Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prodávám ojeté auto. Všechno mám k tomu připravené, jenom nevím, jak to udělat - nový majitel si auto koupí nejspíš zítra. Já ho přepíšu, ale až v pondělí. Může nový majitel s autem odjet bez papírů? Totiž - může jet na kupní smlouvu, než auto přepíši?
S kupujícími se při prodejích aut domlouvám jednoduše-odvezeš si auto(pro štourali a radili typu:"rovnou na úřadu přepsat"-většina lidí může po své po pracovní době,která je většinou shodná s prac.dobou úředníků...).dostaneš ORV(malý tech.),a já až půjdu na úřad odhlásit,nejdřív nahlásím "ztrátu" a nechám za 50,- vystavit nový-ten pak hned poštou spolu s TP odesílám-čili do dvou dnů(pošta déle jak ty 2 dny nedoručuje) má komplet doklady-do té doby může vklidu legálně jezdit(ihned po úkonu volám,aby kupující věděl,že je na něj odhlášeno a mohl při event.kontrole sdělit,že ORV "zapomněl",jelikož ten původní co si ode mne odvezl je v tu chvíli již neplatný-je místo něj vystaven duplikát) Zkrátka názorná ukázka byrokratického kiksu neslučitelného s realitou-koupím-li auto,chci jej jako svůj majetek užívat,ale správně nemohu,jelikož prodejce ofic.neodhlásí na úřadě pouze s TP,je vyžadováno i ORV-jenže bez něj kupúující nemůže svůj právě legálně nabytý automobil užívat...
Děkuji,
a ještě mám dotaz - já dám auto do polopřevodu, ale nikdo mi nezaručí, že nový majitel auto převede zcela. Nehrozí mi pak třeba nějaká sankce? Např. když mu auto odtáhnou, nebo tak?
ani vám to nikdo zaručit nemůže-ale v den odhlášení na...,pro vás i z pohledu registru končí jakákolo zodpovědnost-ale alfou omegou je k.smlouva,i z pohledu zákona(narozdíl od registru má právní váhu)...
Dobře si schovejte kupní smlouvu. Nejmíň na deset let. Aby jste kdykoliv mohl dokázat, že jste auto prodal. Dobře si ověřte totožnost kupujícího, v kupní smlouvě musí být správné údaje. Věřte mi, vyplatí se to. Jen tak je možné se později vyvléknout z problémů způsobených novým majitelem, autem v polopřevodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.