Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřadit neexistující automobil z registru

Od: martinkotek odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.

Dne 3.3.2007 jsem zakoupil vůz na náhradní díly. S majitelem jsme sepsali kupní smlouvu, ve které bylo jasně uvedeno, že jsem automobil koupil jen na ND bez TP a SPZ (RZ).

Nemilým překvapením pro mě bylo, když mi někdy kolem 20.12.2008 přišel balík s SPZ a velkým a malým TP a ve velkém TP bylo vozidlo na moji osobu odhlášeno. Po kontaktování původního majitele jsem zjistil, že on nevěděl, co má s doklady od neexistujícího vozidla dělat a na DI mu poradili, ať to na mě odhlásí, což učinil.

Vozidlo již dávno neexistuje, mám i nějaké fotky z jeho likvidace a tuším, že bych mohl najít i štítek s VIN. Nicméně SPZ i doklady jsem okamžitě poslal zpátky původnímu majiteli s důrazným varováním, ať okamžitě zruší odhlášku, protože jsem mu k tomu nedal souhlas a on zneužil mých osobních údajů z kupní smlouvy a mě uvedl do bezvýchodné situace.

Radil jsem mu, aby zrušil odhlášku a on, jakožto majitel vozu, po Novém roce může vozidlo odhlásit i bez dokladu o ekologické likvidaci čestným prohlášením, že vozidlo již nebude provozováno na pozemních komunikacích z důvodu rozebrání na ND.

Bohužel dnes mi volal, že vozidlo mu z registru odmítají vyřadit z důvodu, že z kupní smlouvy, kterou jim ukázal a oni si udělali kopii, jasně vyplývá, že vozidlo již nevlastní a tudíž neví, kde se nachází.

Na vozidlo není od roku 2007 uzavřené povinné ručení a já s hrůzou čekám, zda mě bude kontaktovat ČKP s nějakou sankcí. Minulého majitele jsem dnes již opakovaně žádal, ať okamžitě sjedná alespoň krátkodobé pojištění. Nerad bych se s dotyčným nějak soudil, ale popravdě už mi docházejí nápady, jak vzniklý problém řešit. Veškeré doklady od vozu má momentálně minulý majitel a odhlášku na moji osobu nezrušil.

Věřím, že to nedělá z nějaké zášti, ale i on je bezradný v tomhle absurdistánu, kdy si každý zákony a vyhlášky vykládá jak se mu zachce. Co na jednom úřadě jde, jinde možné není...

Otázka tedy zní, jak legálním způsobem nyní vozidlo z registru vyřadit? Čím úředníky přesvědčit, že vozidlo skutečně již neexistuje? A nejlépe jak to udělat, abych s tím nemusel já osobně mít žádné starosti a mohl to udělat minulý majitel?

Budu vděčný za jakýkoli nápad, zkusím napsat i na ČKP ale kdo ví, zda něco odpoví...

Martin Kotek.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jambus*
hodnocení

2x

Vemte si SPZ,velký a malý TP a na úřadě vyplníte formuláře-Žadost o vyřazení vozidla z reg.sil. vozidel. A také čestné prohlášení o způsobu zániku vozidla.

Jak vyřadit neexistující automobil z registru

hodnocení

2x

Martine, koho se mám zastávat. Asi Vás. Podle toho ciö jste napsal, pokud píšete pravdu, jste se stal podle smlouvy majitelem auta na náhradní díly. To že pan kupující vozidlo na Vás přepsal, ještě se zpožděním, neznamená, že jste vlastník vozidla. On měl cosi udělat a neudělal to. Vy jste v dobré víře vozidlo rozebral podle uzavřené smlouvy. Trvejte na tom, aby si problém, který zavinil prodývající, taky vyřešil.

Vy si hlavně pečlivě schovejte kupní smlouvu, aby bylo jasné co jste kupoval. Až Vám přijde dopis (nikoliv rovnou sankce) z ČKP, zašlete jim do 30ti dnů, kopii kupní smlouvy, že vozidlo jste nekoupil.

Jedině původní vlastník ho může zrušit, nebo vy po přehlášení za 800Kč, nebo sehnat chápavého úředníka.

Mám taky něco podobného, koupil jsem motor i s autem. Po půl roce paní převedla na mého syna. Su klidný.

martinkotek
hodnocení

Děkuji za dobré nápady.

Je to neuvěřitelné, ale je to skutečně pravda. Ani nevíte, jakou jsem měl radost, když jsem po skoro 2 letech našel onu kupní smlouvu. Koho by kdy napadlo, že se ještě bude hodit...

Vím, že původní majitel si za to může sám a že bych měl díky kupní smlouvě být z obliga, ale i přesto se snažím původnímu majiteli pomoci (i když mi zatajil několik závažných věcí ohledně stavu vozu, na které jsem přišel až na místě s odtahovkou a 150km od domova). Mě zaráží, že tento postup mu, alespoň jak tvrdí, poradili na DI!

Přeposílám mu tedy předchozí radu a uvidím, jak se s tím chlapec popere. Mě už to dnes ukradlo cca 3 hodiny prohledávání internetu a psaní dopisů na všechny možné strany.

Mrzí mě, že v tomto státě musí být občas zároveň vzdělaným právníkem, aby mohl oponovat úředníkům, kteří si zákony vykládají po svém. Někde dodržují slib, že celý tento "hon na čarodějnice" má za úkol jen zlikvidovat neexistující auta z registru a s vyřazením vozidla nedělají problémy. Jinde asi nemají co dělat, nebo je baví buzerovat lidi a dodržují ty správné zákony tak, že je člověk ve slepé uličce a nezbývá mu nic jiného, než platit za neexistující auto. Dnes na internetu jsem se s tímto problémem dost zabýval a několikrát jsem se dočetl, že tato situace je neřešitelná a že se uvažuje o změně zákona... to by se z toho jeden...

Takže ještě jednou děkuji za cenné rady a uvidíme, co na tyto argumenty budou říkat úředníci.

"ani nevíte, jakou jsem měl radost,"

Martine, včera mi asi pět tazatelů chtěli poslat flašku, peníze a podobně. Jelikož nepiji a peněz mám dost, tak odměna je pro mě je, že koupíte manželce či přítelkyni kytku a budete jí pozdravovat.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Je jedno, zda jste auto koupil na náhradní díly nebo jako upomínkový předmět, auto změnilo vlastníka a poslední vlastník splnil zákonnou povinnost nahlásit registru vozidel změnu vlastníka...jste teď vlastníkem vozidla a vaší povinností podle zákona je přihlásit se do registru vozidel jako vlastník, zaplatit správní poplatek 800,- Kč. Vy nemáte licenci od příslušného ministerstva k tomu, aby jste kompletně rozebral vozidlo a jednotlivé části, které jsou nebezpečným odpadem sám neekologicky zlikvidoval.

Máte dvě možnosti, to co z vozidla zbylo odevzdat subjektu, který má oprávnění ekologicky likvidovat autovrak,y, nechat si vystavit povrzení, s potvrzením s epřihlásit na úřadě jako nový vlastník, zaplatit 800,- Kř správní polatek a auto trvale vyžadit...nebo se domluvit s předchozím majitelem, předat mu doklad o odebrání autovraku a on trvale vyřadí vozidlo svým jménem, odhlášku na Vás zruší za poplatek 50,- Kč.Neznalost zákona Vás neomlouvá.

Jsou samozřejmě i další možnosti, nedělat nic, platit pojištzění, neplatit pojištění, tlachat na netu atd...ale tady auto nevyřadíte,musíte na úřad...

Vážený úředníku, položím jasnou otázku. Lze vyřadit vozidlo z evidence, když si z něj udělám houpačku bez ekologického dokladu?

martinkotek
hodnocení

Vážený úředníku, nemohu s Vámi souhlasit. Kdyby splnil svoji povinnost, učinil by tak do 10 pracovních dnů po prodeji a nikoli skoro za 2 roky. Kdybych k vozu dostal i doklady, postupoval bych dle tehdejších zákonů a vůz bych nechal odborně zrecyklovat a odkoupil bych si potřebné díly.

Nicméně já jsem nekoupil vozidlo, koupil jsem jen soubor náhradních dílů. Je to stejný případ jako by majitel vozidla vůz rozprodal po dílech. On trval na tom, že doklady od vozidla si nechá (stejně tak to mohl udělat s jakýmkoli jiným dílem).

Změna majitele je úředně potvrzena změnou v registru vozidel. K tomu neměl minulý majitel odemě oprávnění. V podstatě Vaše vysvětlení beru tak, že kdybych od majitele koupil třeba alternátor, stal jsem se automaticky vlastníkem onoho vozidla.

Štve mě, že v tomto státě si každý vykládá zákony jak se mu zrovna zachce. Někde vyřadit vůz lze, jinde musí být doklad o eko likvidaci. Záleží jen na úředníkovi a člověk má holt štěstí nebo smůlu. Myslel jsem, že jde hlavně o vyčištění registru od neexistujících vozidel, ale jak je vidět, zasahují zde i lobby pojišťoven, kterým se hodí "neřešitelné případy", kdy vlastník neexistujícího vozidla musí do smrti platit. To je panečku byznys, nikdy nemůže dojít k plnění, ale člověče plať! A nebo milostivě po zaplacení všech různých poplatků či v horším případě úplatků se člověk zbaví tohoto začarovaného kruhu.

Tak teď nevím, kdo je tu pro koho...

Martine, v závěru se zlobíte zbytečně, vždy se najde řešení. Není neřešitelný případ.

martinkotek
hodnocení

Myslím, že zbytečně se nezlobím. Tento problém nepozoruji jen u sebe a jak je vidět, záleží na koho kde narazíte a co někde jde, jinde není možné a žádné argumenty nepomohou. Jasně, řešení se vždycky najde, stačí "dát pár správných argumentů správné osobě" a není problém s ničím.

Zatím jsem se dohodl s minulým majitelem ať zaplatí povinné ručení, čímž se problém oddálí a příští měsíc to hodlám vyřešit.

kingoftheroad

Milý nespokojený úředníku,

jen tak na okraj bych nejen Vám, ale všem na tomto webu co mají problém s odhlášením auta chtěl říct toto:

Do 28.2.2008 jsou Vám všechny odbory dopravy na úřadech povinny odhlásit auto i bez dokladu o ekologické likvidaci,

ale samozřejmě to všechny úřady před námi, obyčejnými smrtelníky, tají. Ale mám to z ověřených zdrojů

kingoftheroad,

kde jste vyčetl "Do 28.2.2008 jsou Vám všechny odbory dopravy na úřadech povinny odhlásit auto i bez dokladu o ekologické likvidaci," podle čeho tak usuzujete?

Díky za rady.

kingoftheroad

Vážený "nespokojený" úředníku,

vytahujete se tady na nás s tím, že neznalost zákona neomlouvá, ale to, že jsou nám z vaší respektive ze strany úřadů zamlčovány důležité skutečnosti a to prosím záměrně už neřeknete.

Jak už jsem psal v příspěvku níže do 28.02.2009 je možnost na úřadě odhlásit automobil i bez dokladu o ekologické likvidaci. Zjistil mi to známý, kterému dělá příbuzenstvo na úřadě.

Tak jsem šel vyzbrojen jeho radami na úřad odhlásit auto a když po mě úředník chtěl doklad o ekologické likvidaci a já mu sdělil, že žádný nemám, ale že vím že mi musí auto do konce února i bez něj, tak ho hrozně zajímalo jak to vím a kde jsem se to dozvěděl. Ale nakonec uznal, že mám pravdu a auto mi bez problémů odhlásili.

Vážený pane kingoftheroade,

Prosím , že

: "to známý, kterému dělá příbuzenstvo na úřadě" Proč jen do února. Pak začne platit jiný zákon?

" bez dokladu o ekologické likvidaci." to je od nového roku normální, je na to i zákon,, takže do konce unora je asi chyba. Zeptejte se, prosím, svého známého na zákon 383/2008. Tam je to uvedeno.

martinkotek
hodnocení

Tak mám to úspěšně za sebou!

Ačkoli mě "vstřícný" pán na informacích telefonicky tvrdil že to nejde, tak to nakonec bez problémů šlo.

Vybaven veškerými doklady k vozu a stručným výpisem příslušných zákonů a vyhlášek, jsem v ranních hodinách navštívil DI na Jarově. Vyplnil jsem žádost o vyřazení vozu z registru a trpělivě čekal, až na mě přijde řada.

Mezi tím jsem si nemohl nevšimnout, jak se vesele porušuje pravidlo, že jeden člověk může mít max. 4 čísla. Přišel jsem krátce po 8. hodině (otevírali v 7.45) a měl jsem číslo 95.
Příkladem toho byla "rodinka", která obsadila celý jeden stůl a čas od času jeden z grupy doběhnul ke strojku na čísla a odebral 4-5 kousků. Jen za tu dobu co jsem čekal (slabé cca 2 hodinky) nabrali tak 40-50 čísel. Zjevně to úředníkům nevadilo a překvapilo mě, že na jedné přepážce vzali najednou i 9 čísel (a to nešlo zrovna to tuto skupinu)... Rodinka měla slušně tlusté desky zjevně plné dokladů od vozidel a co chvíli někdo z nich běžel k okénku. Mezi tím se tam vesele bavili a chovali se jako by jim to tam patřilo, takoví hlučnější štamgasti...

Pak jsem se konečně dočkal i já, paní si vzala doklady, pohledem sjela mé prohlášení, oznámila mi, že auto musím nejdříve dohlásit na svoji osobu (najednou jim nevadí, že auto nemá evidenčku) a že mě to bude stát 800. Řekl jsem, že když to nejde jinak, tak holt jo... Takže jsem vyplnil ještě žádost o přihlášení vozu, zaplatil, poděkoval a šel jsem.

Martine gratuluji. Podařilo se to. Je jasné, že ne všichni úředníci jsou vstřícní a znají své postupy. Obeslal jsem po všech krajích jednu evidenici vozidel se stejným dotazem. někteří vedoucí zavolali a domluvili jsem se na nějakém výsledku, někteří mě poslali na ministerstvo dopravy, někteří na živitní potřeby, a někteří odpověděli přesně jak postupovat při neplacení pojištění, když Vaše vozidlo stojí na soukromém pozemku.

To jsou divy.

Ale vždy to dopadne dobře.

fantomek

Ahoj Milane, dokážeš mi prosím tě poradit? Před asi před 3 roky jsem prodal 21 let staré vozidlo bez kupní smlouvy. Předal jsem k němu velký i malý techničák, odhlásil povinné ručení v pojišťovně a koupil jiný novější vůz který mám do teď. Existuje nějaký normální způsob jak auto odhlásit z registrů vozidel? Auto se již na silnici asi 2 roky nepohybuje, skončilo někde na šroťáku. Na dotyčného nemám žádný kontakt a nevlastním od toho vozidla žádný dokument. Děkuji za odpověd. Tom

Ano, vždy lze najít řešení. Je třeba více informací, ohledně značek, dokladů a podobně.

Ozvěte se na ICQ 55180641 nebo skype: milancukrar 603902651

U svého poče budu až v 16:30

filip*
hodnocení

0x

Dobrý den

Dnes jsem řešil podobný problém s motocyklem ,ale řešení bude asi podobné.

motorku na mě původní majitel také odhlásil bez mého vědomí (já ji koupil na ND)

Tak jak na to: 1 potřebujete dokončit převod to znamená jít na DI s SPZ a velkým TPa zaplatit správní poplatek.cca300-800kč

2 Moto nebo auto vyřadit z evidence.To provedete tak že podáte ihned k žádosti o převod i žádost o vyřazení

vozidla z registru silničních vozidel .Toto je zdarma

3 K žádosti je třeba doložit doklad o ekologické likvidaaci To v případě neexistujícího vozidla asi těžko půjde

a tak musíte vyplnit čestné prohlášení že vozidlo nebude provozováno na veřejných komunikacích a bude

například použito na stavbu traktůrku ,nebo na ND ,ale nezatíží životní prostředí.

Mě se to povedlo na DI Mělník hned napoprvé za spolupráce vedoucího DI za což mu děkuji více na e-mailu burian.filip@seznam.cz Mohu zaslat i příslušné žádosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]