Nejste přihlášen/a.
stane se něco autu po motorové stránce, když stojí dva roky pod plachtou a ani jednou nebylo za tu dobu nastartované?
Zreziví...
No - a co ještě? No - zkoroduje, vy tupci! - to je citát, ne urážka...
K částem motoru (převodovky...) neponořeným v oleji se dostane vzdušná vlhkost a povrch zkoroduje...
doplněno 22.12.12 15:03: Já neříkám jak moc zkoroduje - to nikdo neví...
Před nějakou dobou koupili šéfové do firmy, na ´lítačku´, ne úplně nové auto - málo najeto, vzhled perfektní, motor na ´poslech´ a zkusmé projetí taky... Tak po 30.000 začaly problémy s motorem a převodovkou - hůř se řadilo, auto hůř táhlo... Tak si ho vzal jeden ze šéfů pro tchána a ten si ho rozebral - já to neviděl, alemotor u převodovka prý vapadaly, jakobys jako aditivum do oleje přidal brusnou pastu... Zpětným dotazem pak zjistil, že auto si pořídil na důchod manžel ´prodejkyně´ - načež umřel a ona ho dva roky ´sušila´ ve stodole pro strýčka příhodu...
To Diesel: Zakonzervování motoru tanku (apod.) není to samé, jako nechat tank stát dva roky na dvoře nebo ve stodole... Navíc - ani ta "zakonzervovaná technika" není po dobu zakonzervování bez ošetření... Já už si teď nepamatuju časy, dokdy musí uloženky vyjet (v případě ´ostrého´ poplachu), ale každopádně během roku se několikrát kontrolovalo nafoukání startovacích tlakových lahví (dofoukávaly se), aku byly v akumulátorovně, motor se protáčel (stlačeným vzduchem), převodovky jako takové to nemá - jde o hydrodynamické měniče - aspoň tak jsme to na vojně (podotýkám, že kdysi, jaký je systém nyní, netuším) dělávali...
já bych to tak tragicky neviděl dal bych novej olej filtr kouk jestli je tam chladící kapalina a nahodil to ted se tu hrabu v alhambře tdi jenž stála na malorce 2roky bez hnutí a frajeři co pro ní jeli jí tam natočili nechali chvíli bublat a po vlastní ose bez problémů dojela až do čech a tady jezdí a jezdí
To Movla-řekl bych,že je to blbost! Vždyť armáda má již leta uložené tanky a další techniku a motory se konzervují tak,že se protáčí motor a do spalovacích prostor válců se vstřikuje olej konzervační-všichni snad znají-KONKOR-ale jen do válců,přičemž se tím nakonzervuje i sání a čast.výfukové díly Mic víc se v motoru ani v převodovce nekonzervuje.Pokud by to bylo jak popisuješ,tak by se toto nedělalo!
Jinak osobní zkušenost s fiatem ritmo-stál před panelákem bez provozu skoro dva roky ,po dodání paliva,a AKB chytl po delším přemlouvání ,stále kuckal,protože ta trocha béňa v nádrži nebyla ani poznat ,tak nakonec místo benálu z nádrže dostal "kapačku" a to bylo pak o něčem jiném.Jediné co zkorodovalo (mimo kastle ,ta byl před odstavení docela hotová) byli třeba kotouče ale postupně se to jízdou obrousilo,žel byla krátká jen na zrušení na dvůr známého,a pak jel jak z praku!
doplněno 22.12.12 18:47: To Erikch
ToMowla-a co se tak dělá na zakonzervované technice? NIC po zakonzervaci tato stojí někde v garage nebo pod přístřešky aNIC se sní nedělá(nevím jak kolová technika (tu jsem v jednotce neměl a raketový odminovač stál v muničním skladu a to sledovali jíní.Já měl pod palce 20ks pásové techniky a tato stála cca 8 roků,jen pod ESO přístřeškem (nešlo o tanky ale konkrétně OT-62 /TOPAS / což je úplně jedno co to bylo)Tato technika se jen nevím kolikrát za rok vizuálně zkontrolovala,zda se neodlepilo nekteré zavoskování a okénkem se zkoukla korozivnídestička v jakém je stavu.Samozřejmě baterie v ní nebyly,jen tlakové láhve se stlačeným vzduchem a plné nádrže nafty + stavy všech kapalin na max.Je však pravda že se do techniky dával silikagel (později něco jiného)za účelem pohlcování ovzdušní vlhkosti,proto se zakonzervování dělalo jen když bylo slunečno a vyšší teploty a nízká vlhkost ovzduší,což se důsledně sledovalo.Samozřejmě to není úplně totéž jako auto odstavené na ulici bez jakékoliv konzervce,ale i tak -žádná trága to nebude a již vúbec ne zrezlé díly v motoru nad hladinou oleje.Na základě svých zkušeností to odnesou spíše díly brzd než vnitřek motoru!
doplněno 23.12.12 13:30:To Mowla a nepleť se v termínech.Byli uloženky s proběhem,pak uloženky a tyto byly vše bez konzervace a tudíž se na nich běžně prováděla údržba . Pak byli tzv NZ a tam již byla technika dlouhodobě konzervována.Jinak mimo těch cca 20ks OT jsem měl tři jedno provozní,jedno UP a jednu uloženku.
Nic moc by se stát nemělo. Ale příště, až budete odstavovat auto a budete vědět, že to bude na delší dobu, tak vyšroubujte zapalovací svíčky a do každého válce nastříkejte motorový olej a svíčky znovu zašroubujte.
pokud "dostat",tak bych vůbec nešpekuloval(ne nadarmo se říká darovanému koni na zuby nekoukej...) Prvně bych začal kontrolou stavu kapaliny-než vůbec zkusíš nastartovat,může tam být cokoli(voda s "nádechem" antifreezu),čili trošku zamrzlé- pokud je pumpa součástí rozvodů motoru,tak ahoj rozvody...takže bych káru dostal někam do tepla(nad nulou) a až druhý den začal zkoušet rozhýbání...Je jasný baterie(případně zdroj energie),olej omrkneš(stav) měrkou-podle toho ještě případná výměna před startem,palivo určitě alespon 5 litrů dotankovat čerstvé...,no a uvidíš-o jakou jde káru...?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.