Nejste přihlášen/a.
Před rokem jsem koupil do auta novou baterii. Bohužel auto šlo do šrotu. Co mám dělat a jak skladovat tu baterii, abych ji mohl časem zase používat?
Čas od času nabít, kontakty natřít vazelínou proti korozi, nenechat zbytečně ´mrznout´ nebo na přímém slunku - jinak nic, olověné aku jsou odolné...
Jak dlouho takhle můžu skaldovat aby byla akce schopná, když bude nabita a budu ji skladovat v teple?
musíte ji průběžně nabíjet (dejme tomu jednou za tři měsíce). Já měl takhle baterku V GARÁŽI tři roky (v garáži byla teplota jako venku) a dodnes (po dalších dvou letech) s ní normálně jezdím (BOSCH SILVER)
Pokud je jinak v pořádku, pak třeba 10 (a více) let... Olověným článkům vadí nedostatečně ponořené elektrody (předpokládám, že jde o bezúdržbovku, takže nehrozí) a skladování vybité nebo dlouhodobé přebíjení.
Jinak - klidně ji můžeš nechat na tzv. ´kondiční´ dobíječce permanentně (např. volny.cz/... )
k čemu vám bude baterie navíc "časem"? prodejte jí a máte po starostech, je zima a baterky teď odchází, je ideální šance zbavit se jí...
Souhlkas s Nu.
Kinak baterie (olověné startovací) se skladují v suchém stavu! Nová má běžně životnost v průměru 4 roky (samo,extrém se může púodstatně lišit!) při použití ve vozidle,při uložení mimo vpzidlo a skladování za optimálních podmínek se životnost může prodloužit (opět jen průměr!) círka o polovinu tj na 6 roků.
PS vím o jednom co si koupil novou a vydržěla necelý rok a také vím o AKB co vydržela cirka 8 roků!
Vezmi ji hlavně do tepla domů. Třeba já mám na psacím stole už 2 roky 52Ah Vartu a mám ji pro občasné zapnutí autorádia hned vedle a reprák na stole a baterka udržovaná a OK (nabíječkou z Lidlu).
Jenom že já jsem tak trochu na tohle ujetej, tak si jí dej třeba do předsíně k botám nebo tak, hlavně ne na chodby a do garáží.
Nemusíš ji mít u postele jak já :D
Při dlouhodobém skladování olověného akumulátoru je nutno použít udržovací zdroj,který baterii velmi malým proudem dlouhodobě stále dobíjí.Bez tohoto dobíjení dochází postupně k sulfataci článků.
JABRAKA
Zdravím, já skladoval autobaterii ze starého vozu nabitou ve sklepě, kde je sucho a teplota cca 12 stupňů asi půl roku a po vložení do vozu byla skoro plně nabitá jako před půl rokem. Jednalo se o bezúdržbovou autobaterii Delphi s CA elektrodami. Takže pokud autobaterii nabijete a takto uchováte a cca 1 měsíčně zkontrolujete nabití, tak vydrží dlouho. Pokud máte nabíječku s konzervací či jenom konzervátor autobaterií, není nic jednoduššího, než ji nechat neustále jemně dobíjet proudem v řádu mA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.