Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brzdy-kde může být problém?

Od: pepe83* odpovědí: 11 změna:

Zdravím všechny rádce :) Popíšu následující problém,už jsem zde psal,pod otázkou Brzdy-proč se to stalo?

Ale k věci.Dva dny byl klid,a začalo to znovu. :( Nedokáži si vysvětlit,proč to dělá.Začalo to zlobit od té doby,co auto devět dní stálo,zapomněl jsem zatáhlou ruční brzdu,byla trochu přimrzlá,ale ok už.Ted mám problém s přední.Zjistil jsem,že občas přibrzduje přední kolo u spolujezdce,dnes po jízdě jsem na něj sahal a bylo rozpálené,ani jsem na něm neudržel ruku :( Problém je v tom,že to dělá opravdu občas,dva dny byl klid,a závada se projevuje tak,že někdy šlápnu na brzdu a připadá mi,že se nevrací pístek,chvíli přibrzduje a potom už je to dobré.Většinou to udělá zničehonic...destičky jsou dobré,nejsou sjeté,při brzdění nic nepíská,nedrhne...brzdí to dobře.Jen si nedokáži vysvětlit,že stokrát zabrzdím normálně,pístek se vrátí hned,funguje vše normálně,občas to udělá tohle...někdy přibrzdí více,někdy jen trochu.Kapalina neuniká,kotouče jsou dobré,při brzdění volant neklepe.Občas se stane,že když přibrzdím,táhne mě to na levou stranu,jako by pravé kolo brzdilo méně...bude to chtít jen promazat,nebo tam může být ještě jiný problém?Hadička k třmenu?Hlavní brzdový válec asi ne,protože to by se ztrácela kapalina a propadal by se pedál a nebrzdilo to,nemyslíte?Takové příznaky nemám...co myslíte,že s tím je...?Začalo to zničehonic...celou dobu,co auto mám(koupeno 8/2012) problém nebyl-začalo to až po té příhodě s ruční brzdou-ta ale funguje dobře,zadní prasátka nepřibrzdují...brzdy byly dělané ca na jaře...děkuji všem za rady.

doplněno 10.01.13 08:11:

Podle selského rozumu-kdyby to ale dělal přidřený pístek,projevovalo by se to po každém sešlápnutí brzdy a ne jen občas...to mi hlava nebere tohle... *sok*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

filipkcz*
hodnocení

3x

Začel bych od nejednodušího. Vyndal bych destičky a vyčistil pilníkem jejích drážku. Musí tam být volně, aby se hýbaly, jakmile s něma rukou nepohneš, tak je to špatně.

No a když tohle nepomůže, tak bude špatnej brzdič. Jsou tam gumičky, které mohly časem prasknout a když se do nich dostane voda a bordel, tak se zasekávájí.

Jinak vzadu když se mi hryzalo kolo po odbrždění ruční brzdy, tak to bylo lankem ruční brzdy - uplně zatuhlé.

hodnocení

2x

Takto se často projevuje brzd. hadička.V ohybech se zanáší a dělá problémy...

ona se spíš než zanese tk uvnitř popraská a funguje jako zpětny ventil...

doplněno 10.01.13 10:59:

zaklad je mit dobře rozhýbaný pístek, volně chodící destičky.. pak se da postupovat dál třeba i vyměnou hadiček.

jabraka*
hodnocení

2x

Kousání válečku je záležitost jeho výměny,včetně gumiček.Tady vlastně není žádné vratné zařízení,vůle okolo kotoučů je zajištěna jen rozkmitáním disku.Pokud váleček zůstane viset a drhne i bez brždění,pak je totálně zarezlý.

JABRAKA

pepe83*

Chlapi děkuji vám moc...zítra to vezu k mechanikovi,tak doufám,že to bude jen hadička nebo ty gumičky...díky a napíšu co to bylo :)

moto*

Jabraka, jako vratné zařízení funguje čtyřhraná gumička v brzdiči a tvar drážky ve které je uložena. Vypadá to bramborově jednoduché a také v té jednoduchosti je i svým způsobem geniální. Jen musí být patřičně přesně vše vyrobené a následně smontované či udržované. Drážka v brzdiči má na venkovní straně, tedy k destičce sraženou hranu do které se při pohybu pístku kroužek napruží a po povolení pedálu vraci pístek, tedy u čistých a dobře smontovaných brzdičů. Zásadní chybou při montáží je, když mechanik namaže pístek vaselinou, takže následně přestane gumička fungovat, protože po pístku klouže a nevrací jej. když se poškodí krycí manžeta, tak se kolem pístku začne dostávat nečistota která jednak zanese prostor u sražené hrany a začne se i zadírat pístek který jde ztuha a nechce se vracet. U systému se i vyskytne závada která zde byla popsána, že se poškodí degradaci materiálu vnitřní vrstva brzdové hadice, odchlípne se a působí jako zpětný ventil, takže se pístek nemůže vrátit a trvale brzdí. Může se to dít i při jisté kontelaci, třeba při natočení kola a proprožením hadice. Mně se to sice nikdy nestalo, kolega mechanik tu závadu ale zná a bavil se se mnou i ni.

Osobně bych v první fázi sundal kolo, povolil brzdič, vyndal z něj destičky, vyčistil a otloukl bordel z usazení a dráhy destiček, překontroloval ochranné manžety a zkusil s pomocníkem který mi bude šlapat na pedál, zda pístek odskakuje sám trochu zpět při povolení pedálu a zda jde zlehka i zatlačit. Pokud ne, šel by brzdič i s hadici dolu a v dílně bych rozdělal, překontroloval vyčistil a smontoval. S hadicí jsem na rozpacích, asi bych ji vzhledem ke svým zkušenostem měnil až na další pokus.

pepe83*
hodnocení

Ok díky...ještě poslední poznatky: brzd.destičky mají stejnou tlouštku na obou stranách,akorát jsem si všiml dnes jedné věci-kotouč u kola,které blbne,má na povrchu jakoby rezaté rýhy-druhé kolo-kotouč je krásně čistý a stříbrný-co naznačuje ta rez?Může to být asi prasklá manžeta,kam se dostal bordel pod pístek ,narezlo to a dře?Hadičku nemyslím,to by dělalo po každém sešlápnutí...děkuji za odpovědi a už nebudu otravovat :) Dám vědět,jak to dopadlo v servise...mějte se.

doplněno 10.01.13 20:08:

P.S: Dnes projíždka-zkušební-15 km...neudělalo to ani jednou-kola brzdí obě stejně-auto do strany netáhne-brzdí dobře(málem jsem proletěl předním sklem,kdybych nebyl připoutaný...),je to záhada hlavolamu... *nevi*

artemio2*

Rozkmitání disku?To je někde z pohádky o Arabele?Kotouč se ani nehne.Jediné,co oddálí destičky od kotouče po odbrždění je pružnost gumového kroužku ve válečku.

pepe83*
hodnocení

Takže může být ten kroužek ve válečku prasklý,proto to zlobí a dostává se tam bordel?

a vite to jistě? ja měl za to že pistky se vraci hlavně podtlakem od HVB ale asi je moje představa mylná... no holt člověk se má pořád co učit...

doplněno 10.01.13 23:20:

ja měl třeba rozebrany třmeny na mem kole a v tom třebu vubec nic neni, ani žadne gumky či prachovky , je tam pouze tesnící břit na pistku, ktery ho předpokladam nevrací... velká záhada... :)

cyril*

Pokud Vám pístek nevrací těsnící břit, tak jej asi máte místo z pryže z bambusu. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]