Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
potřebuji poradit s výběrem vhodného a trvanlivého těsnění olejové vany pro motor 781.135 Favorit. Původně tam bylo korkové, jako u 120dvácy. Mám nové korkové i takové papírové (klingerit). Pročítám diskuze a vůbec nevím, které bude nejlepší. Papírové bych každopádně s obou stran lehoučce omastil červeným silikonem na motory.
V různých diskuzích jeden doporučuje jedno a druhý druhé... Trochu mi olej prolíná skrz ten spoj a já bych chtěl použít olej 10W40, ale nemohu, dokud nebude těsnění nové, jinak mi olej nikde neuniká.
Věděl by někdo, které bude nejlepší a proč, popřípadě plusy a mínusy obou nebo přímo vlasní skušenost s tím a stím a jak dlouhá ta skušenost je, že to neteče?
Předem díky za radu s výběrem
Vcelku jednoduché řešení spočívá v tom,že: sundáš vanu na tu mázneš silikonový tmel na motory(je červený),dáš korkové těsnění(klingerit NE),to mázneš taky a vanu přišroubuješ.Doporučuji při šroubování postupovat jako u hlavy motoru tzn. do kříže a po zatvrdnutí tmelu vanu ještě trochu přitáhnout. Potom nemá olej šanci.
Kdysi jsem si vanu na 105 těsnil Hermetikem (nevím, jestli ještě existuje, ale určitě lze nahradit silikonem na motory)... Sundat vanu, obě dosedací plochy důkladně očistit, tu na bloku motoru jemně máznout olejem, na vanu ´napatlat´ Hermetik (stejnoměrnou vrstvu bez bublin), mírně nechat zavadnout, opatrně nasadit, jemně dotáhnout (aby tmel začal být ze spoje vytlačován) a počkat na zvulkanizování. Pak dotáhnout ´fest´...
Neprosakovalo...
Dneska mám na stejném principu těsněný karbidový vyvíječ - taky OK...
doplněno 02.11.12 18:40:Pokud "do toho ještě polezeš" - nezapomeň na to namazání jedné (jen jedné) z ploch olejem - funguje proti silikonu jako separátor, jinak budeš muset vanu odtrhnout - a těsnit znovu...
Hermetikem jsem dělal naposledy motor u písta (J-50 typ 20) a to už je takových 25 či 30 let .Obě poloviny se "nablemcali" hermetikem,na jednu stranu bavlnka a sešrouboval,co jsem ho měl-ani kapka oilu.Když jsem přetěsňoval shade nebo Ibizu tak jsem dal jen červený "silikon " na motory (tuším Dystik) bez čehokoliv a jen přitáhl,žádné dotahování na krev! a druhý den jen lehce! dotáhl-u shade teklo dál trochu palivovým čerpadlem,jinak nic ,new těsněním ani kapka!
Z dotahováním,hlavně plechové vany a víka opatrně ,při velkém dotažení může být výsledný efekt opačný-víko se prohne právě mezi takto dotaženýmy šrouby!
Díky za upozornění při dotahování. Trochu jsem to tušil, když jsem četl utahovací momenty. Pořadí utahovaní mám taky, takže s tímhle nebude problém. Dám tam nakonec ten korek a červený silikon.
Korek - oiginální těsnění - lehce namáznutý silikonem,hlavně opatrné dotažení vany,všechny šrouby pomalu utahovat kolem dokola a nakonec s citem dotáhnout.Tlak tam žádný není,takže by protékání nemělo hrozit.Ale než přiložíš vanu k motoru,přesvědč se,že je rovná.Prohnutou,nebo pokřivenou bvanu raději vyměň.
JABRAKA
Dobrý nápad, díky moc. Přiložím pak na ni kovovou vodováhu (mám jednu s "I" profilem).
doplněno 02.11.12 18:17: No já ho mám ještě původní, tedy 20 let . Netuším, co bych doma našel (kdyby byla do vrtule). Možná stůl v obýváku ze silného drřeva, ale je to v obýváku ...
Ještě lepší. Sklo se určitě najde
Vodováha není ideální, lepší je rová deska. Vana může být i do vrtule a to "váhu" nepoznáš. Úplně nejlepší by byla rysplotna
Jen k tomu korku. Je tak ideální, že se už léta u van a vík ventilů nepoužívá. Snad poslední ho montoval byla škodověnka a taky měla do té doby vždy motory nejzamaštěnější.
doplněno 02.11.12 18:23: No vidíš, jestli je stůl rovný tak máš tu rysplotnu . Vždyť ji nemusíš ke stolu šoubovat :D.
Né vážně na tuhle kontrolu ti stačí i tabulka skla, patřičné velikosti. Sousedi určitě takovou mají v okně .
Tak jak píše jirkamatapat i jabraka doporučuji také, Jen bych nepřikládal velký význam tomu, pokud by byla vana do vrtule nebo nějak trochu prohnutá, je pružná a dotažením se srovná. Samozřejmě dotahovat postupně křížem jak je již psáno. Tím netvrdím, že by se neměla zkontrolovat, větší problém ale bývá, že ji před tím třeba dotahoval mechanik prase a v místech šroubů je plech vyboulený a když by se vana takto znovu utahovala, tak vyboulený plech se promáčkne více do těsnění jen v místech u šroubů a mezi šrouby nebude těsnění dobře dotažené. Takže to chce vybouoleniný otvorů zaklepat zpět, třeba na nějakém plocháči.
Opovaž se tam dát korek. To je taková prasárna... I ten "papír"stojí za dvě věci. Červený silikon taky nic moc.
Nejlepší je dát na očištěné plochy toto denbraven.cz/...
Dělají to i jiní výrobci.Oproti silikonu je to daleko kvalitnější. Po vytvrzení to jde natahovat jak guma. Pokuď nemáš úplně rovnou vanu, tak naneseš, s citem jí dotáhneš a necháš vytvrdnout. Pak to dorveš.
Kamarád v servisu tím těsnil už stovky van, převodovek atd. a funguje to.
doplněno 02.11.12 20:17:Sorry ten odkaz je blbej.
Myslel jsem třeba toto superoleje.cz/...
"Červený silikon taky nic moc." Slovy majora terazkyho a " čo vy si představujete pod takým slovom, červený silikon "
Zatím si to nechci namontovat nadosmrti, abych to pak snadno sundával bez oškrabování tmelu. Ještě to několikrát určitě otevřu, ale jinak díky za tip na skvělí výrobek.
" abych to pak snadno sundával bez oškrabování tmelu" To by jsi nesměl "natřít" ani to těsnění (gasketem aby jsem byli přesní).
Navíc oříznout tmel nožíkem je daleko rychlejší a pohodlnější, než sešrabávat ztvrdlý a připečený korek . Neznám nikoho kdo "dělá"auta aby tam nedal Gasket lidově "červený silikon"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.