Nejste přihlášen/a.
Zdravím ,potřeboval bych prosím poradit.Dostal jsem favorita rok 90 byl totál sežranej,vyvařil jsem ho a koupil veškerou plechařinu novou,můj ůčel je jezdit 6km do práce,ale narazil jsem na motor,komplet jsem vyměnil svíčky,filtry atd.a automi chcípá po zahřátí motoru,tak jsem skoušel čistit karbec,měnit za jinej a furt stejný až jsem vyměnil i rozdělovač a auto jede o mnoho líp předtím jsem jel do kopce, tak maximálně 70km/h a nyní i 90km/h ,akorát nevím, jak ho nastavit,motor má nepravidelný chod a při zahřátí chcípne,vím ženastavení rozdělovače neni jak u klasiky 120tky.Skoušel jsem se zeptat v servizu jak rozdělovač seštelovat a oni nevěděli nic,ani že existuje nějaký stroboskop,tak nevím jak dál ,stroboskop nemám.děkuji mnohokrát za radu.
A jsi trochu kutil elektrikář? Já mám taky 90ku 135ku a rozdělovač jsem teda jenom repasoval (spojka,čep,hřídelka,víčko,palec). Pak jsem vzal bílou barvu (nitro) a štětečkem jsem máznul ten "V"zářez na řemenici dole. Vzal jsem miniaturní doutnavku a jeden drát jsem dal na kostru a druhý pod koncovku na víčku pro kabel 1 válce (ten u rozdělovače). Po nastartování mi doutnavka blikala a při zvýšení otáček skoro svítila. Bylo to dobré, tak jsem jí položil přímo na stupnici k řemenici a čekal na noc. V noci je pěkně vidět, jak se zdánlivě do rytmu blikání zářez zastavoval u 2° (mezi první dva zářezy).
Takže to jde i bez stroboskopu. Zahřátý motor uvedeš ve volnoběh a pak otáčíš tělem rozdělovače. Musí být ve výchozí poloze dle literatury Andrt.
Už jsem to tu někde psal, takže pohledej pod slovy"gumidek předstih"
doplněno 27.10.12 18:20: Solenza: Nemať tazatele...
Ve Favoritech byly motory 781.135 a 781.136 v prototypu 781.115.
135ka měla 2° +/- 2°
136ka měla 5° +/- 2°
Odstředivá regulace a podtlaková tomu přidala několik stupňů při zvýšených otáčkách, ale na volnoběh musí být hodnoty viz. výše, tedy při 750 - 850ot./min
doplněno 27.10.12 18:21:Solenza: U LPG je to možná jiné, ale 12°´u těch našich 135tek?
doplněno 27.10.12 18:22:Zde pročíst:
doplněno 27.10.12 18:29: Solenza:
Koho by to zajímalo, jak udělat předstih doutnavkou, tak je to tady na mém videu:
doplněno 27.10.12 18:35: Solenza: Favorit je taky pěkná pila, když se mu šlápne na plyn
Zkusil bych nějakého staršího garážistu. Ti bývají docela levní a spolehliví. Cose týká znalosti v servisu, znát by to měli, i když se dnes již předstih u aut neseřizuje. Stoboskop je taková jako lampa na vysokonapěťovém kabelu. Jeden konec kabelu se dá do rozdělovače, druhý konec na svíčku. Lampa začně blikat v momentu napěťového impulsu, tedy v době, kdy by měla přeskočit jiskra na zapalovací svíčce. U Favorita je dole na řemenici v úrovni klikovky velká řemenice, na které je zářez. Ten proti stupnici na bloku ukazuje hodnotu předstihu. U Favorita jsou 2 hlavní typy motoru a to 130 a 135 nebo 136. 130 a 135 má jiný kompresní poměr, než 136. Motory se liší tvarem dna pístů. Seřizovací hodnoty jsou jiné u obou motorů ale pohybují se kolem 5 - 12 ° při volnoběhu. Při zvýšených otáčkách by se měl předstih zvětšit hlavně díky odstředivé regulaci. Stroboskop se dává na první nebo čtvrtý válec, pokud dá kabel. Předstih se seřizuje pootáčením rozdělovače. Je to velice citivé, protože jedna jednotka pootočení rozdělovače změní 2x více předstih. Je to dáno tím, že palec rozdělovače se točí polovičními otáčkami, než klikový hřídel.
doplněno 27.10.12 18:23:Jj, taky se mi to zdá hodně, co jsem napsal. Ale z hlavy to nevím. Už to hledvám v Andrtovi, kolik je předepsaný předstih.
doplněno 27.10.12 18:27: Omlouvám se tedy za špatně uvedené hodnoty. Spletl jsem si to s jiným motorem. Ale ten postup a popis +- by měl být snad OK.
Tak už vím, kde se mi v hlavě vzaly ty hodnoty předstihu. Je to od jedné pily. Tak se omlouvám.
doplněno 27.10.12 18:34: gumidek dal správnou odpověď i s hodnotami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.