Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak projet křižovatkou

Od: mufii* odpovědí: 12 změna:

Zdravím, mám celkem neobvyklý dotaz. Zítra dělám závěrečné zkoušky v autoškole, a dělá mi problém jedna křižovatka, kterou určitě projedu. i.imgur.com/... vypadá takto

berme v potaz že jsem modrý, jelikož jsem na hlavní pojedu s červeným první, to vím, ale jak je to potom s předností vozidel co jsou na vedlejší? Dává se přednost z prava i "přes hlavní"? dával by zelený přednost růžovému? Jak to tady bude? Předem děkuji všem za rady :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

První zelený, je zprava, ale odbočuje vlevo a tak najede do křižovatky kde proto dává přednost protijedoucímu růžovému. Žlutý poslední, pokud mu ale zelený v křižovatce nepřekáží, může jet zároveň s růžovým.

doplněno 28.01.13 19:58:

To všechno samozřejmě až po projetí vozidel na hlavní.

eulalie*
hodnocení

2x

Já bych to viděla takto: modré a červené je hlavní silnici, takže pojedou oni. Pak pojede růžové, zelené a nakonec oranžové. Zelené by křižovalo cestu růžovému, oranžové nemá volno zprava, protože tam stojí zelené.

doplněno 28.01.13 20:01:

ale netvrdím, že je to správně.

asd*

souhlas, 1. modré a červené, 2. růžové, 3. zelené, 4. oranž

hodnocení

0x

Pánové, případně dámy! Všichni jste přehlédli jeden fakt, a sice ten, že podle tvaru křižovatky vyznačeného na dodatkové tabulce nemá žádný řidič protijedoucího, kterému by měl dávat při odbočování v křižovatce přednost! Je to chyták!

Takže napřed pojedou vozidla na hlavní silnici : 1. modré (kterému dává přednost zprava oranžové)

2. oranžové

Pak pojedou vozidla z vedlejších silnic, která projedou plynule celou křižovatkou! : 1. zelené (je nejvíce vpravo)

2. žluté

3. růžové

doplněno 29.01.13 11:06:

Oranžové je vlastně červené, spletly mne předchozí odpovědi :))

doplněno 29.01.13 11:12:

Pokud se mohou bezpečně minout modrý a červený, tak mohou projet křižovatkou současně, protože se nekříží. Jinak má přednost modrý, protože jede k červenému zprava.

chrest*

Zelený dává přednost protijedoucímu, tj. fialovému, takže to máte nějaké domotané. Podle mně to mají dobře eulalie a asd.

Podle dodatkové tabulky jede zelený rovně (nemění v křižovatce směr jízdy) a jeho protijedoucí modrý byl na hlavní a už odjel! :))

doplněno 29.01.13 11:28:

Ten chyták je právě v tom, že reálná situace v terénu se trochu liší od dodatkové tabulky, která však je pro určení přednosti v jízdě směrodatná a při případném střetu se podle ní rozhoduje o zavinění!

doplněno 29.01.13 11:31:

Jinak tazatel uvedl barvu růžovou, tak to zase neměňte na fialovou :))

buss

A není náhodou rovně spíše k fialovému? Kde jede to lomí v 90°.

doplněno 29.01.13 12:31:

Jak to vidím v reálu, tak dodatkové tabulky neodpovídají reálné situaci (nejde-li o pravé úhly)!

Není, podívejte se na dodatkovou tabulku a uvidíte, že osa vedlejší silnice, po které přijíždí ke kžižovatce zelený, splývá s osou hlavní silnice! Takže protijedoucí zeleného je modrý - ten však už je pryč, protože byl na hlavní a odjel současně s červeným.

doplněno 02.02.13 18:25:

Ono je to i špatně nakresleno, protože jsou místo vozidel s případně rozsvícenými směrovými světly jen barevné fleky! Správně by modrý neblikal (jede rovně), růžový bliká doprava, červený bliká doprava, zelený nebliká (jede rovně) a oranžový bliká doprava! Stejně ale platí, že protijedoucího má jen zelený.

Otázka je, jestli tazatel nakreslil správně tabulku, nebo křižovatku. Každá ta možnost má trochu jiné řešení.

doplněno 29.01.13 12:19:

Takže pokud si z nás tazatel nedělá srandu, bylo by dobré to nakreslit znova, tentokrát oba obrázky tak, jak to opravdu vypadá.

já snad neviděl dodatkovou tabulu která je nějak jinak než je skutečnost.. většinou ty směry odpovidaji i skutečnosti... což na tom obrazku rozhodně ne...a nevím jako jak by jste si to vyřešili v realne situaci? budete si představovat podle značky jak to teda je? ja beru protijedouci vozidlo to co stoji naproti mě ne co to do mě napere z boku.. z toho obrazku je jasné že zelený a růžový jsou protijedoucí vozidla a nemůže zelený křížit cestu růžovému..

Ano, v reálu většinou odpovídá tvar křižovatky na dodatkové tabulce skutečnému tvaru křižovatky. Na tom obrázku nikoliv. Něco jiného by bylo, kdyby se jednalo o fotografie. Vzhledem k tomu, že tabulku i křižovatku kreslil tazatel od ruky, je něco z toho špatně.

hodnocení

0x

Co kdybys nám tu hodil link na mapu, ať je to jasné?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]