Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuji doklad o Eko likvidaci

Od: bolton odpovědí: 3 změna:

Ahoj lidi, sháním doklad o eko likvidaci vozidla nemáte nějakého známeho, který by byl schopen doklad vystavit za ňákou tu kačku.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

proč ekolikvidaci, když stačí "zánikl účel vozidla"?

sms

milancukrar: Dobrý den,pročítal jsem zde příspěvky a ve všech případech radíte pokud má vozidlo doklady a jedná se o jeho vyřazení z evidence vozidel,aby provozovatel "použil"novelu tzv. zanik účelu.

Mám dva dotazy:

1) nechci zpochybňovat Vaši odbornost nebo snad zasvěcenost do celé věci,ale opravdu si myslíte,že stačí příjít na úřad a říct,že jsem ze své stařičké Škody 120 udělal například kurník pro slepice? Oni přeci jen i ti úřednící musí mít nějaký doklad.Když tedy pomineme,že nebudou vyžadovat doklad o ekologické likvidaci (o čemž dost pochybuji viz. článek ***),tak by měli vyžadovat alespoň čestné prohlášení.

2)dejme tomu,že si chci pořídít vůz na náhradní díly.Původní majitel má vozidlo řádně zaregistrováno.Já ho od něj odkoupím.On ho na mě nechá přehlásit,zruší povinne ručení.Mohu já takové vozidlo odhlásit jako zanik účelu.bez toho,abych na sebe auto přihlásil a vyhnul se tak eko poplatku?

Díky

***Změny po 1. 1. 2009
Shora zmiňovaná novela modifikuje důvody vyřazení vozidla s tím, že přidává nový důvod, a to skutečnost, že "zanikl účel využití vozidla". Bohužel už zákonodárce zapomněl říct, co tím chtěl vlastně říct. Hned si nicméně objevily spekulace, že stačí říct, že zanikl účel využití vozidla a je to. Tak snadné to asi v praxi nebude, neboť by se tím kompletně obešla povinnost dokládat ekologickou likvidaci vozidla. Navíc to bude muset vlastník prokazovat, ale co to vlastně bude prokazovat a jak, zákon blíž nestanoví. Dle mého soudu se jedná o nedopracované ustanovení, které nebude prakticky příliš využitelné.
Celý článek na: autoweb.cz/...

1) metodický pokyn ministerstva dopravy to řeší.
Ano oni doklad od Vás chtějí, napíšete jim to a hotovo.
článek pana Berana znám velice dobře. dokonce jsem ho s ním rozebíral. Znění ministerstva je ale jasné, několkrát jsem to i ověřoval.
2) chybný postup, páč proděláte 800Kč. Vezmete si plnou moc a vše zařídíte za prodejce, to je že jeho jménem to vozidlo zrušíte. Buď pomocí ekolikvidace, nebo prohlášením o zániku...
Upozorňuji, že vozidlo de jure nesmíte rozebrat na součástky, ale můžete si z něj udělat cokoliv, viz metodický pokyn.
Naopak způsobů dalšího využití může být více, je však nutné je specifikovat (zákon říká "doložit", tj. lze písemně specifikovat, v nejednoznačných případech doložit např. fotografií apod.) Lze se domnívat, že například sběratelské účely, konkrétní výzkumné či zkušební účely, využití jako doplňkový objekt na soukromém pozemku _ herna pro děti, výstavka apod. zákon nezakazuje a tudíž je možné takovéto způsoby využití uplatnit. Vždy však musí být tento způsob jednoznačný a doložený minimálně písemně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]