Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám otázku ohledně ucházející pneumatiky. Nejdříve popíšu problém. Uchází mi levá zadní pneumatika. Úbytek vzduchu ale není nijak radikální. Je to přibližně 0,5 baru za 14 dní. Defekt jsem ale nikde neobjevil a pneumatika po prozkoumání vypadá nepoškozeně. Vzhledem k tomu, že už mě nebaví jezdit stále k benzince dofukovat tuto pneumatiku a stále myslet na to, že musím kontrolovat tlak v ní, jsem si koupil opravnou sadu. Tedy pěnu ve spreji, která by měla defekt utěsnit. Z návodu na obalu mi ale není vůbec jasné, jak mám postupovat v mém případě. Tedy v případě, že nedošlo k defektu. Nejdříve bych měl vypustit vzduch z pneumatiky. Mám to chápat tak, že obsah lahve mi pneumatiku opět dohustí? Bojím se vypustit celou pneumatiku před domem a pak zjistit, že se nedohustila a já nemám jak dojet k benzince. Pak bych také mohl vyprázdnit obsah lahve do pneumatiky v tom stavu, v jakém se zrovna nachází, ale to mám zase strach, že dojde k natlakování a pneumatika se poškodí. Nebo můžu použít jen trochu pěny a ne celý obsah? Mohli by jste mi tedy prosím poradit, jak mám v mém případě postupovat? Předem děkuji za jakékoliv odpovědi. Přeji hezký den.
Ať Vás ani nenapadne tam cokoliv stříkat! To je jen nouzovka pro případ, že byste s defektem nedojel do cíle. Už nikdy ten sajrajt z pneumatiky nedostanete a při výměně pneu Vás budou v servisu proklínat. To je takový problém zajet do nejbližšího pneuservisu a dát kolo prohlédnout a opravit? Určitě Vás to nezrujnuje a vyjde to možná i levnějc, než ten sajrajt.
Chlape, pneumatuka se dá nahustit i pumpičkou na jízdní kolo se správným šlauškem s koncovkou na autoventily (má je většina dnešních horských kol).
Spíš bych to viděl na ucházení přes ventilek. Vyšroubuj ventilek a vypusť pneumatiku a dej ventilek nový (tu vnitřní jehlu ze sedlem). Je na to takový montážní klíč nebo taková víceúčelová čepička, která má na druhém konci onen klíč.
Pokud je i ten gumový ventilek celý spuchřelý (po odehnutí na stranu ukáže trhliny a krátery), tak je potřeba vyměnit celý z disku (sundat pneu a natlačit tam zevnitř nový).
Zkus nejprve vyměnit ten ventilek.
Pamatuj, že kolo nesmí stát na zemi, takže sy vyheveruj auto, ať prázdná pneu neleží.
Když nic, tak to zase pumpičkou nakolo takto zvedlé dofoukneš na těch 200 - 260Kpa a pak dojedeš na pumpu a tam si to změříš a dofoukneš správným tlakem (víc jak 300kpa stejně mít nebudeš)
doplněno 23.01.13 19:05:Čepičku s klíčem na montáž ventilku mají v každé cykloprodejně,autopotřebách,atd...
a takto vypadá, jestli jí máš i doma...
doplněno 23.01.13 19:06:A žádné sračky bych tam do pneumatiky nelil. To se používá jen na nouzová dojetí.
Teď mě mrzí, že jsem tu pěnu kupoval. Vyhozené dvě stovky. No co už teď? Zítra zkontroluju ten ventilek. A to, že dofouknu pneumatiku na autě stejnou pumpičkou jako dofukuju jízdní kolo, by mě teda fakt nenapadlo. Každopádně díky za radu. Udělal jsem dobře, že jsem se radši ještě zeptal.
Dobrý den, v první řadě bych vyzkoušel, jestli vzduch neuniká přes ventilek nebo přes tělo ventilku-to bývá nejčastější. Zkusit mýdlovou vodou namastit kolem ventilku a sledovat, jestli se neobjeví bublinky. To samé vyzkoušet, jestli vzduch neuniká po obvodu ráfku. Až pak bych možná řešil tu pěnu.
K těm variantám "provizorní opravy"- auto je v podstatě zbraň. Pokud si na něčem dávám záležet, pak aby byly brzdy a pneumatiky v pořádku.
Když pneu píchnu a je možné ji opravit, nejprve se mrknu na vzorek a stav. Když je pneu starší a stav spíše na dojetí, koupím rovnou dvě nové. Když je léto a nemám finance, nasadím sadu zimních. Pokud disk je nějak bouchnutý nebo pneu netěsní a uchází, raději koupím "nový"disk (raději zánovní), očistím nebo natřu...
doplněno 01.03.15 19:43:No tak 200 za hodinu tedy jezdit nemíním... jednak je to v rozporu se zákonem a hrozí odebrání ŘP, jednak na to nejsou silnice.
A k té ceně vašich pneu - denně se v práci potkávám se situací, kdy mlaďoch 20 let s praxí 2 měsíce nebo důchodce s nesplněným snem jdou do bazaru koupit nějaký auto, který je nadupané, luxusní (nebo bylo před 10ti lety)... Myslí si, že je to bude stát jen pořizovací částku. Pak řeší mimo pojistku nebo základní servis i nákup sady pneu. Cože? já si koupím za 100 tis jeepa a potřebuju pneu za 10tis kus? tak to jdu na vrakáč a koupím ojeté - však to má ESP, ABS, ... to bude ok.
Nemáte-li na dané pneu, nekupujte si takové auto...
A k těm diskům - běžně se dá objednat jeden kus disku... kdo chce mít něco extra, musí počítat s možností výměny celé sady a 3 kusy rozprodá
ALU bych před výměnou zkusil nechat opravit - opravyalu.cz/... pneu-magika.cz/... a další
no asi takto ,lépe řečeno než proveditelno aspon v mém případě takže na to nelze vzít nějaké klišé,podívej mám originální alu sadu chrysler pro vůz P.T. cruiser která se běžně nedá /jako náhradní/koupit jako aukro,atd. kdyby to bylo možné asi bych to koupil a není co řešit.A koupit kvůli jednomu ráfu další sadu 4 ks se mě zdá dost /přinejmenším/neekonomické .
Ano pneumatiky jsou to zimní a já jedu v zimě jen sporadicky a velmi málo,nicméně mám pak ještě další super sadu na alu kolech s michelinami v dobrém stavu asi rok jeté.Takže vidím jediné řešení a východisko v poměru/cena výkon/koupit si duši a kolo eliminovat co se úniku vzduchu týče poněvadž gumy jsou zatím rovněž ok.Nebudu sám co to tak má a dělá,pokud někde nabouráš dejme tomu při 200km/hod. tak ti nepomůže sebelepší pneumatika a můžeš se tak leda modlit jak to dopadne protože to ničím neovlivníš.Já ale nejsem co se rychlosti týká žáden sebevrah a auto používám jen na krátké cesty /do 50km/při průměrné rychlosti 80-90 km/hod.
Pokud bych měl nějaké žihadlo byl o 30let mladší a předváděl se s kočkou v co nejvyšší rychlosti tak to by byla jiná.
No k té tvé radě bych se i přimluvil ,a máš nejspíš pravdu v tom že tou flexou to asi není či nebylo to pravé ořechové i když to bylo dělané brusných vícevrstvým kotoučem,kolega ze pneuservisu to dělá vrtačkou na které má drátěný /copánkový/kotouč čili asi méně abresivní na disk samotný.Je ale na tom mmém možná další zrada a to že byl disk asi tuknutý protože když jsem si u jednoho automechanika nechal tu problémovou gumu s diskem přezout abych to mohl přebrousit a to jsem si na tom druhém kole dal sakra záležet /jedno mi dělal v dalším servise /a taky moc nedrží.No a řekl mi že ráf nejde moc dobře vyvážit .Zajímavá informace od tebe kde mají takový soustruh že to umí dokonale srovnat?Já jsem k Vám zdaleka Krnov.
doplněno 04.03.15 18:55:Jo ještě jeden dotázek,někdom z kolegů tu psal že pokud je pneumatika osazená duší tak že během defektu a jízdy se kolo rychle vyprázdní a je to nebezpečnější než u pneumatiky bez duše, to se mě ovšem zdá když se nad tímto výrokem zamyslím dosti podivné,myslím že by tomu mělo v´být spíš naopak ,protože vzduch pokud duše dejme tomu praskne tak se vzduch z ní dostane do bezdušové pneumatiky a teprve z tama pooomaličku z pneumatiky takže naopak by se jednalo o jakousi pojistku a pneumatika by pozvolna ucházela jako předtím bez duše.
Netěsní buďto ventil nebo ráfek. Dej kolo do vody a zjistíš kudy.
doplněno 23.01.13 19:04:Jinak oprava defektu vyjde stejně jako dolévání té $račky do pneumatiky.
doplněno 23.01.13 19:04:Jinak oprava defektu vyjde stejně jako dolévání té $račky do pneumatiky.
Do spuchřelé duše u Barkasu jsem kdysi nalil mléko. Na čas to pomohlo, ale potom ten smrad při vypouštění byl vražedný .
Existují přípravky, které se do pneu přes ventilek nalijí a neustále kapalné jsou uvnitř. Nejen že zacelí definitivně veškeré netěsnosti, ale oživují pneu prozi zpuchření a díky své tekutosti nemají vliv na vyvážení kola. To se ke kolegům ještě nedostalo, motorkáři a aut. závodníci je používají desetiletí. Nejlepší se jmenuje SLIME, ale bude mnoho variant i od jiných výrobců. Vaši pěnu zahoďte.
Může to ucházet ventilkem, přes ráfek nebo i skrz gumu buď malou dírkou (ucpanou hřebíkem, kamínkem) nebo i přes "řídkou" gumu. Půl baru za 14 dní se hledá špatně, neljepší je sundat kolo a celý ho strčit pod vodu, nebo natřít mydlinkama a pak hledat a hledat...
Spreje jsou jen na nouzový dojetí a pak se musí pneu klasicky zalepit, čistit to je pakárna = sprej NE
Nejjednodušší je dát to do pneuservisu, je to za pár kaček a bez práce. Doma sám se z toho leda osypeš, kromě dotáhnutí povolenýho ventilku s tim stejně nic nenaděláš a v servisu skončíš
Stojí to za vyzkoušení, ale pneu se musí vypustit, jinak dojde k jejímu přefouknutí. Jen při vypuštěné pneu, se může dostat celý obsah nádobky do pneu. Huštění lze i přerušit. Ventilek při huštění musí být v horní poloze. Pneu se určitě dohustí, i kdyby ne třeba na potřebných 2,3 atm., na dojetí k pumpě to bude určitě stačit. Beztak po aplikaci má nastat okamžitě jízda, aby se pěna v pneu rozprostřela. Pokud je v pneu dírka, měla by se tou pěnou ucpat - pěna se tlakem vecpe do otvůrku a tam zvulkanizuje. Při větším průpichu se pěna dere ven,což je dobře. Pokud pneu utíká nějakou netěsností kolem ráfku, pak k opravě asi nedojde,pěna se rozprostírá hlavně po vnitřním obvodu pneu. Těchto sprejů je možné použít i k opravě pneu jízdních kol. Je možné tímto sprejem nafouknout kolo i když není duše poškozená, pěna vylepší celý vnitřek duše a není pak potřeba častěho dohušťování. Prodávají se i speciální spreje přímo na jízdní kola. Dle druhu ventilku se pak musí zvolit i vhodná redukce.
Já jsem si ze zvědavosti sprejem opravil pneu u auta, která byla už zralá na výměnu, takže jsem se nijak neznepokojoval. Sprej byl koupen v Kauflandu v akci za 160,- kč (300 ml) a byl před koncem své lhůty životnosti, na to pozor, údaj o životnosti bývá na spodku nádobky. Nedoufouklo mi to kolo zcela k mé spokojenosti,ale na jízdu by to stačilo, mám kompresorek, pneu jsem si dofoukl na 2,3 atm. Ještě bych udělal jednu věc - kolo nahustil alespoň na 3 atm, sundal a strčil jej do sudu s vodou. Sebemenší únik, se projeví unikem bublinek.
No tak jsem náhodou během serfování narazil na toto vlákno které se táká i mě jelikož se rovněž s něčím podobným potýkám.Nevím ovšem zda se toto téma oživí když už je docela staré takže zkusím,má stejný problém s únikem zimních pneumatik na svém voze který jsem koupil před cca 2 lety jako ojeté ale jinak ve slušném technickém stavu.Zjistil jsem totiž únik vzduchu min. dvou kol z této zimní sady,zajel do pneuservisu a zjistil následující,technik už dopředu před rozděláním tipoval a tušil čím to je,měl pravdu.Ty ráfy byt tzv. alu mají do alu daleko jak do lonského sněhu,jedná se totiž o nějakou slitinu a tá začne po styku se slanou vodou pškně oxidovat hlavně na těch styčných plocháchgumy a ráfu.Narezlé /krusty/obrousil flexou dal černý gumový sajrajt ,nafoukl vyvážil sbalil 200,./takže ne jak tu píšete levně/ale výsledek téměř 0 k úniku dochází dál i když ne tak rychle.Nedávno jsem se pustil sám do druhého kola ,nechal sundat na servise ,tentokrát ale v klidu a dobré víře udělal sám v garáži a natřel základní barvou ,druhý den nechal nasadit vyvážit,výsledek /bohužel/opět 0za 14 dnů únik cca 0,3 ATP.Takže nakonec budu uvažovat o tom spreji který mám v kufru už asi 2 roky stejně končí záruka.Takže pánové na ventilky zapomente ,těmi to převážně není je to patkou pneumatik,jedo z dalších řešení o kterém uvažuji je dát tam duši,o tom se tu také nikdo nezmínil.
Zdravím, tím sprejem, pokud jsou ještě pneu dobré si je de facto odsoudíte ke zkáze, protože v pneuservisu z toho tu hmotu škrabat nebudou. Duše se do ráfku na pláště bezdušové dávat nesmí, je to jen fakt nouzovka, ale někteří to praktikují.
Jinak radím pořídit na zimu plechové disky a nebo pokud nejsou, tak nějaké kvalitnější ALU (jinak brousit ALU flexou je docela hustý).
Ty ráfky zahoď a pořiď jiný, na zimu nejlíp plecháče. Pěny jsou jen na dojetí, ty dlouhodobý nebo mlíko jsou do prvního sundání pneu, duše tam být nesmí.
Děkuji pánové za reakce,no docela by mě zajímalo z jakého důvodu se nesmí nebo nemůžou dát duše do pláštů,jak se jezdilo dřív kdy byli použité jen a pouze gumy s dušema jen proto že se jedná o bezdušové pneumatiky?To je ovšem pak slabý důvod že se nesmí používat nevím ale nejspíš se někdo z /oficiálů/chtěl stát důležitým jinak to nevidím.Byl jsem v barum servise a technik nic nenamítal a naopak tvrdil že se to běžně u /neposlušných gum/dělá takže tak hrozné to zase být nemůže.
No jinak s tím sprejem ano slyšel jsem obdobné recenze /negativní/ o tom že se ta guma v pneuserise nedá nebo dá těžce sundat tady něco pravdy na tom bude /spíše je otázkou proč se něco takové pak vyrábí ,vyhodit novou gumu nevím/ ,no a snad si někdo nemyslíte že jen tak vyhodím originál chrysler alu disky to snad nemyslíš vážně.Já mám totiž dvoje obutí jedny letní na zánovních alu kolech co se používali jednu sezonu u vozu audi ty jsou ok a ty neštastné zimní,byl jsem právě tu jednu /neposlušnou/gumu ze 4 dofoukat ostatní už drží,možná by stačilo zkusit ji zcela vypustit a pootočit aby si patka jinak lépe sedla apod.myslel jsem že od nápaditých čechů a kutilů bych spíše očekával nějaký ten dobrý nápad či zlepšovák než uvažovat jako napakovaní němci co mají peněz dost vyhodit a koupit novou,nebo už jsme taky tak daleko?Pak jsem zaspal dobu .
Radcí radí špatně že se nesmí dávat do bezdušových duše!MOHOU se dát ale nedoporučuje se ze dvou důvodů- žebra na vnitřní ploše bezdušových pneu způsobují prodření duše (relativně rychlé ) a hlavně se nedoporučuje neboť v případě defektu duše je únik vzduchu z pneu rychlý,spíše téměř okamžitý,kdežto z bedzušových pneu je ve většině případů únik daleko pomalejší !Jinak totéž se mi stalo na alu kolech SWIFT (tuším od Borbet,origo citroenBX) -v servisu po ponoření ve vodě zjistilúnik okolo disku-sundal,vyčistil,obul,vyvážil dvě kola ,cena asi 300kč ,od té doby vše OK!
doplněno 28.02.15 18:21:Saloro-na dušových jsem defekt neměl.jen a pouze na bez.Tyto vždy dopředu varovaly.Od kolegů kteří měli defekt na dušových jsem jen slyšel že to dokáže udělat neplechu i při padesáti,natož tak při větších rychlostech,takže toto tvrzení co jsem dostal nemohu až tak zodpovědně posoudit,Defekt na T148-S3 prázdná při cca 60km a PP kolo jsem jako spolujezdec na chování nepoznal jen na rachotu,na T813 osmikolka - vozovkový automobil a podval - na podvalu nebyla šance poznat a na druhé řiditelné nápravě na pravé straně již vůbec (ani nevím zda byli bez nebo s,údajně měli být bez ale v průběhu provozu se dodávali duše).
Jinak o tom rozdílu-duše-prudký únik,bezdušák -pomalý + prodření díky žebrům mi sdělili v jednom pneuservisu v Brně na říjezdu od Vyškova.měl jsem defekt na ibize a přede mnou ještě 15Okm cesty s rodinkou domů- rezerva byla malá -atipická jen dojezdová-.Servisák asi myslel že si kpoupím 2x pneu a nechám přezout!
Jinak dřív se také jezdilo běžně na diagonálních pneu a ty taky měli jinší chování než dnes radiálky ale pkd by mi je někdo nabídl-ani zadarmo ne!Prostě v případě duší a pneu to jde k větší bezpečnosti.
doplněno 28.02.15 18:23:Ještě jsem zapomněl v případě vložení duše by se měl odstranit z pneu nápis TUBELES /bezdušová pneu/.
doplněno 01.03.15 14:23:1-Diagonální a radiální pneu značené TUBE TYPE toto žebrování nemělo!
2-To odstranění napisu TUBELESS řešila přímo vyhláška ,kde bylo stanoveno,že v případě opravy vložením duše do bezdušového pláště se odstraní onen nápis.Což tato již dávno neplatí nebot se dopr.předpisy neustále novelizují a díky skušenostem se o toto ani nesnažím a tudíž ani nezajímám.
No vida takže konečně trochu optimičtější vyjádření a zkušenost.O tom prodření duše jsem dosud nicméně neslyšel od toho servisaka či kluků co si to dělali i když to nějakou logiku rovněž má.Co se týče prudkého ůniku při defektu zase bych to takhle nehrotil jezdilo se jak jsem již nadnesl dříve jenom s duší a bylo to homologováno a dalo se jet už i dříve 150 i více pokud to cesty dovolí a dovolovali,při běžné cestovní rychlosti kolem 90-130 si myslím nic zvlášt nebezpečného nehrozí a pokud pojedeš kolem 200 a více jedeš na své roziko proti vyhlášce /myslím u nás/ může se stát malér i u bezdušáku.No je pak ještě asi otázkou kdo jak a čím to ten servisák dělá to se rozumí.Ještě mě napadla jedna věc ,před vypuštěním kolo ponořit do vody,označit lih. fixou kde k úniku dochází a pak gumu vypustit a bez sundání zalít kolem patek z obou stran nějakou vulkanizační gumou či elastickým lepidlem,poté opět nahustit a pozorovat.
doplněno 28.02.15 19:38:Proboha jak bys chtěl ten nápis tupeles na pneumatice odstranit,nedokážu si to představit a navíc proč?Aby to viděl technik na stk to snad nemyslíš vážně,s tím vnitřním žebrováním a možným prodžením duše to vidím jasně účelově jak sám vidíš z praxe je to blbos a v servise jak jsi správně nadnesl si chtěl přivydělat což mě v dnešní době nepřekvapuje ,ono když si chceš najít nějaký argument /byt teoreticky/jde si najít vždy pro i proti záleží co jim kdo sežere.
Jinak mě napadla jedna věc když už teda jak zabránit prodření duše tím žebrováním /je zajímavé že na diagonálkách to nikomu nevadilo a mělo to uvnitř nepochybně také žebrování ale budiž,dá se tam vložit nebo nalepit tenká plastová folie a přežije tě to respektive spíše odejde guma.
doplněno 01.03.15 17:41:Hm no nevím a nejsem si tak jist žeby na diagonálních pneumatikách jakákoliv výstuha či žebrování chceme.li nebylo jakpak by ta guma držela pohromady?Takže podle toho co píšeš je možné a dovoleno vkládat duši do bezdušových pneumatik jen s tím rozdílem že se musí odstranit nápis tubelles,ale jak to chceš udělat ,uřezat nožem nebo jak to by mě docela zajímalo.Nicméně s tím prodřením o to žebrování té duše to asi v tom případě nebude tak hrozné když se na to přihlíželo repektive umožnovalo jak sám uvádíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.