Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení auta v převodu-zrušení

Od: nestastnik® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

před mnoha lety jsem odprodal vozidlo do jednoho autobazaru,který dostal mou plnou moc k přepisu vozidla.Když jsem ale koncem roku zjišťoval,jaká auta jsou na mne registrována,celkem mne zarazilo,že zmiňovaný vůz je sice odhlášen na kupce (toho jsem samozřejmě nikdy neviděl),ale on už si ho nedohlásil.Já bohužel už smlouvu o prodeji nemám,přeci jen je to dvanáct let,a žádné jiné doklady k vozu samozřejmě též nemám.Tento bazar,jak jsem nedávno zjistil,již dávno neexistuje.Volal jsem tedy do České Kanceláře Pojistitelů,koho tedy budou obesílat pro neplacení pov. ručení a bylo mi řečeno,že mně a že jediný způsob prokázání stavu,že již nejsem majitelem,je kupní smlouva,kterou nemám.Ze zvědavosti jsem tam volal po 14-ti dnech znovu a k mému překvapení mi řekli,že pokud nemám smlouvu,tak postačí čestné prohlášení.Jaký na to máte názor?Hrozí mi tedy něco?

A pak mám ještě tentýž případ,ale "obráceně",to jest,že jsem někdy v roce 97 koupil auto na stavbu,prodávající ho na mě odhlásil,ale já už ho nepřihlásil (přiznávám,je to můj nepořádek).Po roce provozu jsem ho odvezl na vrakoviště,mám k němu velký TP a SPZ.Dnes jsem volal na registr,jakým způsobem to lze odhlásit a bylo mi sděleno,že nejprve ho musím přihlásit na sebe (ekologickou daň prý platit nebudu,jelikož převod byl zahájen před 1.1.2009),zaplatím jen správní poplatek 800kč a poté by se zahájilo správní řízení o vyřazení z registru,ale že mi snad hrozí sankce za nepřihlášení vozu včas (do těch 10-ti dnů).A to ještě nevím,zda si nebudu muset sehnat doklad o eko-likvidaci.Též je možné,že původní majitel ho již před lety zrušil na čestné prohlášení,ale toho se bohužel nemohu dopátrat.Mám z toho pěkně zamotanou hlavu...Nevím,zda není lepší v tomto případě hrát mrtvého brouka?

Velmi děkuji,

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

mnohokrát řečeno, mnohokrát napsáno. Prodej auta je jako prodej boudy pro psa, nebo hrníček na kávu. Není právně nutná smlouva, je však výhodná.

Po prodeji již NEJSTE PRÁVNÍ MAJITEL. Jen někde na úřadě Vás administrativně vedou jako majitele, páč "někdo " nedostál zákonu 56/2001. (zajistit administrativní převod vozidla) Za nezajistění převodu není sankce!

lachtan*
hodnocení

0x

Dle zákona 56/2001 Sb. §12 odst. 1, má každá osoba uvedená v §11 (vlastník, příp. provozovatel), povinnost nahlásit změnu údajů zapisovaných do registru vozidel do 10ti pracovních dnů, od vzniku této situace, pod sankcí. Tzn, že změna zapisovaných údajů je v tomto případě provedení odhlášky z původního majitele na Vás. Vy jakožto nový vlastník, máte povinnost dle §6 odst. 1, vozidlo přihlásit a pokud tak neučiníte, vystavujete se postihu v podobě pokuty dle §83 odst. 1a, kde je možné dostat až 50tis. Kč. Ovšem NIKDE není zákonem daná lhůta, ve které Vy musíte vozidlo přihlásit(dokončit polopřevod). Po lopatě: pokud jste v odhlášce, kterou navíc měl zajistit bývalý majitel(což jste, jak uvádíte) a to do 10ti dnů od podpisu kupní smlouvy, dáma za přepážkou po Vás může chtít tak max. těch 800Kč za přihlášení. Žádnému jinému postihu, ani pokutě, vystavený nejste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]