Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu! V r.2008 jsme auto odhlásili z registru s tím, že jsme ho převedli i s SPZ a s veškerými doklady (velký, malý techničák) na nového majitele. Ten dosud auto nepřihlásil, a tak jsme jako poslední provozovatelé vozidla jmenovaní my! (bohužel nemám k tomuto již vůbec nic, ani smlouvu, nic!) Z České kanceláře pojistitelů mi teď přišla Výzva k úhradě zákonného příspěvku nepojištěných (platit nemusím-vůz odhlášen, pojistka zrušena). ALE, dle pána na registru vozidel budu muset donekonečna - každý čtvrtrok vyřizovat dokumentaci k výzvám České kanceláře pojistitelů (zasílat jim vyplněný dotazník a potvrzení z registru vozidel, že je vozidlo odhlášeno). Jak to mám vyřešit? Lze zrušit převod a auto vyřadit z evidence?(nemám ale SZP ani techničáky). Co mám dělat? Prosím o radu!
tak za příp.škodu je odpovědný pachatel této škody, a nemusí to být ani ten na koho je auto odhlášeno - mohl auto půjčit atd.
Kdyby ale skutečně došlo k "něčemu" je možné, že se Vás nějaký ten orgán zeptá, jak to s vozidlem bylo. Ale obecně lze říct, že Vaše odpovědnost skončila dnem odhlášení. Vy zkrátka nemáte žádné možnosti, jak toho někoho donutit k registraci, a pro orgány je poslední provozovatel (i když dosud nepřihlášený) ten na koho je auto odhlášeno.
Tex
pokud jste auto skutečně na úřadě odhlásili tzn.vypsali jste (kdysi)na úřadě žádost na zákl. které se auto odhlásilo na nového provozovatele a už nemáte TP a tudíž nemáte čím doložit ČKP, že už auto neprovozujete musíte udělat toto:
1. běžte na úřad a zde vyplňte žádost o výdej dat
2.úřad Vám vystaví potvrzení, že jste byla provozovatelem vozidla od - do
3. zaplatíte 50 kč
3. toto potvrzení pošlete ČKP (ještě jim tam napište, že chcete jejich vyjádření jak věc vyřídili)
To že auto, které jste prodali a odhlásili dosud ten kdo jej koupil nepřihlásil Vás nemusí trápit. Vaše odpovědnost končí dnem odhlášení na úřadě nebo pokud je kupní smlouva s dřívějším datumem, tak platí tento datum.
Žádný převod rušit nemůžete, auto již není Vaše.
Výše uvedené platí, pokud jste byla provozovatelkou vozidla Vy, pokud někdo jiný, musíte na úřad dorazit s plnou mocí.
Tex
Děkuji za odpověď .. jen ještě jeden dotaz .. hrozí nějaké nebezpečí, že třeba např. člověk, na kterého je auto přepsáno /ale nepřihlášeno/ by vozidlem způsobil nějakou škodu, cokoliv .. kdo bude za tuto zodpovědný (poslední známý přihlášený provozovatel jsem já!). Bude to na mně? Děkuji předem
hrozí
zodpovědný je majitel-provozovatel, a konkrétní řidič, pokud je přistižen
nejste majitelem ani provozovateleman řidičem klídek
jinak zákon 168 popisuje jak čkp získává informace, výdej dat z registru vozidel si zajšťuje ČKP od ministerstva dopravy, tak to popisuje zákon č.168..oni to dělají obráceně, obviňují lidi kteří nic nedluží a posílají je na úřady...
Situace je neúnosná, myslím že každý kdo nic nedluží a je podobné ČKP buzerován by měl oslovit TV Prima, tam běží už celý seriál podobných případů, když bude vysílán 15 díl, nebude mít pan Hradec z ČKP možnost tvrdit že se jedná o ojedinělé případy, jedná se o systém práce ČKP
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.