Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,napadl mě dotaz,když se vymění rozvody bez pumpy tak muže případné selhaní pumpy zapříčinit tzv.potkání motoru?
nebo se jen třeba sekne a třeba ulomí kladka na pumpě?nebo pumpa pujde ale blbě s vychílenou kladkou?
předem díky za rady
Mně se třeba rozletěly lopatky vodní pumpy, vletěly do motoru, kde ucpaly chladící kanálky a následně to fouklo pod těsněním hlavy a motor se začal přehřívat.
Bylo třeba srovnat a otlakovat hlavu, vyměnit těsnění, propláchnout kanálky v motoru a udělat nové komplet rozvody. Vzhledem k tomu, že při proplachování se nenašly lopatky všechny, bylo to 50/50 že to bude OK, nebo se bude závada opakovat.
Naštěstí to dobře dopadlo, od opravy je najeto už skoro 15.000 km a zatím vše OK.
Pokud je pumpa pohanena rozvodovym remenem, mela by se vcas vymenit - muze se kousnout a bezne se to stava. Pokud je pohanena ozubenou stranou, ocese remen hned, pokud hladkou, tak se stejne pretrhne prehratim nebo prodrenim skoro hned, ale muze byt mala sance, ze se to stihne zastavit ... Zas tolik to uz vetsinou nestoji (kolem 800-1000 Kc na bezna auta)
vodní pumpa může spůsobit pokud je unístěna v rozvodech způsobit potkání motoru zažil sem již několikrát
pokud měníš rozvody nikdy nešetři! a měn to vše komplet kladky,řemen,pumpa neb následná oprava mnohdy převíší cenu auta šetření na rozvodech je šetřením na sakra špatným místě
Pokud ji máš špatnou, tak ji vyměň, protože když se rozbije, tak to rozhodně není nic příjemného. A je jedno, jestli se Ti potká motor nebo jestli se Ti začne přehřívat, prostě máš práci navíc a když je to cestou do zahraničí, je to ještě horší...
špatnou jí nemám řekl jsem mechanikovy aby udělal rozvody tak předpokládám že usoudil že je dobrá protože u ségry hned zjistil že teče tak jí vyměnil ale u mě si ničeho nevšiml tak jí tam asi nechal tak jestli tedy hrozí potkání motoru?
přehřátí není určitě horší než potkání protože když bych viděl že teplota stoupá tak bych automaticky zastavil a nechal to odtáhnout kdežto s potkanym motorem bych to tam mohl nechat
takže hrozí vyloženě potkání?
Právě že hrozí. Pokuď se kousne, tak rozvodový řemen začne "prokluzovat" a je jen otázka v řádu sekund, kdy může dojít k přeskoku či později přetržení řemenu. Už jsem viděl několik zakouslých pump, které zapřičinily potkání motoru.
doplněno 25.12.12 11:58:Pokuď je pumpa v rozvodech, tak se má automaticky měnit s rozvody. Jen v případě, že to auto chceš do roka sešrotovat, tak bych tam nechal starou. Ale to bys asi nedělal rozvody. Automechanik nemá šanci pohledem poznat skutečné opotřebení ložiska a gufer vodní pumpy, proto se mění automaticky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.