Nejste přihlášen/a.
Syn si za mými zády pořídil motorku Jawa 50-23 MUSTANG. Po domluvě s dřívějším majitelem, když se to provalilo, jsme se dohodli, že motorku dá do depozita, nebo odhlásí-od roku 2001 na ní není technická. Poslala jsem mu číslo, techničáky. Následně on volal synovi, že chtějí eko-likvidaci a že mu slíbil, že to na sebe přihlásí atd. a že už s tím nechce mít nic společného. Tak a teď nevíme, co dělat, přihlašovat to nechceme, už do toho nemá cenu strkat peníze, motorka je ve špatném stavu. Syn je nešťastný, já mám na něj vztek, ale chci to řešit než se dostaneme do dluhů, kvúli placení povinného ručení. Ještě mě napadlo, že bychom si alespoň sjednali povinné ručení, ale nevím jestli to lze, když ta motorka není na nás nahlášená. Důležitá poznámka, syn s tím jezdí jen po poli ve vsi, je mu 14 let. Prosím pomozte, nevím si rady?
Pošlete bývalému majiteli srdečné pozdravy a oznamte mu že motorku na sebe přihlašovat nebudete, protože tvrdil - viz výše, a že jste mu motorku ochotni odprodat za stejnou cenu nebo se slevou...a kancelář pojistitelů si ohlídá aby za každý den zaplatil 20Kč,-, pokud jste lidumil tak mu porad´te ať jde na úřad napíše prohlášení že ho má na vlastním pozemku a bude ho po opravě využívat jako veterána. Přesto že synovi je 14 a jezdí po poli a po vesnici vystavuje se riziku/ nebo spíše vy/ pokud způsobí DN nebo ublížení na zdraví s onou motorkou a sankce jsou tvrdé a neznalost zákona neomlouvá...zcela jednoznačně by tam postih byl...
Má to ještě jeden háček, že on se synem napsal jakousi kupní smlouvu, kterou se teď ohání. Synek mu dal mojí adresu i rodné číslo, takže jsem prý já teď majitel. Ještě se chci zeptat, jestli by jsme toho mustanga mohli pojistit, když s ním nebude řeč? Protože ta pojistka by mě vyšla laciněji než mustanga přihlašovat, což by možná ani nešlo, protože nevěřím, že by udělal technickou. Ale nevím jestli to lze pojistit, když jsem jen /podle jeho kupní smlouvy majitel/ ale nemám to přepsané. Jsem v tomhle směru úplný laik.
Zajímavá a nezáviděníhodná situace. Je důležité, jak vypadá ta kupní smlouva - tedy jestli je platná a kdo tam figuruje jako kupující - Vy, nebo Váš nezletilý syn? Pokud to je na Vás a syn to za Vás podepsal, tak je smlouva těžko platná že? Pokud to je na syna, tak je to jiná věc. Důležité je také jestli to pan původní majitel již odhlásil na registru na kupujícího a figuruje tedy v techničáku Vaše, nebo synovo jméno. Pokud ne, tak by bylo skutečně nejjednoduší, aby to původní majitel nechal na magistrátu trvale odhlásit z registru. To lze od nového roku namísto s potvrzením o ekologické likvidaci už jen s čestným prohlášením o zániku využití vozidla - tedy napíše například, že motocykl se nachází na soukromém pozemku a bude z něj veterán. Měli by to uznat. Domluvte se s ním, je to jediné řešení, jinak on může poslat tu nešťastnou kupní smlouvu na ČKP a budou příspěvek do garančního fondu vyžadovat po Vás. Vy se pak můžete bránit, že je smlouva neplatná,pokud ji syn za Vás podepsal, ale to jsou už zbytečné tahanice.
Zatím moc děkuju, ještě mrknu na tu smlouvu. Zkusím se s ním domluvit po dobrém, aby to odhlásil, snad to ještě půjde.
Hlavně ať to neodhlásí na Vás, s tím pak nehnete, bez toho aniž by jste to na sebe nepřihlásila. A´T to nechá trvale odhlásit z registru vozidel. Opakuji jde to na čestné prohlášení o zániku využití vozidla.
No tak jsme dopadli, jak sedláci u Chlumce, on to opravdu odhlásil na nás. Takže vlastníme nejdražšího mustanga v republiceA ještě když ho chci odhlásit, tak po mě chtějí ekolikvidaci, prý nějaké čestné prohlášení je nezajímá. Tak se z toho asi zbláznim.
nevěšte hlavu, vždy se najde řešení. Podepsala jste mu smlouvu, kterou by on dokázal, že je to tak jak píšete? Asi ne. Takže buďte klidná, nemá čím doložit že se prodej uskutečnil.
Přesně tak, jak je to s tou kupní smlouvou? Podepsala jste ji, nebo ne? Je na Vaše jméno? Pokud ji za Vás podepsal syn, je neplatná. Nebojte se, podle ČKP to bude tak, že obešlou jeho, protože převod není dokončen. On jim pravděpodobně pošle tu kupní smlouvu a obešlou následně Vás. Když poukážete na to, že smlouva je neplatná, tak asi dojde možná až na soud.
Druhá možnost je dokončit převod, vždyť možná ještě není starší, než 10dnů od doby kdy on udělal polopřevod na Vás a pokud to bude pár dní potom, tak se snad také nic neděje. Až bude motorka na Vás, tak ji vyřadíte a je musí čestné prohlášení o zániku účelu vozidla zajímat!
Podepsal jí syn. Budu muset zkusit tedy tu druhou možnost. Takže dokončim převod a pak hned to můžu odhlásit? A opravdu je musí to čestné prohlášení zajímat. Původní majitel to nechtěl právě kvůli tomu prý odhlásit, protože na něm chtěli eko likvidaci a on už s tím nechtěl mít další starost. Omlouvám se jestli píšu nějaké nesmysly, ale fakt je to pro mě velká neznámá.
Zajděte nejlépe za vedoucím evidence vozidel a řekněte mu, že potřebujete dokončit převod motorky, že ji ale nechcete ekologicky zlikvidovat, neboť z ní bude Váš syn v budoucnu dělat veterána. Měl by Vám poradit jak postupovat. Řekněte mu, že hlavně potřebujete pomoct s převodem, protože stroj nemá pojištění a platnou STK, evidenční kontrolu a že ho budete následně trvale vyřazovat z evidence z výše uvedených důvodů, že ji koupil bez pojištění a platné STK, právě na toho veterána. Budete potřebovat malý a velký techničák a značky na vyřazení, kupní smlouvu a občanku.
Ještě dodatek - hlavně mu neříkejte, že s ní syn jezdí! I když jen po poli, to je jedno. Vyfoťte mu jí třeba někde ve stodole, nebo garáži (ale to nemusíte, ale bylo by to možná lepší, jako doložení, že existuje a bude z ní parádní veterán ) a řekněte, že je pouze na soukromém pozemku a nejezdí po veřejné komunikaci.
Milane:co kdo bude platit? Převod samo kupující, kolik to stojí na motorku to nevím. Jinak ekologický poplatek se za motorky neplatí, to platí jen pro automobily při prvním přihlášení.
samozřejmě jsem myslel zbytečný převod, evidenční kontrolu.
zbytečný proto, že není potřeba registrovat motocykl
Tak to je nějaká novinka, že se nemusí dohlašovat, když je to motorka? Podle mě je to nesmysl, není pro ně evidenčně majitel, tak nemůže trvale vyřadit. U motorek je to jinak? Asi těžko, řeší se to tu stále že když je to v polopřevodu, tak se musí dohlásit.
Tak mě napadlo, je kupní smlouva platná, když ji podepsal kupující a nebylo mu ani 15 let? Nemá ani občanku, či jinej doklad totožnosti a psat tam údaje např. ze žákovské? Už jsme to jednou řešili, jak to může být s tím ověřováním údajů.
Jasně, že je smlouva neplatná - syn to napsal na matku a dokonce to za ní podepsal! Ale tady jse o to jak se z toho co nejrychleji dostat a nechat vyřadit z registru. Takhe je tu sice neplatná smlouva, ale ta je platná dokud o tom, že neplatí nerozhodne soud a soudu se chce pochopitelně paní vyhnout.
Proč k soudu, nestrašte tady nesmysly. Paní nikam nepůjde, nebude nic dělat. Jasný? Přijde na ní od ČKP někdo? Přijde na ní od evidence někdo? Co se stane? Nic, páč paní nic nekoupila, s nikým nic nedojednala a podobně. Takže je na tahu ten pán, nikoliv paní
Samozřejmě, že může dělat i to, že to přihlásí evidenčku a pojistku.
Ale proč, proč do toho bude šťourat a platit peníze,
Já když na Vás napíšu svůj vrak, tak budete platit a čekat na soud?
Ale jděte.
Já nikoho nestraším, ale ČKP když dostane od toho pána kupní smlouvu a napíše jim, že je to v polopřevodu, tak obešlou kupce. Pak budou vymáhat příspěvek plus penále po kupci! Jasně na svých stránkách píší, že pohledávky postoupí vymahatčským firmám a může dojít až na exekuci a soud. Kdyby došlo k soudu, tak když budou mluvit pravdu a řeknou, jak to skutečně bylo, může mít nepříjemnosti i její syn-ten falšoval podpis na smlouvě. Takže pochybuju, že chtějí mít v budoucnu jakékoliv z těchto potíží, když budou dělat mrtvé brouky. Nebo vy máte s exekutory nějaké zkušenosti, že je zajímá nějaké tvrzení, že je smlouva neplatná atd. ale jděte!
Ještě k tomu vačemu vraku - ano, pokud by si ten vrak od vás koupil můj syn, asi bych nebyl rád, ale pakliže bych ho měl fyzicky na dvoře, tak bych platil za hloupost syna a snažil se ho co nejdřív zbavit.
Jenže oni tu motorku mají a těžko jí chce paní zapřít že? Já radil jen jak se z toho dostat. Máte na to opravdu zvláštní názory! Jinak tady radíte všem dobře, nechápu to.
Koupil si jí její syn a jezdí s ní po poli. Možná toho lituje, ale užívá jí a chtějí jí vyřadit z evidence, ale asi si s ní chce ještě zařádit, jako každý 14-ti letý kluk. Podle mě.
Nemyslela jsem si, že můj dotaz vyvolá takovou diskuzi. Pán kdokde má pravdu, koupil jí opravdu můj syn /s kamarádem/ zaplatil jí a podepsal nějakou kupní smlouvu. Řádí s ní za domem na louce. A vracet jí nechceme, protože by nám nikdo nevrátil už peníze. Takže jí chceme nějak vyřadit z evidence. A hlavně už do ní nestrkat peníze, protože i tak ho chlapík dost natáhl, ale to byly synkovo peníze, takže to neřeším. Dám vám všem vědet jak to dopadne, když jste tak hodní a snažíte se mi pomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.