Nejste přihlášen/a.
Ahoj,dnes jsem měnil olej,už měl něco přes 16000,co mě překvapilo,že z motoru vyteklo tak 1,7L oleje..Přiznám se že nevím,kdy naposledy jsem ho kontroloval,jestli to bude měsíc,nebo dva a něco málo jsem doléval,ale tohle mě překvapilo..Co teda teď dělat?Určitě kontrolovat,ale jinak co s tím,když bude olej chybět?Četl jsem že to může někdy dělat v zimě,i že to prostě ubívá,že to nikde nětěsní na 100%,ale tohle..To už je motor na odpis?Používám 10w40 a motor je 1.4 a 44kw..
A měl jsi motor dost zahřátý? - resp. kolik oleje jsi poté do motoru nalil (mezi rysky)?
Pokud ti opravdu vytekl ´všechen´, je to hodně málo - teď ti nezbude, než kouknout, jestli ti někde přímo neteče a pravidelně a často stav kontrolovat (případně dolévat) a pokud bude i nadále výrazně ubývat, dát auto do péče servisu...
doplněno 29.01.13 11:03:V takto málo zahřátém motoru (+ něco ve filtru) klidně mohl litr zbýt (což by k dolitým třem cca souhlasilo)...
"Kdyby tam litr zůstal, vadí to?" - vadí. Záleží na tom, jak moc byl starý olej opotřebený - litr je cca čtvrtina obsahu a i když vždycky v motoru nějaký zbytek ´zbude´, čtvrtina je dost...
Mno nepíše jaké auto!pkd je to nějaké seicento nebo maluch tak by to mohlo být OK ale pokud běžně od ,co já vím, 1200 do 2000ccm by to bylo asi málo ale záleží na okolnostech-jak byl teplý motor,jo měnil se i oilftr?pkd ano tak v něm mohlo zůstat cca 0,5l oilu.Doproručil bych doplnit mezi rysky a sledovat ,pravidelně, a z toho vyhodnotit spotřebu oleje či netěsnosti motoru.
Jinak na 1,4 (resp mělo 1351ccm) 52kW jsem dolil ,do půlky měrky , a vyšlo mi že před dolitím tam byl necelý půllitr oilu! náplň tam činila skoro 5 litrů .U nynějšího mám spotřebu na těch deset od litru a půl do tří (dle provozu),ale neteče-papká gufírky ventilů.Ke konci týdne jdu dělat taky výměnu!
doplněno 29.01.13 11:19:Sry,nějak mi utekl obsak a výkon.
Vždy nějaká část starho zůstane v motoru,proto se doporučuje měnit ve vodorovné poloze a při zahřátém motoru,olej je pak řidší!.já bych v tom vědu nehledaů a sledoval pravidelně hladinu na měrce a poté vyhodnoti zda je to v normě (spotřeba olej),popř.kontrolovat případné úniky!
Tak jsem včera udělal taky výměnu-nalito cca3,5litr vypuštěno cca3l
Fabia? 781.***? Pokud nedělá fleky, tak možná gufera ventilů. Když se třeba dlouho nejezdí, tak ztvrdnou a pak se rozpadnou a jsou ve vaně. Olej pak teče dříkem ventilu a motor ho spaluje.
Nerad s tím otravuju,ale může mi prosím,někdo odpovědět,aby jsem měl klid na duši? Nevadí ten zbytkový olej?Moc děkuji..
Sanko, odpovídal jsem ti 29.01.13 11:03 - ""Kdyby tam litr zůstal, vadí to?" - vadí. Záleží na tom, jak moc byl starý olej opotřebený - litr je cca čtvrtina obsahu a i když vždycky v motoru nějaký zbytek ´zbude´, čtvrtina je dost...", stačilo si to přečíst...
To, že se nikdo ´nehrne´ do přesného stanovení, nakolik vadí starý olej v motoru, je způsobeno jednoduchou věcí - nejsi schopen nás informovat, kolik oleje v motoru vlastně zbylo a nakolik byl používáním degradován - prostě a jednoduše chceš přesnou odpověď z ´věštecké koule´ schované za paravanem ve třetím patře vilky v jiném městě...
No chce to kontrolovat olej, kolik je napln, 4l? Takze ubylo cca 2l a neco oleje, to je naprosto v norme na 16000 km. Nektere motory berou min, nektere zas vic, proste to sledujte jestli nekde netece a jak to ubyva. Pokud se spatne vypustil, neni to idealni ale zas hlavni je vymenit filtr a vetsina oleje je take nova, zkratil bych asi interval na 8-10 tisic.
Na ten starý olej jsem najel 15000 cca,když jsme ho měnil předtím,nalil jsem tam myslím 3-3,5L a když se teď vypouštěl a přeléval jsem ho do pet lahví,tak jsem jednu naplnil plnou a zbytek tak 2 decky,měnil se i filtr..Když jsem to předtím po výměně měřil,tak ryska ukazovala něco málo nad minimum..Myslím,že tak měsíc,nebo dva před výměnou jsem něco málo doléval,protože ryska při měření,kdy jsem to jen tak kontroloval ukazovala tak akorát to minimum..Teď jsme ho měnili a kamarád tam dolil 3L a při měření to ukazuje v rysce něco málo nad polovinou,měnil jsem i filtr..Předtím jsem si nevšimnul,to se omlouvám té odpovědi,díval jsem se na konec konverzace,tak díky.. Snad to takhle nějak popsat stačí..
Předtím jsem tam měl olej mobil a byl teda černý,jako uhel,když se vypustil,teď jsem použil Shell Helix hx7..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.