Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné zapsat do TP letní pneu?

Od: in4mator® odpovědí: 9 změna:

V TP mám (mimo jiné) zapsané zimní pneu 185/70 R14 88 Q M+S. Chci koupit letní pneu a mám možnost mít levně lehce jetý stejný rozměr (akorát rychl. index je T), předpokládám, že bych si správně měl gumy nechat zapsat, ale řeší takový malý rozdíl vůbec někdo? Poldové asi těžko, ale co STK nebo pojišťovna, když se něco stane?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A to ajko popravdu máte v TP napsáno M+S (mimo dalšího)? To je nějaký nesmysl nemyslíte,použijte selský rozum-"odborníci" tvrdí že zimní jsou v létě stejně nebezpečné jako letní v zimě takže naspáno že můžete používat jen 185ú70R14 88Q M+S je nesmysl!Pro Vás je směrodatný rozměr ,tj 187/70R14 a rychlostní ,hmotnostní index 88Q! a ne to,že byl nějaký "úředníček"příliš aktivní!

doplněno 02.02.13 20:28:

To Františekpetru a Rapid -ano pokud budou dva rozměry-jeden léto a druhý zima-ano to je OK,ale uvažujte přece, mít jen jeden předepsaný rozmě a ještě k tomu jen zimní?

doplněno 02.02.13 21:54:

Jj já mám taky vícero resp.2 rozměry pneu a taky 2 rozměry disků ,ale on píše že má jen jeden rozmě a to jen v zimácích,proto jsem psal co jsem psal!

doplněno 02.02.13 22:01:

Nej bude když dotyčný napíše jak to s těmi jeho pneu je!Pkd jsem to pochopil správně a má jen jeden rozměr pneu,nebo špatně a jich víc a u jen u jednoho to označen í M+S?

Osobně bych toto vůbec neřešil.Mám svůj zdroj na pneu (jeté z cca5mm) od sousedů z "A" a neřeším zda jsou M+S nebo ne (teda mimo zimu-zima přední nové a zadek asi 6mm při změně l za z) a jezdím v rámci rozměrů v TP.

doplněno 03.02.13 13:14:

Tak jsemti poichopil špatně,omlouvám se,ale to mimo jiné jsem bral ,jako,že je tami objem válců,vákon atd.Takže sry,ale stejně bych to M+S neřešil.

frantisekpetru*

Proč by to byl nesmysl? Dnes je to celkem běžná praxe automobilek, že mezi alternativními rozměry bývá uveden i nějaký určený jen pro použití zimních pneumatik. Bývá často dokonce podmíněn i odlišným rozměrem ráfku hlavně kvůli možnosti použití sněhových řetězů.
Mívá to tak třeba i Octavia II, kdy jako hlavní bývá většinou 195/65 R16 91H na ráfku 6Jx15 ET47 a jako alternativní 205/55 R16 91V na ráfku 6Jx16 ET50 nebo 225/45 R17 91W na ráfku 7Jx17 ET54 (popř. 225/40 R18 92Y na ráfku 7,5Jx18 ET51 u verze RS) a dále 205/50 R17 93H M+S na ráfcích 6Jx17 ET45. A tento rozměr by měl skutečně být použit jen se zimními pneu (proto je to tam schválně označeno).
Nicméně si myslím, že i když je v TP uveden daný rozměr s M+S, že ani na STK by problémy dělat nemusely - samozřejmě za předpokladu dodržení všech ostatních parametrů pneu a disku.

doplněno 02.02.13 21:12:

To diesel: cituji z dotazu: "V TP mám (mimo jiné) zapsané...
Já z toho pochopil, že má v tp zapsaných více rozměrů, nejen tu jednu.

doplněno 02.02.13 21:17:

pardon...nejen ten jeden

doplněno 02.02.13 22:08:

Ještě jednou, on přeci nepíše, že má v tp jen ten jeden rozměr. On píše, že má zapsán MIMO JINÉ rozměr 185/70 R14.
Já z toho prostě jasně chápu, že jich má taky zapsaných víc.

Souhlasíím sám jsem majitelem octávie II a toto tam mam přesně zapsana ale mam tam vše co si napsal jako elternativní rozmer, jinak jako hlavní já mam 195/65 R15 91H na ráfcích: 6J x 15 ET 47

doplněno 02.02.13 20:29:

tady je to černe na bílem

doplněno 03.02.13 00:34:

mimochodem nosnostní a rychlsotní index muže být vetší než je v technickem prukazu tak mam koupene kola který sou do 300 km a ne jak mam v tchničáku do 270 na tech 1 palcu ;) a mam i vetši nsosnostni index ;) opačne by to pruser byl ale takle ne ;)
jen pro azajimavost ;)

Je nutné zapsat do TP letní pneu?
frantisekpetru*

Vždyť to taky píšu, jako hlavní 195/65 R15 na ráfku...

máš tam r16 a to me zmátlo ;)

doplněno 03.02.13 11:59:

v pohodě ;)

frantisekpetru*

Jo fakt, to sem nějak přehlídl, sorry ;)

a ještě alternativní

Je nutné zapsat do TP letní pneu? #2
hodnocení

Správně pochopeno, více v reakci na diesela...

hodnocení

Nechtěl jsem psát zbytečně dlouhý a podrobný dotaz a tím pádem jsem to napsal možná trochu nejasně - v TP mám celkem 3 varianty pneu, jednu výše uvedenou zimní (ozn. M+S) a dvě bez "M+S" (195/60 R15 88 V, 195/65 R14 89 V). Chci koupit jeté 185/70 R14 88 T, to "téčko" bych případně vyřešil nějakou nálepkou na přístrojovce, jak uvádí předpisy, jenom aby neměli nějaké připomínky na STK, stejně 190 km/h s tím nikdy nepojedu... Ale s tím označením M+S nevím, selský rozum říká, že to absolutně nemůže ničemu vadit, JENOM úřednímu šimlu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]