Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šroubové spoje vs teploty prostředí

Od: frantapero odpovědí: 8 změna:

Zdravim, chci se zeptat, jak je to se šroubovými spoji v zimě, když je materiál kov ( šrouby u auta ) v prostředí např - 1 až - 10 st C má se utahovat šroub větší silou, nebo naopak menší, jak je to prosím?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Pokud nejde o naprostou ´speciálku´, používá se k utažení šroubů stejného momentu v zimě i létě - tak, jako tepelně dilatuje dřík šroubu, dilatuje i sešroubovaný (sevřený) materiál.

ladaadal*
hodnocení

0x

Pokud mají vyrovnané teploty šroub i matka, používá se stejná síla. Oboje se mrazem zmenší stejně. Problém by nastal, kdyby byla ocelová matka na hliníkovém nebo jiném šroubu, tam by se musela dopočítávat různá roztažnost materiálů.

erikch*
hodnocení

0x

otázka je co se má šroubem(y) spojit-od toho odvisí "jak moc na krev"...

johhny16*
hodnocení

0x

Vše se dotahuje s rozumem.Pokud budete utahovat kola u auta tak to dotahnete silou kterou mate(ja jsem sice suchar,ale utahuji jednou rukou tzn.ani moc ani malo)a nikdy se mi nepovolil ani jeden šroub,pokud zase budete např.něco přišroubovavat tak to nebudete dotahovat tak aby vam to prásklo nebo se zničilo.Počásí na 98%nema na to vliv,jen pokud je šroub v -10 a matice v +10 pote maji jine roztažné míry...

bono*
hodnocení

0x

Při vámi daném (nebo běžném rozpětí teplot v našich klimatických podmínkách) se vše utahuje u aut daným momentem, bez jakékoli úpravy vzhledem k teplotě. Mám to citované v několika manuálech.

johhny16*

tím daným momentem utahuji jen v servisech,už vidim jak dostanete defekt a vozite sebou moment klíč,nebo jsi ho jezdite pujčovat při defektu,a navíc 98% lidi ani neví co to za klíč je a na jaký mmnt je daný šroub třeba utahnout,ale předpokladam že vy to víte?Každý je rád že to kolo nějakým způsobem vymění a dotahne...

doplněno 08.02.13 21:03:

Ladaadalč ,K2 :

Omlouvám se , jen jsem dál příklad na auto a něčeho přišroubovaní na sílu utahnutí,a dostal jse do jine kategorie než byla položená otázka.Tak ještě jednou sorry.

k2

Co sem porad motate vymenu kola u auta. S tim jste zacal Vy. Otazka byla polozena obecne na sroubove spoje. Verte nebo ne, ale na aute jsou i srouby, ktere je nanejvys vhodne dotahnout momentem danym vyrobcem.

ladaadal*

Johhny, to že ty znáš jen šrouby u kol neznamená, že tady nemůžeme řešit obecně šrouby, což činíme. Svoje kola si utahuj jak chceš jako každý řidič a nemotej to do dotazu na všeobecné šrouby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]