Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Tejden sem jezdil denně trasu jen cca 2km tam a 2km zpět...2x start,zaplá klíma,vyhřívání,světla (vepředu led pásky,vzadu normál) i rádio.Na diagnostice se po tomto ježdění ukazovalo napětí 12,2V.Potom sem jel 2x trasu 5km tam,5km zpět a když sem baterku měřil multimetrem tak bylo napětí 12,6 což je 100% nabitá baterie.Je možné že se za tak krátkou dobu dobila?
doplněno 24.01.13 18:17:Jo je to Fiat Brava 1.6 16V 76KW
Stačí trochu počítat, kolik teče po dobu jízdy do aku? Připusťme 20? čas? Pro nabití se uvádí desetina kapacity. Takže kolik aku dostane?
Opačný příklad, mikrovlnka bere 1 kW, kolik si vezme za 2 minuty (totéž varná konvice)?
Jenom měřením napětí přímo po jízdě se toho moc zjistit, nedá, souhlasím,že 12,6 V není nabitá baterie. Zarazily mě ale ty led pásky, co to je? Je to homologovaný, nebo samodomo?
je to kupovaný,ale bez homologace,nechal je tam předchozí majitel a říkal že ta to platil pokutu...mě ještě kvůli tomu nestavěli
K tématu. Měl sem tak napůl vybitou baterii. Vybíjí mi ji centrál. Napůl vybitá byla proto, že centrál ještě fungoval, ale nastartovat už nešlo. Naštěstí mi kámoš pomohl se startovacíma kabelama. Zatím sem experimentoval a 3x sem dobil baterku tak, že sem 10 minut držel plyn na neutrál mezi 2000 až 3000 ot. za min. Zatim to funguje, ten mráz je na baterku neřád. Věřit napětí na baterce, tudíž kolik má V neboli Voltů, tomu se moc věřit nedá. Tam je důležitej proud, kterej může i zabít A neboli Ampéry
. A měřit Ampéry, to můžete vodprásknout i baterku, i měřák
. Ještě skutečná informace je ta, že mi to na ten neutrál žere asi 2L na 100 km, takže se nikdo nemusí obávat, že to žere nějak moc benzínu, i když zapnete všechny topení a z vejfuku jde chvíli hodně benzinovejch výparů.
Kolik Ah dostane aku při třeba 30 A za 10 minut? V tom případě nelze hovořit o nabití, ale o zbrchání.
Jak se dá měřením proudui odprásknout baterka? Jsou měřiče Ah, kapacity jak klasika s odporem (zátěžový test), tak elektronické. Též máme hustoměry. Kapacita by neměla klesnout pod 75 %.
Lze uvést případ, kdy napětí z aku někoho zabilo, když za zvl. nebezpečné se považuje ss napětí při dotyku živých částí 25 V?
Když to stojí, jak to žere 2 l na 100 km? To je na špalcích?
Ano, mráz je mrcha, souhlasím.
Jste schopni uvést, jaké má mít napětí aku 12 V po řááádném nabití třeba po 2 hodinách? Nabité aku - hustota elektrolytu už nestoupá, napětí aku, vaří. Při 2,45 V plynuje. Myslíte, že po nabití a po 5 hodinách naměříte těch 2,45 V na člámek? Proč to nejsou aku 13 V? Uvádí se, že napětí se má měřit po vybití 1/10 kapacity., Měřte.
"Tam je důležitej proud, kterej může i zabít" tak to jsi mě teda pobavil. jasně, zabíjí proud, ale jestli znáš ohmův zákon, tak abys smrtelného proudu dosáhl, musíš při odporu těla mít taky určité napětí. A to rozhodně nebude 12V. Takže ať na baterku sahám jakkoliv, nezabije mě.
A druhá věc, na neutrál spotřeba 2L/100km je taky dobrá kravina. Měla by být ∞L/100km... protože těch 100 km nikdy neujedeš při stání na místě se spotřeba měří za čas, ne za dráhu.
Ono tam ty nespálené výpary jsou. Nelze docílit 100 procentního spálení, za to by jste dostal nobelovku. Je jich tam pouze stopové množství, velká část je likvidována katalizátorem, ohřátým na provozní teplotu. Auta bez kat. to chrlí ven. Jinak s dalšími nesmysly souhlasím.
Ono asi nevíte o čem píšete. Po nastartování třeba studené škody 120 na sytič, může být nespálených benzinových výparů i 50 procent. Čili nejde o stopová množství, takže nebudeme slovíčkařit, ani psát kraviny.
No neviem ,kedysi davno ked som mal ešte Skodu 110,tak sa tušim tvrdilo že jeden štart auta znižil nabitie baterie tak že potrebovalo prejsť 30 km aby sa bateria dostala do 100% stavu.A to nebrala napetie žiadna klima ani ine veci ktore su teraz namontovane v autach.A ked sa auto vyplo tak už baterie nič nenapajala.Takže sa mi nezda že po 5 kilometroch by mala byť bateria už "plna".A ako bolo hore spominane tak bateria je nabita ked sa na nej namera 14,8 V. A nie 12,6V.Ved pri 12 V je už vybita.
14,8V možná tak při nastartovaným motoru...podle mě je plně nabitá když má 12,6V od toho je to 12V baterie ne?
Chýba vám základná elektrochemická informácia o napati olovenného akumul. článku. 100% kapacita -nabitie sa dosiahne až pri 2,7 V na článok =16,2 V. Minimum je 2,1V . Alternátor 14,5 V nenabija na 100% ani po 1000km
doplněno 27.01.13 00:50:citujem -nie je to z mojej hlavy
Při nabíjení vybitého olověného akumulátoru o 6-ti článcích, stoupá jeho
svorkové napětí ve třech pásmech. První pásmo je charakteristické tvorbou
kyseliny sírové v pórech olověných desek (mřížek), napětí stoupá na cca 13,2
V, hustota elektrolytu se zvyšuje až na 1,15 g/cm3. Nabíjení pokračuje ve
druhém pásmu, kdy pokračuje přeměna síranu olovnatého až do vzrůstu
napětí na cca 14,7 V při současném zvýšení hustoty elektrolytu na 1,25 g/
cm3. Při překročení napětí 14,7 V (třetí pásmo nabíjení) se začne kromě
síranu olovnatého rozkládat voda na kyslík a vodík, akumulátor začne
"bublat" _ plynovat. Rozloží-li se pak všechen síran olovnatý, dosáhne napětí
akumulátoru hodnoty 16,2 až 16,8 V a hustota elektrolytu je 1,28 g/cm3.
Akumulátor bouřlivě plynuje a nadále se již jeho napětí nezvyšuje. Veškerá
dodávaná energie z nabíječky se spotřebovává k rozkladu vody na kyslík a
vodík. Pokud zaznamenáme "plynování" při napětí menším než asi 14,4V, je
to jeden ze signálů sulfatace akumulátoru (čím nižší napětí, tím větší
3 čast str 29 iba jeden z odkazov
Formát súboru: PDF/Adobe Acrobat - Rýchle zobrazenie
Tato publikace, díky svému rozsahu, nemůže dát odpovědi na všechny ... pokyny pro nabíjení, včetně svorkových napětí akumulátoru vzhledem k hloubce vybití
minimum je 2,1V? To mi chcete říct, že šestičlánkový olověný akumulátor, který má napětí 12,6V je vybitý? No to snad né
u tazatela iba rozporujem jeho dojem ,že má 100% nabitu ak má takéto napatie .Pod 2V dochádza k nevratnému poškodzovaniu sulfatizácii
doplněno 28.01.13 22:30:Iba pre radcu Cyrila:
Admin pravdepodobne pre pokoj na poradni zmazal vašu hlúpu politickú poznámku na moju hlavu /27.01 o polnoci/ Iba pre vás som ihned dohledal a citoval čezetu, aby to nebolo z mojej hlavy! Nemusite rozumiet chemii ,ani elektr., potom sa kludne opýtajte, ale nevnášajte do techniky politiku . A veríte, že100 % kapacita akumulátora sa dosiahne až pri 16,2 V .
napětí a kapacita jsou dva pojmy.další důležitá věc co se moz neprezentuje je že podchlazenou baterii nejze dobít.
Je vidět, že jste bystrý a ihned jste dokázal odhalit mé politické pikle a hloupost, jen jste při tom jaksi nestačil odpovědět na jednu maličkost, která zněla takto:"
Najít a opsat nějaké "informace" je jedna věc a něco jiného je umět získané informace zužitkovat a ne je jen vytrhávat z kontextu. Máte-li nějaké vlastní znalosti z tohoto oboru, pak mi vysvětlete, kde se při nabíjení ať ve vozidle nebo současnou nabíječkou (ne nějakým samo-domo hybridem) vezme napětí větší jak 16 V?"
Děkuji zdvořile za Vaši případnou vyčerpávající odpověď.
p.Cyril Tazatel urobil 5km, mal 12,6V a dojem ,že akumulátor má 100% nabitý.Pochopit treba,že100% stav sa dosiahne až rozložením poslednej molekuly síranu olovnatého a to sa stane až pri 16,2V po 10 hod. Alternátor jazdou ani náhodou nerieši 100% stav aku, iba pokrýva spotrebu a udržuje aku v pohode na 14,5V= cca 60% kapacita! 100% nabitie sa dosiahne iba nabíjačkou , nie tou z Lidlu, ale serioznou s výstupom okolo 18V ,s ovládaním Povodne ste chceli vediet ,či to mám z vlastnej hlavy -citoval som Čezetu -nepresvedčil som a teraz chcete moje praktické skúsenosti. Levou zadní! Viac ako 20 rokov som pracoval v jednej z 2 firiem , čo dokážu zo Slovenska exportovat záložné zdroje a toto mám v malíčku .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.