Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
u mého auta Ford Focus II, r.v. 2007, 1.6 TDCi 80 kW mi téměř pokaždé na 100-kilometrové cestě začne ztrácet výkon. Jezdím pravidelně 100 km, jedu v pohodě, předjíždím, táhne jak má. Najednou, někdy po 20 km, někdy po 70 km mi při předjíždění či tahu chvíli (2 vteřiny táhne) a chvíli (opět 2 vteřiny poleví), jako kdyby, laicky řečeno, chvíli nemohl... Otáčky zůstanou ve stejné výši, nezrychluje a hned zase začne a hned zase přestane, skoro by to skákalo táhne/netáhne... Dělá to tak 5 minut na jakýkoliv rychlostní stupeň když to přišlapuju - začne to přivyjíždění z obce na 3. stupeň při 2000 otáčkách, táhne/netáhne... Dám 4ku, 5ku a když jedu na 5ku, už třeba 110 kmh a až na podlahu, pořád cítím, jak to jde střídavě. Po 5 minutách to ustane a už zase předjíždím... co s tím?
Amatérská diagnostika (přes aplikaci na Andoridu a konektor v autě) mi řekla chybu P0234 - Powertrain Turbo/Super Charger Overboot Condition a P2459 Powertrain Diesel particulate filter regeneration frequency.
Co s tím? Nechce se mi na profi diagnostiku. Díky
Prohlédněte dokonale gumové koleno, kterým proudí stlačený vzduch od turba. Na Mondeu jsem na něm měl radiální trhlinu právě na spodní, shora neviditelné straně! Mám podezření, že toto koleno mohou i vyměnit v některém "šibalském" servisu, protože stojí u FORDA 1000,. Kč a to už stojí za to!
Je vidět, že jste mě úplně pochopil. Právě o šibalský servis mi jde, neboť již mám negativní zkušenost s autorizovaným servisem, kdy jsem měl diagnostiku za 2000 kč, výměnu dílu za 1000 a nic nepomohlo... Takže bych byl rád, kdyby někdo poradil, co s tím je, aby někdo z kamarádů apod. zkusil opravit. I těch 1000 kč by mi zas tak nevadilo. Ale na 5 litrů se mi dostat nechce. A když přestane táhnout u předjíždění, kdy to nečekáte, je vcelku nemilé... ) to koleno zkusím, DÍKY!
eolys je uložený v nádržce 1,8litru před zadní nápravou. Při každém tankování se přidávkuje do nafty dle natankovaných litrů. Vydržet by měl na cca 80-120tis km, klidně i méně, nedostatek by měla hlásit kontrolka. Slouží ke snížení teploty hoření spalin ve filtru. Životnost filtru cca 120tis km může být delší, ale i menší, záleží, jak bylo auto provozováno, tedy počtu regenerací dpf. Zkuste tu diagnostiku, ale myslím, že aktivní regeneraci než přímo u forda vám nikde jinde neudělají. Problém ale může být třeba i jinde, třeba špatně práší vstřiky a jednotky nedokážou vstříknout potřebné množství paliva pro aktivní vypálení filtru. Při vašem náběhu ale probíhá pasivní regenerace, takže vstřiky by měly být v dobré kondici. Jenže máte auto teprve chvíli, spíš ho někdo chtěl prodat , aby nemusel měnit filtr. Ale nechci strašit, může to být třeba nějaká volovinka, ale gumové koleno za turbem to určitě nebude, protože tam žádné není. Alois to myslel dobře, to bývala bolístka starých mondeí, ale tyhle motory už jsou trochu jinde.
doplněno 06.01.13 16:24:Alois: nic se neděje, motor tddi jsem měl ve fokusu a tam skutečně gumové koleno bylo ke chladiči stlačeného vzduchu. Motor to byl výborný, o tom žádná a hlavně jednoduchý. Motory od PSA už jsou ale hodně jinde, nicméně doma si na tom člověk nic moc neopraví. A s těmi emisními nařízeními budou ještě složitější. Jinak dávkování aditiva řídí řídící jednotka a ta pozná, kolik v nádrži přibylo paliva. V podstatě se jedná o pár kapek.
doplněno 08.01.13 09:57: Jeste doplním pro představu, ale je to c-max , myslim ale ze uložení bude stejné i u focuse .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.