Nejste přihlášen/a.
Zdravim
rada bych se zeptala na postup pri jedne zalezitosti. Pred dvema lety jsem si ulozila SPZ do depozitu z duvodu pobytu v zahranici. Za par mesicu tento rok budu ovsem uz trvale pobyvat na uzemi CR a auto budu potrebovat. Co ovsem veci komplikuje je to, ze mi zhruba pred rokem propadla technicka a emise, jinak auto je stare pouze 4 roky, takze o technicky stav strach nemam. Nevim ovsem, jak postupovat. Nejblizsi stanice STK je cca 13 km daleko, samozrejme vim (a nekteri lide to doporucuji), ze neni moc rozumne to proste risknout a dojet "pod rouskou noci". Takze si budu nejspis muset zavolat nejaky odtah, pokud neexistuje jina moznost, jak auto na tu stanici dopravit, napr. na lane? Kazdopadne nevim, jak postupovat a jake je poradi toho, co se musi udelat. Napr. pri STK se davaji nalepky na SPZ kterou nemam. Jenze SPZ mi nevydaji pokud nemam platnou STK (tudiz ty nalepky).
Diky predem za odpoved.
Hezky den
Marketa
Informace ohledně "papírů"už tady jsou, takže spíš ty věci technické (praktické).
Auto bez "RZ"nesmí na silnici (ani na laně). Možnosti jsou:
1) risknout to a přejet bez "RZ"nebo s cizí (vypůjčenou - k vozidlu nepatřící ) "RZ"- sankce: bez tr, bodů, pokuta 5-10t., zákaz řízení na 6měs až 1 rok - nejdražší varianta, pokud se to "nepovede", navíc všechny další starosti (viz bod 2) jsou opět na vás
2) odvoz (odtah) - zaplatíte za odtah auta tam (případně i zpět, pokud budete chtít "RZ"namontovat až doma. Pak si ale budete vše ostatní zařizovat sama - nejlevnější varianta, ale trochu časově náročnější
3) zadat většinové zajištění zprovoznění auta nějakému servisu - auto si naloží, odvezou, udělají kontrolu před Emisemi a STK, absolvují s vozem obě prohlídky, auto odvezou k sobě (případně k vám podle domluvy), vy si dodáte značky a tyto buď servis nebo vy namontujete - druhá nejlevnější varianta, skoro bez vlastních starostí
4) stejné jako v bodě 3, jen s tím rozdílem, že servis zajistí i vyzvednutí "RZ"na úřadě (doporučuji ověřit přímo na daném úřadě - úřad od úřadu si určité věci vykládá jinak - např. telefonem, zda to lze např. na plnou moc) a předpisům odpovídající auto vám opět dopraví před dům (případně si ho jen v servisu vyzvednete - nejdražší varianta, ale zcela bez starostí.
Co vás nemine u jakékoli varianty je, že nejdřív než cokoli dalšího začnete zařizovat, musíte na auto uzavřít "povinné ručení". Jestli ho chtějí i u Emisí a STK nevím (to si nepamatuju), ale RZ vám bez toho nevydají. Takže i pokud by vám vše zařizoval servis, musíte jim doklad o pojištění předat při předání auta s ostatními doklady.
Jen pár dodatků na závěr pro vaše lepší možnosti při rozhodování.
Vzhledem k tomu, že se jedná o moderní auto (ta nemají vzhledem k elektronice moc ráda delší odstavení - doba aut typu Žiguli, Š120 a a pod, kdy po roce stání do toho člověk strčil nabitou baterku, nastartoval a odjel je pryč) a jste žena, doporučil bych vám využít variantu 3 nebo ještě lépe 4. Nedovolím si odhadnout cenu za službu pro moderní auto v oblasti, kde bydlíte (doporučil bych si pár servisů obvolat), ale v oblasti královéhradeckého kraje lze podobnou akci na auto ve stáří 25let (odvoz auta - mělo značky a ještě 1 den platné kontroly, kontrola v servisu, absolvování prohlídek a doprava k domu) pořídit za cca 3.500Kč (osobní loňská zkušenost). Samozřejmě něco navíc by ve vašem případě stál odtah auta do servisu na odtahovce (vleku) a vyběhání papírů.
Jen doplním - sankce výše uvedené podle zdroje zde 12bodu.cz/...
Diky za odpoved a doporuceni
Jeste se zeptam - neexistuje moznost zazadat si u policie o "prechodnou SPZ" napr. byva zelena ktera se umisti na zadni okno vozidla (mela jsem ji tesne po koupi auta, kdy jeste nebyly vyrizeny vsechny papiry). Tim bych mohla autem normalne prejet z domu do STK. Pokud to mozne neni, budu volit moznost 2. tzn odtah.
A jeste bych si rada ujasnila nasledujici poradi:
- vyrizeni povinneho ruceni
- odvoz-odtah auta na STK - na zaklade prohlidky dostanu formular
- formular o prohlidce, povinne ruceni, velky TP a obcanku donesu na prislusny urad kde mam SPZ a na zaklade toho mi SPZ vydaji
- SPZ nacvaknu na auto a muzu s nim uz "legalne" odjet.
Je to tak spravne, nebo jsem na neco zapomnela? Jeste jednou predem dekuji.
jednorázová značka je vydávána prodejci aut na nová auta nezapsaná do registru, s čistým technickým průkazem, to není váš případ, policie tyto značky nevydává, vy už značky máte, ale nechala jste je dobrovolně uložit
jinak jste vše pochopila správně
Ano je to správně.
Jen bych vás ještě upozornil na to, že i když auto necháte na emise a STK dovézt (ideální je to absolvovat v jednom areálu - ušetříte za dopravu a možná i čekání odtahovky - jak kde - při přejezdech), tak auto bez "značek" nesmí ani stát na veřejném prostoru (být může pouze na soukromém pozemku), takže i když kontrolami projdete, musíte buď auto nechat odvézt zpět k vám domů (do garáže, na zahradu,..) a nebo se pokusit vyjednat v servisu (na STK), že tu chvíli, co si přinesete značky, může stát auto na jejich pozemku. Neberte to jako úmyslné strašení, ale určitě sama víte, že náhoda je blbec a stačí iniciativní např městská policie nebo dokonce i úmyslné udání, auto okamžitě odtáhnou (pro ně je to super výdělek) a měla byste zbytečně o problém (a další vydání) navíc. I tohle byl důvod, proč jsem předtím psal, že bych vám doporučoval volit pokud možno variantu 3 nebo 4. Rozhodnutí je samozřejmě na vás a přeju ať to bez problémů všechno zvládnete.
Zdravím
Zdroj, ze kterého jsem čerpal, jsem u příspěvku uvedl.
Paní ale nemá jen propadlou STK a emise (tam samozřejmě platí to, co píšete vy), ale ona nemá ani RZ (ta je v depozitu a z depozitu ji nedostane bez platné Em + STK) Takže platí § 125c/1a 1 12bodu.cz/...
Dovolím si lehce nesouhlasit, pokud si pořídíte auto na leasing a doba splácení je 36měsíců dostanete první technickou pouze na 3 roky. Jinak máte pravdu.
Jak je to v případě leasingu např. na 20 měsíců? To dostaane auto TK také jen na tutu dobu?
doplněno 20.01.13 23:05:Nikdo zatím nic nerozhodl, jen se po Vás chce doložit Vaše tvrzeníi, čehož zřejmě nejste schopen.
Minimální doba leasingu je omezena tuším právě na těch 36 měsíců, pokud by zákon povoloval smlouvy kratší, první technická by se krátila také. Jen pro doplnění, ještě je tu TK na přívěsy za osobní vozy a ta je první na 6 roků.
doplněno 20.01.13 15:44:Tak všechno je jinak, NU rozhodl, že je to nesmysl.
No s tim depozitem je to trosku nestastne a tady se ukaze, za uspora neni zadarmo, spis se to pekne prodrazi...
Proste bez STK papiry nedostanete a na STK se to musi dovezt nalozene na odtahovce nebo podvalu a z ni asi taky. To dlouhe stani by nemusel byt problem, kazdopadne je lepsi pred merenim emisi to poradne projet, coz tady nepujde, takze to budou muset asi dele trapit nez se vsechno srovna a adaptuje...
doplněno 20.01.13 08:26:A asi nejlip to fakt nechat na servisu, pak bude absolvovani STK pravdepodobne bez problemu ale o neco drazsi.
Neproste, já vaší otázku pochopil, jen jsem odpověděl cyrilovi. A co se týče vašeho problému myslím, že vyčerpávající odpovědi už tu psali kolegové, tak nevím, co stále nechápete vy? Ta odtahovka vás prostě bude stát peníze, nic legálního nepřipadá v úvahu pokud jde o to, jak se dostat na stk a zpět bez platné TK a RZ. Pokud vám jde o to, jak ušetřit za odtah a já jsem přesvědčen že to je ten JEDINÝ PROBLÉM, který řešíte, tak riskujte sedněte do toho a jeďte po vlastní ose. Pokud vás odloví policie, bez RZ to bude hodně pravděpodobné, tak to bude rozhodně dražší, než odtah. Konečně to už tu také kolegové popisovali.
Z tohoto případu je vidět, jaké máme přiblblé zákony a předpisy. V normální společnosti by mělo být běžné, že za ty prachy, co stojí to depozitum, by dopravní inspektorát při podání žádosti o vydání uložených RZ vydal prozatímní papírovou převozní RZ s platností třeba 5 dnů, aby občan mohl zajet na STK po vlastní ose. Vše to nahrává vlčákům podnikatelům, kteří zcela zbytečným odtahováním pojízdných vozidel účtují nehorázné ceny!
Přesně tak! "Vlčáci" by ostrouhali a Vy byste měl v normální společnosti dobrý pocit, že Vás přejelo auto, které nebrzdí nebo má jinou malichernou závadu, ale jelo s legální prozatimní značkou, takže je vše OK.
Máme to ale bystré občany
- auto bez platné technické prohlídky nelze podle zákona provozovat, ted yjina řečeno nelze s ním na veřejně přístupnou komuánikaci
- dopravní inspektoráty nevydávají žádné značky už víc jak 10 let, to by jste měl vědet
v případě, že by dopravní inspektoráty vydávali papírové značky na auta bez platné technické prohlídky, postrádalo by logiku ustanovení v zákoně, že auto bez platné TP nelze provozovat, a dopravní isnpektorát by zímto porušil zákon
- tak se opláchnětě vlažnou vodou a přečtěte si po sobě co jste napsal
doplněno 20.01.13 12:40:a na adresu BUKY-ho
leasuing se řídí platnou legislativou, ne názory neznalých, nidke jsem nenašel ustanovení o tom žeu auta na leasing se právě z uvedeného důvodu omezuje doba plastnosti TP...tak až to ustanovení najdeš, napiš nám ho všem, poučíme se
Myslím že by vše mělo být jasné,ale jak je to třeba s vlečením na tyči-předpokládám,že asi také ne ale jsou již k sehnání i "triangly" či jak se to nazývá,na vlečení a dá se vléci i bez řidiče,potom vlečené auto je jako dvouosý přívěs,nebo taky nevím jak se nazývá,je to v podstatě tažná tyč s podvozkem-najede se na to předkem,uchytí a přední kola auta jsou ve vzduchu.můžou se takto auta vléci?
domnívám se že se na vlečení na tyči či laně kdy řidič řídí a ovládá vozidlo vztahuje zákon č.56/2001Sb., paragraf 37 o technockí nezpůsobilosti, také se vztahuje přísluěné ustanovení zákona č.361 o vlečení vozidel, a v této souvislsoti vlečení technicky nezpůsobiolého vozidla je jeho provozováním, tedy porušením zákona
Pokud myslíte nějaké schválené zařízení, které je skutečně schváleno k přepravě technicky nezpůsobilých vozidel, bez přítomnsoti řidiče, pak se v duchu schválení odtahového zařízení nejedná o provozování tehcnicky nezpůsobilého vozidla
Už jsem někde podobné zařízení viděl, tahal se tak další tahač, o podmínkách jeho schválení mi není nic známo a ani nevím zda ten tahač měl propadlou TP
Zdravím,
tažné tyče ve tvaru "trianglu" jsou ve světě docela běžné, říká se tomu "A-rám", ovšem u nás to asi něčemu odporuje (čemu přesně se zatím na žádné diskusi nikde nepodařilo dořešit). Video např zde:
No tak je to magistrát, který vydává ty značky, ale má na to svůj odbor - takový dopravní inspektorát) O to ale nejde, ale domníváte se, že auto, které bylo odstaveno z provozu do nějaké garáže a mělo v té době platnou TP se tím odstavením stalo nebezpečným a nebylo by schopno bezpečně dojet na STK? Vždyť ten řidič si může vyzkoušet řízení a brzdy, že to funguje a pak může klidně a bezpečně pomalu na to STK dojet. Znám případy, kdy auto i třeba po několika letech odstávky a po nabití nebo výměně akumulátoru bezvadně fungovalo!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.