mnohem vyšší tresty než tady, já nevím, ale tady prostě zodpovědnost musíš nahrazovat buzerací, protože tu není.
Ne, nepíšu. Já hovořím o tom, že se tu někomu setsakra hodí, nás o tu demokracii neustále připravovat, pod záminkou naší nezodpovědnosti atd. viz tvé tvrzení. To tvé tvrzení je právě ten typický argument, právě těch, co se jim to hodí. A většina ho bez přemýšlení, z hlouposti přebírá, nebo patří mezi ty co jim to vyhovuje. Co dodat, dokud si budem navzájem lhát do kapsy, dokud nezačnem vyžadovat pro tvrzení argumenty, tak se nehnem dál. To by bylo na dlouhou debatu.
Pokračovalo by to svícením na čelní sklo, hledáním neplatné dálniční známky, hledáním ostrých hran na bocích auta, šlo by to přes test na lkohol až po test na drogy a v neposlední řadě by samozřejmě mohl chtít požadovat povinnou výbavu a kontrolovat funkčnost heveru, žárovek, atd. Také by mohl měřit hloubku vzorku, zatmavení skel atd. Ve finále by mohl rozkázat, aby vozidlo kontrolovaný řidič přistavil na nejbliýší STK, kde by jistě neprošel, protože by mu našli minimálně rozhozenou geometrii. A to vše jen kvůli provokaci. Já osobně být na místě toho policajta a nějakej kokůtek po mě bude chtít paragrafy, bude po mně chtít vidět služební průkaz a k tomu všemu si mě bude nahrávat na video, tak se zachovám naprosto stejně. Když má čas zdržovat mě, mám plné právo zdržovat já jeho. A ke všemu mi končí směna v sedm a teď jsou dvě napčíklad...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.