Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
žádám Vás o radu ohledně umístění přídavných dálkových světel. Na obrázku je vidět jak momentálně mám umístěné dálkové světla a podle jednoho kolegy je to prý špatně, proto jsem začal brouzdat po internetu abych zjistil nějakou vyhlášku o umístění atd. Bohužel jsem nebyl úspěšný a proto zde Vás žádám o jakékoliv rady.
Předem mnohokrát děkuji.
Zdravím,
základní vyhláška zakonyprolidi.cz/...
její novela (ale tam sou jen změny, takže je potřeba se tím prohrabat) např. busportal.cz/... odkaz dole ve článku je na stažení v .pdf.
Nevím, jestli nebyly v průběhu doby nějaké změny, ale kdysi (pokud si to pamatuju dobře) platilo, že max 2 páry přídavných dálkových světel, prostřední pár nejméně 400mm od sebe, světla si nesmí vzájemně stínit (laicky napsaný), my výšku byla tuším 800 nebo 1000mm od země a ještě byla tuším nějaká min. vzdálenost od obrysu vozidla. Celkově to bylo ve vyhlášce napsaný dost krkolomně, ale pokud si to člověk namaloval, tak se v tom vyznat dalo. Jo a je tam i jak to má být zapojené - např samostatný vypínač na přídavná světla + kontrolka.
Při pohledu na fotku - říkám, nevím jestli nebyly nějaké změny (nesledoval jsem to), ale podle toho, co platilo dřív by tahle ta přídavná dálková světla montážním umístěním odpovídala předpisům. A taky plativalo, že pokud jsou zakrytá (viz obrázek), tak jako kdyby na autě vůbec nebyla.
Ještě doplním něco k zapojení - tam bývalo hodně "pohádek", protože se to v průběhu let měnilo.
Kdysi dávno (do cca 80.let) platilo, že mlhovky nesmí svítit s dálkovými (při přepnutí na dálková se musely autom. zhasnout) atd., což bylo blbuvzdorné pro řidiče.
Ale vyhláška tuším že měla označení 40/ rok cca 1980 to měnila a v podstatě všechno mohlo svítit se vším, ale podle vyhlášky (dnes zákona) o provozu se to jen v určitých kombinacích nesmělo používat. Měl sem to tak a nikdy s tím na žádné STK problém nebyl. Např. přídavná dálková mi rozsvěcela automaticky s normálními dálkovými, mlhovky svítili se vším ( včetně obou párů dálkových).
Otázka druhá je, jestli se ještě dnes vyplatí přídavná dálková dávat. Míval jsem je na autech vždycky, ale to byly doby, kdy jsem přepínat na potkávačky musel třeba jednou za 20km cesty. Dnes kdy se už pomalu dálkové nedají ani rozsvitit (hustý provoz) je to opravdu jen na občasný posvícení si. Nicméně neodsuzuju to - někdy se to opravdu hodí.
jo tu vyhlášku jsem už četl ale nevyznám se v tom a ani jsem tam nenašel něco co by popisovalo to umístění
Mrknu se na to - jen při letmém pohledu už tam skutečně není nic o umístění (kdysi to tam bylo rozepsáno tak jako jsou dnes rozepsána ta výstražná světla).
jedu na dálkový cca 25 km okresky a tlumim jen málo kdy protože na okreskách takovej provoz neni spíš je radost když někoho potkám jsem z vysočiny ale srnek máme dost teda...já měl dřív taky přídavný viz obrázek ty nikomu nevadily(myslim STK policie) a i zapojení jsem měl správně protože dálkový musej mít zvláštní spínač a kontrolku na palubovce jenže zvláštní spínač může bejt klasická páčka a kontrolka je klasická co se zobrazuje na palubovce prostě jsem to zapojil přes relé a signál vzal z levýho předního světla...
S prominutím nejste náhodou z Moravslezského kraje, s podobně dementně umístěnými světly zapnutými v mlze která bohužel nebyla jsem potkal podobný Golf na 4prodouvce...
Mohu se zeptat k čemu přesně to majitel využívá...?
pokud nekdo pouziva toto na mlhu tak je blb , mlhovky jedine v mlze a co nejbliz silnice , coz je urcite jasne ... tyto svetla co jsou na obrazku tak pouzivat maximalne kdo jezdi hodne po okrskach v noci ... pak maximalne ze by nekdo jezdil rallye ve tme ... celkem zbytecnost
já tady nechci řešit proč to maj lidi na autech nebo jestli je to zbytečný mě by zajímala ta vyhláška...ale teda odpovim zbytečný to pro mě neni!jezdim převážně v noci a okresky, ted nádherně vidím na pole kde jsou srnky atd.
Říkal ten kolega něco konkrétního, proč by tohle umístění mělo vadit? Pokud vím, akorát by dálková světla neměla být blíže k vnějším okrajům vozidla než světla potkávací a to splňujete, tak jsem přesvědčen, že umístění je v pořádku.
doplněno 06.01.13 17:09:> rapid
Já nevím, co pořád máte. Taky nemám rád mlhovkáře, když nejsou podmínky pro použití mlhovek, dálkaře, co neumějí ztlumit světla, SPDS z tržnic nebo obecně ty, co mají špatně seřízené světlomety, ale 1) tazatel se ptal na umístění, nic víc, nic míň; 2) jedná se o přídavné dálkové světlomety (ty bys neměl vůbec vidět svítit, když proti tobě jede, pokud jo; je to chyba řidiče, ne přítomnosti světel).
doplněno 06.01.13 17:13:> sahara
Podle fotky jsou ty světlomety jenom trochu vyšší než znak VW, to přece nemůže mít na výhled z místa řidiče vliv.
doplněno 06.01.13 17:37:> sahara
V tom bych problém neviděl, jsou homologované - jsou, jsou správně umístěny - (prohlásili jsme, že) jsou.
že to prej přesahuje přes haupnu(kapotu) jako výškově to myslim...právě si myslim že někde může být nějaký zákon o výhledu z auta
no když koukáš z pozice řidiče tak je trochu vidíš...takže jakoby teoreticky ti zabraňujou ve výhledu, to že je to nějaký malý promile ze 100% výhledu to už asi nikoho zajímat nebude...abych právě neměl problémy s policii
nejlepe neumistovat nikam, protože když takovýho vala potkám a svítí mi do držky - nejradši bych mu dál pár facek...
neříkám že vy ste vůl když se teprve ptáte na umístění takže je tam ještě nemáte jen říkam ty co takle potkávám! proto sem napsal že nejlée nikam.
a otázka zněla kam je umístit :D rozumíme si? já se ptám kam je umístit vaše odpověd nikam :D neni to trochu vtipný? :D...a já je na autě už mám viz. obrázek...
ne protože moje odpoved zní prostě ženjlepe je neuistovat vubec protože to vadí protijedoucím řidičeum to neni vtipný ale pravdivý!
Vadí to u řidičů, kteří jsou nezodpovědní a nezhasnou je nebo je využijí k honění ega.
Jinak pro Rapida. Dálková světla se nesmí užít, pokud jede někdo proti mě, pokud jede předemnou a hrozí oslnění zezadu a nesmí se použít na osvětlené komunikaci pouličním osvětlením. Všude jinde se smí užít a pak už je jedno, jestli svítí 2 nebo 4, když není žádný řidič v dohledu.
Problém je, že spousta řidičů je bezohledná a neseřídí si ani ta tlumená a místo toho, aby vyleštili škrábance na lampě, protože to jinak svítí jak mlhovka a není nic vidět si tam dají silnější žárovku, protože je to laciná a svépomocná varianta a svítí do očí vesele dál. Viz. Fabie 1 Kur...y
doplněno 06.01.13 18:16:Teď jezdívám v noci skoro pořád... bohužel... asi jsou slepí
doplněno 06.01.13 18:18:doplněno 06.01.13 18:21:surprising-skoda.wz.cz/... světla
doplněno 06.01.13 18:31:doplněno 06.01.13 18:38:Je tu ještě problematika, že všechna světla limituje svítivost (celkový součet a ten se nesmí přesáhnout a je jedno, jestli tam máš správný počet světel):
doplněno 06.01.13 18:50:zatím hledám... taky mě to zajímá. Schéma pro umístění deních je všude, ale přídavných dálek nikde...
doplněno 06.01.13 19:00:Co jsem zatím vyčetl, tak nesmí byt umístěna k okrajům vozidla, ale ke středu osy (před masku) a nesmí zakrývat jiná svěla.
spousta řidičů bych neřekl ale jinak s Vámi souhlasím...no na to že otázka zněla na uplně něco jinýho se tu odpovídá na uplně něco jinýho:D
já zatím špatné zkušenosti nemám, nebo takhel v noci 1 z 10 mám špatně seřízený světla nebo HID sadu prostě oslnuje...
díky za odkazy ten první jsem neznal ten druhý už jsem četl akorád v tom prvnim nefunguje odkaz na tu vyhlášku
jinak díky
Obecně, řidič by měl znát co se týká auta, provozu, problémem se zabývá zákon 56/2001 a příslušná vyhláška + normy EHK. Dále bacha na svítivost, aby nebyla překročena (je na skle). Normy jsou na webu min. dopravy.
svítivost je OK našel jsem toto
5.1. Dálkový světlomet
Je to poznat ze skla lampy (viz odkazy výše). Má tam po stranách dvě mlhovky a uprostřed dvě dálkovky. Mlhovky asi budou nic moc, když jsou tak vysoko a ne u země, ale zase na druhou stranu, pokud pominu funkčnost Octavia 1 má taky mlhovky nahoře.
doplněno 06.01.13 22:18: Problém je, že trochu stíní ta sériová světla, ale od toho má ty známé...
jo to jsem poznal že na krajích má dvě mlhovky mě spíš tedy šlo o to že to má hozený na haupně ten laminát a policajtům je to jedno protože, jestli je to jedno tak si dělám laminát na dvě světla at to pořádně vypadá!a jak jsem všude četl ty názory tak vim že někdo na fáčku měl dvě dálky a dvě mlhovky od wesem 180 a že to měl udělaný tak že když spustil dálkový tak se mu zapli i mlhový jen když byla mlha nebo jel ráno tak si přehodil kabel kterej vedl impuls z dálkovýho světla na impuls vypínače do kabiny...a ty wesemky mlhovky prej svítěj do stran jako prase jak maj to nečirý sklo a jak se ten paprsek láme takže třeba to má vyřešený v tom peugotu taky tak
další zajímavá věcička každopádně jsem mu psal a byl ochotnej mi zaslat foto a ještě si s ním o téhle problematice promluvím
Tak to by mě docela zajímalo. Mám za to, že když tam má ty světla pro funkci corner na přisvícení do zatáček, tak tam má automaticky i mlhovku. Takže koukám, že tam má 4 mlhovky a 4 dálkové? Mlhovky mohou být jen 2.
doplněno 06.01.13 22:52:A jó no. Když tam je krytka, tak se to jako světlo nebere a může to být zapojené jakkoliv.
doplněno 06.01.13 23:00:Jo. Někde jsem to už dnes četl. Všechna světla na autě musí být zapojená a funkčí. Pokud se tam dá krytka, tak se to nebere jako funkční světlo.
myslim si že tam má jen dálkový a využívá to je pro rallye a pak to sundá ale nevim zeptám se a pak se podělim o info
a když už to takhle probíráme jak je to s pracovníma světlama, můžou se dát na auto? prostě přidělat další dvě dálkový udělat tomu přerušenej obvod aby se spínali sami na stk jinak pak to dát klasicky na signál vod dálkovejch ale ještě dát na ten obvod vypínač kdyby náhodou v tom štourali policisté, když pojedu přes město a říct že to sou pracovní a že se zapínaj samostatně at to předvedu ..nejde to asi mi vypadl kabel v motorovym prostoru přehodil bych kabely v motorovym prostoru a je to:D
já ted popravdě nevim jak je to s tima pracovníma světlama to si myslm že je další zajímavej dotaz
S pracovníma netuším, ale mohlo by to být zajímavé (umístění na střechu). Třeba u Nissana X-traila něco takového na střeše je zž v základu. Zapneš dálkový a pak tlačítkem spustíš ty nahoře (přes relátko, takže jak vypneš dálkový na tlumený, tak to zhasne a pak to zase musíš přepnout na dálkový a stisknout tlačítko na ty horní. Ovšem nevím, jestli to jsou pracovní nebo dálkové...
Koukni, jak to vypadá na google obrázky.
Jinak co vím, tak by měli mít samostatný okruh a spínač a oranžovou kontrolku, ale na silnici nesmí svítit.
doplněno 06.01.13 23:14: tady to probíraj a asi to i vyřešily s tima pracovníma ale jestli zase musej splňovat umístění to tam zase neni
tenhle odkaz je nejlepší na ty pracovní světla tam je vše takže se to dá takhel trošku očůrat paráda díky za odkaz
Pracovní světlomety EHK/OSN č. 48 vůbec nezná, zná je však třeba obdobný předpis, který se týká traktorů, jejich montáž na vozidla registrovaná v ČR je však legální podle ustanovení § 18 odst. 4 lit. f) vyhl. č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, za těchto podmínek: 1) svítí světlem bílé barvy (s ohledem na to, že certifikovaný chronometr policie nemá, a ani STK není schopna prokazatelně změřit teplotu chromatičnosti vyzařovaného světla, téměř nevymahatelná litera), 2) jejich činnost je v zorném poli řidiče signalisována žlutou kontrolkou, 3) nejsou závislá na dalším osvětlení (od toho pracovní). Jejich počet je libovolný, klidně si jich namontuj na motorku padesát párů, když se ti tam vlezou, umístění libovolné, platí obecné zásady, že nesmí obtěžovat přímo ani nepřímo řidiče a nesmí zakrývat tabulku registrační značky, ani jiné osvětlení (to lze jednoduše dovodit analogii iuris).
Všechna světla na autě nemusí být zapojena, jsi četl blbě. Nemůžu Ti dát jakoukoli citaci právního předpisu, protože to, prostě a jednoduše, žádný právní předpis nenařizuje.
Naopak, relevantní je pro posouzení tohoto ustanovení čl.5.22 EHK/OSN č. 48: s výjimkou odrazek se světlomet nebo svítilna, i když jsou opatřeny značkou schválení, považují za nepřítomné, pokud nemohou být uvedeny do činnosti pouhou instalací zdroje světla a/nebo pojistky.
Kryt není z právního hlediska relevantní, i zakrytovaný světlomet, který lze uvést v činnost například spínačem, je světlomet.
Příklad, na který se nejčastěji toto ustanovení vztahuje: na střeše auta můžeš mít modrý maják / majákovou rampu. Může být zcela funkční, může k ní vést kabel, pokud jí zapojuješ vsunutím konektoru do zásuvky (zapalovače), smíš jí vozit, je to legální. Pokud máš však konektor v zásuvce strčený, a zásuvku na spínač, jedná se o světelné zařízení ve smyslu ustanovení čl.5.22 EHK/OSN a contrario, máš na autě nepovolenou montáž světelného zařízení, jež svítí dopředu jinou barvou, než bílou, s výjimkou světel do mlhy, vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, policisté Ti jej mohou odstavit, dostaneš pokutu jak hrom a zákaz řízení. Jasné?
Dálkový světlomet
"Dálkový světlomet je povinný u motorových vozidel, zakázaný u přípojných vozidel. Počet: dva nebo čtyři. Barva: bílá. Uspořádání (schéma montáţe): nepředepisuje se. Umístění:
Na šířku: vnější okraje svítícího povrchu nesmějí být v ţádném případě blíţe k nejvzdálenějšímu vnějšímu okraji vozidla neţ vnější okraje svítícího povrchu tlumených světlometů.
Na výšku: nepředepisuje se.
Na délku: před přední nápravou vozidla a je namontován tak, aby vyzařované světlo neobtěţovalo řidiče ani přímo ani nepřímo přes zpětná zrcátka nebo jiné plochy vozidla, odráţející světlo, případně obojí.
Geometrická viditelnost: Viditelnost svítícího povrchu, včetně pásem, která se v uvaţovaném směru pozorování nejeví jako osvětlená, musí být zajištěna uvnitř rozbíhajícího se prostoru, ohraničeného přímkami, vycházejícími od obrysu svítícího povrchu a svírajícími se vztaţnou osou světlometu úhel nejméně 5°. Orientace: směrem dopředu. Kombinace: Nesmí být sdruţený s ţádnou jinou svítilnou. Ale můţe být sloučený s potkávacím světlometem, pokud dálkový světlomet není pohyblivý v závislosti na rejdu řízení, dále s přední obrysovou svítilnou, s předním mlhovým světlometem, s parkovací svítilnou. 39
Elektrické zapojení: Rozsvěcování dálkových světlometů můţe probíhat současně nebo ve dvojicích. Pro přechod ze svazků potkávacích paprsků na svazky dálkových paprsků se vyţaduje, aby byla zapnuta nejméně jedna dvojice dálkových světlometů. Při přechodu ze svazku dálkových paprsků na svazky potkávacích paprsků se musí vypnout současně všechny dálkové světlomety. Potkávací světlomety mohou zůstat rozsvíceny současně s dálkovými světlomety. Sdělovač "obvod zapojen". Jiné poţadavky: Maximální svítivost souboru svazků dálkových paprsků, jeţ mohou být zapínány současně, nesmí překročit 225 000 cd. Tato maximální svítivost se obdrţí sečtením jednotlivých maximálních svítivostí, naměřených při homologaci typu a uvedených v příslušných homologačních formulářích.
Ale to je opět předpis pro osvětlení vozidla "v základu" čili pro konstrukci vozidla výrobcem, ne pro přídavné osvětlení montované dodatečně - přídavné světelné rampy a pod.
Pokud znáte předpis jiný, týkající se osazení vozidel dálkovými světly, tak se nestyďte a klidně nám jej zde prezentujte. Hlavně aby tazateli auto nezkorodovalo na vrakovišti než přimějete europarlament ke změně směrnic.
Kdybyste si přečetl celé vlákno, viděl byste, že to, co píšete vy je tady už několikrát, navíc i já (a nejen já) jsem psal, že kdysi to sice přímo ve vyhlášce bylo, současná vyhláška na to odkazuje, ale nic k dohledání není.
Pokud víte na 100%, že nic jiného než to, co jste pracně zkopíroval, neexistuje, stačilo napsat, že víte, že nic jiného není a byli bychom všichni moudřejší, nic dál nehledali a vy jste mohl být za hrdinu.
Podobně to platí i pro vás. Stačilo si uvědomit, že nic jiného nejste schopen nalézt a nemusel jste napadat moji odpověď svými bláboly.
doplněno 08.01.13 23:48:V jakých jednotkách je popisovaná svítivost? Viz.:"svítivost je povolená 100 dřív byla 75"
byl jsem dnes na technické a tam mi řekli že to vše splnuje...umístení může přesahovat i haupnu, světla můžou být kdekoliv krom obrysů auta, jen po zapnutí nesmí oslnovat řidče(myšleno řidiče který sedí a má ty přídavný dálkový) či se světelnej paprsek nesmí odrážet za auto a nesměj bejt na obrysu auta...svítivost je povolená 100 dřív byla 75 takže problémy vyřešen, všem za zůčasněnou debatu děkuji
ještě bych jenom doplnil, že posouzení o umístění dálkových světel zhodnotí zkušebna vozidel pověřená MD ČR a to je myšlený jako DEKRA(nwm přesně co to znamená) tak že jsem si najel na stránky dekry a zjistil že v brodě je jen jedna stanice a do tý jsem zajel řekl jim svůj problém, zkotrolovali to a řekli že je to OK, stránky kde jsem našel DEKRA dekra-automobil.cz/... možná jsem si ještě od nich měl vzít papír o tom že je to OK abych neměl problémy s policií nebo jestli se to nechá zapsat do TP nevim ale to by jsme zase řešili něco jinýho...takže ještě jednou díky a nashle
"... jsem začal brouzdat po internetu abych zjistil nějakou vyhlášku o umístění atd. Bohužel jsem nebyl úspěšný ..."
Ani jsi nemohl být, žádná neexistuje. Vysokým smluvním stranám (členům EU) není toto povoleno upravovat (viz. např. rozsudek Evropského soudního dvora ve věci EHK contra Spojené království, o povinnou montáž dim-dip device).
Veškerá světelná zařízení vozidel kat.M1 upravuje, co do jejich počtu, barvy, montáže, umístění, způsobu zapojení atd. předpis EHK/OSN č. 48. Co se týká dálkových světel, upravuje je čl.6.1. tohoto předpisu. Předpis najdeš tak, že do googla zadáš "EHK/OSN č. 48", je to jeden z prvních odkazů, v češtině.
Co se týká umístění tvých světlometů, máš je zjevně umístěny správně, tedy legálně. Povoleny jsou nejvýše čtyři dálkové světlomety u vozidel kategorie M1, což splňuješ, a co do místa umístění, nejsou žádné zvláštní požadavky, výjma toho, že světlomety musí být vepředu a nesmí přímo ani nepřímo obtěžovat řidiče.
Aby se však jednalo o legální užití dálkových světlometů, musí být homologovány podle EHK/OSN č. 31,98 nebo 112, což značí značka (H)R a homologační doložka. Jejich celková svítivost nesmí překročit 430,000 cd, což odpovídá referenční hodnotě 100. Nemusíš nic počítat, na každém světlometu je vedle homologační značky (E20 v kroužku) nějaké číslo, např. "10", "12.5", "17.5", "20", "25" apod. Např. Škoda Felicia má každý z hlavních světlometů 17.5, ty tvé dálkové (menší) wesemy mají každý 20. 20+20+17.5+17.5 = 75, tedy v pořádku. Pokud bys překročil referenční hodnotu 100, nesmíš je na vozidle mít.
Montáž páru dálkových světel není přestavbou vozidla, nepodléhá schválení, evidenční kontrole, ani zápisu do technického průkazu.
Dříve fungovala vyhláška, která toto určovala, ale tu zrušili, protože dálková světla mají svítit do dálky a nesmíte jimi nikoho oslňovat. Takže podle foto v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.