Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tazne lano

Od: karinkal odpovědí: 13 změna:

Dobry vecer dnes jsem videla na benzince tazne lano. Tazne lano je stejne velike nebo jsou ruzne velikosti? Jestli ano jaka ma byt velikost lana podle predpisu? Diky Karin

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

2x

Tažné lano může mít klidně i 100 metrů *smich*, ale vzdálenost mezi auty (úvazů lana) musí být dle zákona. Je to i v testech autoškoly.

doplněno 02.11.12 22:50:

Vlečení motorových vozidel

§ 34

1) Při vlečení motorového vozidla se smí jet rychlostí nejvýše 60 km/hod.
(2) Motorové vozidlo se smí vléci na laně jen tehdy, má-li bez závad řízení a účinné brzdy.
(3) Motorové vozidlo se smí vléci na tyči jen tehdy, má-li bez závad řízení. Nemá-li vlečené vozidlo účinné brzdy, nesmí jeho okamžitá hmotnost být vyšší než okamžitá hmotnost vlečného vozidla.
(4) Při vlečení motorového vozidla musí být délka spojnice taková, aby vzdálenost mezi vozidly nebyla větší než 6 m; užije-li se lana, nesmí být vzdálenost mezi vozidly menší než 2,5 m, a užije-li se tyče, nesmí být menší než 1 m. Spojnice musí být zřetelně označena (tyč příčnými červenými a bílými pruhy o šířce 75 mm, lano červeným praporkem nebo štítkem o rozměru nejméně 300 x 300 mm).
(5) Řidiči vlečného a vlečeného vozidla jsou povinni si předem dohodnout způsob dorozumívání během jízdy.
(6) Vlečení více než jednoho motorového vozidla nebo motorového vozidla s přívěsem je zakázáno. Smí se však vléci motorové vozidlo s návěsem. Za motorovým vozidlem s přívěsem se nesmí vléci jiné motorové vozidlo. Motocykl bez postranního vozíku a moped se nesmí vléci nebo užít jako vlečné vozidlo.
(7) Autobus nebo motorové vozidlo vlečené pomocí zvláštního zařízení se smí vléci jen bez přepravovaných osob.
(8) U vlečného vozidla musí být rozsvícena obrysová a potkávací světla. Vlečené vozidlo musí být zezadu viditelně označeno výstražným trojúhelníkem, například za sklem, na zadním čele korby.
(9) Za snížené viditelnosti musí být u vlečeného vozidla rozsvícena obrysová nebo potkávací světla. Při jejich poruše musí být vozidlo osvětleno na straně ke středu vozovky vpředu neoslňujícím bílým světlem a vzadu alespoň jedním červeným světlem; tato světla musí být dobře viditelná a nesmějí být umístěna dále než 400 mm od bočního obrysu vozidla.

hodnocení

2x

tažná lana sou stejně velká maj věšechny většinou 2metry liší se pouze tonáží sou 2tunová 3tunova atd ja mám v autě 5tunové s háky a na běžný tahání to bohatě stačí

autodoplnkyfro.cz/...

doplněno 02.11.12 22:52:

sem ty dva metry střelil od boku beru zpět sou holt delší mám divoký odhad*smich*

itan71*
hodnocení

2x

Záleží jaké máte auto a jaké zřejmě budete tahat,( Trabantem asi těžko budete tahat naloženou dodávku v zimě ) jsou různé velikosti do kolika kilogramů na tomto odkazu se můžete podívat

auto-way.cz/...

doplněno 02.11.12 22:54:

Na benzině lano nekupujte většinou jsou dražší než např. v marketech nebo v obchodech s náhradními díly

cobrak*
hodnocení

2x

Dobrý den. Určitě máte dobrý nápad. Vizit tažné lano je užitečné, protože nevíte, kdy se Vám může hodit. Viz dnes policista mimo službu, který odchytil pomocí lana z auta koně. Lana se od sebe liší hlavně svoji nosností. Zjistíte si, že Vaše auto má v technickém průkazu třeba 1260kg, tak si koupíte lano do 1,5t. Ale není špatné mít lano o něco silnější. Třeba pro 2tuny, protože jím nemusíte táhnout pouze sebe, ale někoho jiného. V každém případě pro Vás může přijet nějaký trouba, který prudce vystřelí a lano, které sice nosnost splňuje, prostě nevydrží.

gumidek*

Mělo by být silnější. Při rozjezdu a při vytahování auta z příkopy je potřeba větší síla (dynamická síla a statická jsou dva pojmy). ;)

buss
hodnocení

0x

Karinkal, teprve dnes? Mám-li řidičák, mám vědět, představ si, že existují i tyče. Nicméně není to povinná výbava. Co je to velikost, délka, šířka. Délka od 2,5 m do n m.

ta tyč je suprová věc vozím jí v autě kapku hůř se to montuje ale pak skoro nemusíš hlídat toho co táhneš;)

buss
02.11.12 23:25

no šak...

aroff

To už je lepší vozit tažný rám, né? Je to zkladnější a ani npotřebuješ druhého řidiče.:)

cjautosheywood.co.uk/...

Jdnou jsem s tím jel jako druhý "zbytečný"řidič, páč jsme tomu nejdříve nevěřili. To byl výraz v obličeji řidiče, který nás předjížděl a já si zrovna lezl na zadní sedačku pro cigára. *smich*

ferf

je ten rám schválený i u nás?

ar*

Tak to netuším, já jsem ho "použil" jen jednou a to už je hodně hodně dávno. Tenkrát potřeboval kolega přetáhnou auto, ale protože jsem tomu moc nevěřili, tak mě požádal, abych dělal druhého řidiče. K našemu překvapení to fungovalo výborně a já se vzadu docela nudil. Tekrát to měl půjčené od člověka, který to používal už před rokem 89, takže to není nic nového.

Pak jsem toto zařízení zase viděl po mnoha letech (cca před dvěma lety) a byla na něm značka evropské homologace a žehličku to mělo od polské Fy SPP ( steelpress production). Čí to byla výroba netuším. Tenkrát jsem to hledal na netu a nenašel jsem žádného prodejce u nás, ale třeba jsem blbě hledal.

aroff

skladnější

doporučuju koupit co nejpevnější... viděl jsem v akci takove to silonove pružné, tahali s tim superba co byl jednom kolem v přikopě a to lano se přetrhlo jak guma z trenek..takže když už lano tak pevné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]