Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny, je to trochu jina vec, ale zapojil sem si doma alternator na rotoped a slapanim vyrabim el. ale nevim jak zapojit kontrolku dobijeni. Zkusil jsem to mezi B a D ale svitila porad i kdyz jsem zacal tocit altikem (cely system funguje pokud je zapojen jako na obrazku) otazka je, jestli jsem pouzil spravny typ svitidla, muzete pripadne poradit kdo vite? Dekuji
doplněno 26.01.13 18:09:PS: jedna se o alternator skoda favorit, ma integrovany regulator jedine vyvody jsou B+ a B- (kostra) a D+
Máš to blbě
Na aku + a - bych si sehnal ručičkový voltmetr do 15V
Nezapomeň dodržet směr točení alternátoru (doprava)! Jinak vrtule nebude chladit alt a alt shoří.
P.S.: Dá se ještě šlapat, když se na alt pověsí spotřebiče s celkovým odběrem 30A?
No paráda, šlapáním na rotopedu s nefunkčním chlazením spálíte alternátor. Gumídek je nějaký srandista, asi nepochopil, že jde o šlapání. Gumídku, rotoped je takové to kolo, co nejezdí.
Vím co je rotoped a jen mě zajímalo, jestli ten odpor, co klade zatížený alternátor se dá lidskou silou ještě překonat ... nějaký čas(šlapáním na rotopedu).
Chlazení provádí na alternátoru vrtule ne jízda...abychom se pochopily ... jen se musí dodržet směr
Kupte si v Lidlu diodový indikátor stavu akumulátoru i kontrolou nabíjení, bude to efektně vypadat a podá to i více informací.
Diky moc, musim hlavne pochopit, jaky je mezitim mym a tvym zapojenim rozdil ale to je muj boj.
Jasne smer otaceni je osefovany, to byla prvni vec jak sem to konstruoval viz foto.
Kdyz mam napojenou vycuclou baterku a rozjede se to na 900 a vice otacek, je to celkem namaha, ale ne moc velka, sem zvykly, predpokladam to je do 10A, zatim nemereno, ale merak mam testnu to. Nepredpokladam zapojeni vetsiho spotrebice nez 16A planuju varnou konvici a jezdenim si uvarit caj kafco propocitane na 15minut 0,5l
doplněno 26.01.13 18:58:prakticky sem doted ten rotoped brzdil mechanicky, kolo se vetsinou nazhavilo na 70 stupnu prislo mi to skoda tak sem rikal premenim to na el energii. Akorat jedna vec, teplota povrchu altiku je ukazatelem celkove teploty aby se nespalil? neni rpoblem ho dodatecne chladit jakkoli, treba i ventikem 2V z pocitace, jen at vim, doma je neprasne prostredi, takze pohodka. Samozrejme sem ho nejdrive cely rozebral a vycistil.
doplněno 26.01.13 19:04:12V mam tam chybu, mozna kdyz nenajdu dobrou zarovicku, dam tam neco jineho co ma potrebne watt
No musíš ho zapojit tak, jak by ve Favoritu. Jako kontrolku musíš použít stejnou žárovku, tedy 12V/1,2W jinak se rotor nenabudí a bude stále svítit kontrolka.
Hóodně dobrej nápad, kam dávat přebytečnou energii samo domo
D+ musíš odpojovat od + baterky, jinak při stání alternátoru baterku vybiješ buzením rotoru.
doplněno 26.01.13 18:57:Koukám, že na youtube je hodně velká inspirace:
Aha tak ono to bylo relativne zapojeno dobre, jenom ta zarovicka co mam ja je diodova a ma maly vykon asi do 1W ani ne, tak sem to napojil natvrdo, to ze to fachci sem poznal takto viz foto
Pokud se bude hřát nad asi 60°, tak odchází ložiska
Normální teplota je tak max do 60°C
Pokud budeš odebírat max těch 16A a poctivě šlapat a mít ho v otáčkách, tak by se hřát ani neměl.
Ventilátor můžeš použít a foukej na zadní víko (ta vrtule u řemenice z alternátoru saje)
doplněno 26.01.13 19:05:Viz foto ti ta ledka ukazuje napětí na baterce a na větvi do altu, takže neříká skoro nic...
Měly by tam být klasická odporová zátěž (žárovka) a ne polovodičová LED...
doplněno 26.01.13 19:05:Jak budeš správně šlapat, tak ti zhasne a rozsvícením ti ukáže, že šlapeš málo.
Ok budu pamatovat, zatim sem neslapal nikdy dele jak 5 minut (testovaci provoz) a teplota na omak asi 30° zatim davam do 1000otacek. zajimave je, ze jakmile zvysim otacky (zapojena jako spotrebic jen baterka) poklesne odpor altiku, nejvetsi odpor magneticky ma o neco nize. Asi mi to osvetli ampermetr.
No on ten alternátor dá až 55A, ale při 6000ot/min (nebo tak nějak...kouknu se)
Takže zezačátku je víc zatěžován, než vyrábí a funguje jako dynamická brzda. Tedy to si alespoň myslím já a možná se pletu.
Mě se v autě taky víc hřeje, pokud popojíždím v koloně a míň, když jedu a mám 2000ot a na altu asi 4000ot...
doplněno 26.01.13 19:15:Kdo má auta, má i box náhradních žárovek a ta 1,2W by tam být měla...5W tam kdyžtak bude určitě, ale s tou nevím...
doplněno 26.01.13 19:20:Takže čtu Andrta:
Při 2000ot/min dá 37A a nesmí klesnout napětí pod 13.5V
Při 6000ot/min dá 55A a nesmí klesnout napětí pod 13.4V
doplněno 26.01.13 19:23:Žárovka by tam měla být, aby se nepřeťežovala kotva (rotor). Tuším, že i regulátor se dle toho orientuje (je v něm tranzistor) a žárovka je tam s vinutím rotoru jako odporový dělič s výstupem na D+
doplněno 26.01.13 19:23:Tak si ji kup v autodílech nebo sežeň na vrakovišti...
doplněno 26.01.13 19:41: Dva? Takový sadomaso mučení . To by ty dva alty utáhly i friťák s hranolkama. Po sportu zdravá strava :D
Kdyz to napojim natvrdo bez kontrolky, je to v pohode? Zatim pro potreby testu, nemelo by se to rotorove vinuti nijak poskodit snad. Vim, pokud je to takto zapojene, je treba pocitat s vybijennim, ale od toho mam ten vypinac, Mozna se na tu zarovicku vykaslu pokud to tak muze byt, mam spinac, ktery ma didu pro kontrolu spenuti, navic je ten spinac do 20A takze pohoda.
Tat je to tak, jj, sezenu si ji, at to nespalim, sice sem si sehnal ty altiky dva mozna vyzkousim, jestli je utahnu oba
.
kdyz jsem meril pres baterii + a D+ nameril sem 255mA a dejme tomu 13,8V coz je 3,5W coz by nemel byt problem pri napojeni natvrdo ne? vicemene jde jen o ten okamzik, nez se zacne generovat vlastni proud? otazka je kolik je ten generovany ktery pak jde na D+. Mozna uvazuju spatne?
bez slapani je napeti 12,2V zatim to pro me byla jedina moznost jak zjistit ze to funguje
tak snad sezenu odpovidajici zarovicku, napojeni natvrdo je pro me takove nejiste. Jinak to video sem jako inspiraci taky shledl, on na nabuzeni pouziva klasicke baterky myslim.
Provozní teplota alternátoru je jako teplota motoru v autě, tedy klidně 90-95 st. a nic neodchází.
Čau
Pokud se sečtou účinnosti (spíše neúčinnosti) všech přístrojů trvám na tom, že na straně 230V AC nebude víc než těch 80W (při dlouhodobém šlapání)..
+ akumulátoru na B+ , a kontrolku mezi D+ a B+. Teď záleží jak budeš rychle šlapat, jestli dojde k nabuzení alternátoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.