Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám problém se spínací skřínkou u zahradního traktoru, špatně reaguje na startér ,napadlo mě že bych to udělal následovně, jak je na obrázku, bylo by to možné? jak jsou dole ty kontakty, co vedou k tomu tlačítku, viz obrázek, je to tak, že když se tyto dva kontakty spojej tak se vlastně aktivuje startér? díky za rady
Co je "TO" na fotce z obrázku? Jaké je původní zapojení?
doplněno 09.01.13 21:20:Jaký je tam motor, benzin nebo ropák? Pokud ropák, "chcípá se" přes spínací skříňku nebo jiným způsobem?
doplněno 09.01.13 21:22:Lado, jen si to ověřuji, může to být třeba foto původní spínací skříňky, neznám moc zahradní traktůrky...
doplněno 09.01.13 21:34:Takže třeba tak?
Sice tam není ochrana proti startování při běžícím motoru, ale startovat by to mělo...
doplněno 09.01.13 21:46: Lado, já jen dokreslil původní obrázek
Hope, to je přece víčko z cívky na startéru.
doplněno 09.01.13 21:40:Jojo, Hope, sice je to šíleně nakreslený, ale chápu a dá se z toho vyčíst, že takhle to lze zapojit.
A pro tazatele - na nějaký vypínač proti stisku se vyprdni. Jednak si kup tlačítko startování do jakéhokoli traktoru - jsou zapuštěný, takže náhodný stisk by provedl jen debil s vysokou zručností - a umísti ho tak, abys dotyku předešel. V traktorech bývaly pod volantem nebo z boku na sloupku, kam už kolenem nedosáhneš. Šlo by to propojit i tak, že bude fungovat jen při zapnutém klíčku, ale to už zase použiješ spínačku a jestli je načatá, tak to je skoro zbytečný. Musel bys to vést obráceně a + pak vzít ne přímo z baterky, ale od spínačky nebo z pojistky, která je až za spínačkou, ale jak říkám, to už by byla pro zahradní traktůrek frajeřinka.
doplněno 09.01.13 21:47: Hope, ale to já přece vím, proto jsem i psal, že chápu rychlé zpracování. Upřimně řečeno, mě se to dokreslovat nechtělo, ale udělal bych to podobně.
takže to mohu zapojit tak jak nakreslil hop? těch tlačítek třeba ze zetoru mám hodne takže žádný problé,. chlapy. děkuju vám,
ještě otázka, když do té cívky napojím kostru, nemůže se to nějak vyšlusovat? když je tam všude jen +, jak na kontaktech nahoře cívky. tak u jednoho spodního konektoru
Všude není plus, druhý "drát" od startéru je kostra, tedy mínus. Jinak by se netočil. Stejně tak cívka potřebuje plus a mínus, aby sepnula...
Startování tlačítkem je jistě možné, používají ho mj. třeba kultovní Pragy V3S. Jen bych oproti tomu vašemu schematu doplnil ještě nějaký vypínač k tlačítku. Takhle totiž kdykoliv se i nechtěně tlačítka dotknete, tak startujete. Což je velmi nebezpečné. Koneckonců - pokud jde o zážehový motor, tak stejně budete vypínač potřebovat pro odpojení zapalování - tedy vypnutí motoru.
tak pro jistotu tam vypínač mohu dát to není problém, jinak se chci zeptat, ty dva konektory dole co jdou na to tlačítko, jsou k tomu, že když se vlastně spojej, i přes tlačítko taak to aktivuje startér? jen se ptám zda nejsou k v
nečemu jinému, díky za rady jde o sekací traktor takže zádná věda, třeba u auta bych si to neryskl
Spínací skříňka reaguje na starter? není to spíše opačně-impuls do starteru jde ze spínací skříňky! Nejprve než se budete hrabat v eletrice,tak zkuste očistit kontakty ,pkd to jde takhle špatně tak tlačítko asi nepomůže!
Pochopil jsem dobře, že ti teda blbne spínací skříňka? Takhle ti to fungovat nebude. Ty dva kontakty, co máš kreslené k vypínači jsou oba na cívce od kotvy, to znamená, na jeden připojit + a z druhého vést kabel k vypínači a od něj hned na kostru. Tím se posune cívka kotvy a sepne ty dva kontakty nazoře, čímž se startér roztočí (až v zubech setrváku a né dřív).
Popsal jsem to dost srozumitelně?
ano, blbne spínačka, vše je nové, startér i tato cívka tak to chci udělat takto jednoduše takže ty spodní kontakty mám napojit jak na to tlačítko, to tlačítko má 2 kontakty, takže jestli dobře chápu, od té cívky jeden napojím na ten spínač, a druhý kontakt co jde od spínačky na kostru?
Taky to tak můžeš udělat. Prostě na ty dva kontakty potřebuješ dostat na jeden + ana druhej kostru (předpokládám, že je kostra - jako u většiny hejblat, jen pár vyjímek to mělo obráceně).
Takže máš dvě možnosti. Napojíš na jeden kontakt na cívce + a z druhého povedeš do vypínače. Z vypínače pak na kostru.
Nebo dáš na jeden kontakt na cívce kostru a z druhého povedeš do vypínače a vypínač pak na +. Funkčně to bude chodit oboje, ale je praktičtější dát + na cívku - můžeš vzít z přívodu na hlavní kontakt startéru.
Třetí možnost je startovat to klíčem nebo šroubovákem, ale tam dochází k velkému jiskření a když zapomeneš vykvaltovat, tak tě to může i přejet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.