Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
renovuji motocykl Manet 90 - r.v. 1950. Nyní řeším teleskopickou vidlici. Konkrétně se mi jedná o teleskopické tyče, které původně běhali v pouzdrech z jemnozrnné litiny. Chtěl jsem je nechat pozinkovat, neboť kromě části, která je v teleskopech jsem chtěl, aby byly nějak povrchově ošetřeny, ale v galvanově mi je namísto pozinkování obrousili a pochromovali. Broušení bylo ruční a nyní se jejich průměr liší až o 0,1mm a nejsou přesně kulaté. Chtěl jsem je nechat přebrousit na nakulato na přesný rozměr. Bylo mi však řečeno, že původní povrch teleskopických tyčí byl tvrdý a pokud je tato vrstva takto již načata, tak by po přebroušení docházelo k rychlému opotřebení. A byl mi doporučen postup přebroušení -> tvrdochrom -> finální přebroušení na přesný rozměr.
Co si o tom myslíte? Byly tyto teleskopické tyče dříve nějak povrchově zakaleny? Má v tomto případě smysl renovace nebo se vyplatí nechat vyrobit tyče nové? Pro ilustraci přikládám foto.
A nebylo by výhodnější je obrousit - řekněme o tu desetinu milimetru a nechat tyče znovu zakalit? Pouzdra jsou totiž rovněž vychozená a budu stejně tak nechávat vyrobit nové.
To už bude na tobě, ale rozhodně nekalit. Ty šavle byly dělaný, aby byly pružný a povrchově tvrdý, kalením se ti zloměj na prvním hrbu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.