Nejste přihlášen/a.
Dobry večer mám felicii a dnés jsem jsí všiml že mám prasklou manžetu u homokinetickeho kloubu prosim vás já to mu vubec nerozumím jak to tám dostat napadlomě jedna myšlenka jesly byto bylo ok proto se ptám to označeni červeně je to že bich to u řízl nasadíl pák tam dat do všech tech dulku provazat dratama a na zaver kvalitni lepicí paskou za izoloval vše pečlivě vím že to jé hovadína ale peníze na opravu nemám a tu manžetu mí dal kamoš nebo ma nekdo lepší napád? dekují
Ten tuk ti při rychlostech vylítá ven chca nechca a navíc co horší, že se tam dostane voda s pískem s cesty a zničí se kloub a to teprve nebudou peníze. Až tedy budou, tak nechat opravit, jinak nejezdi... (měnil by jsi celý kloub a můžeš si rozbít hubu, když se rozsype a nebo budeš totálně nepojízdný a budeš platit odtahovku ... diferenciál se totiž přesune (jeho síla) na volné ulomené kolo (kloub) a autem nepopojedeš.
Je potřeba sundat kolo, pak vymontovat spodní šroub těhlice, co drží čep, pak čep vyklepnout, pak povolit tu centrální matici náboje (to se vlastně dělá na začátku, kdy se využívá stojícího auta, nebo zadubnutí brzd pomocníka), pak těhlici i s tlumičem odehnout stranou a poloosu vyvléknout, pak s převodovky vypáčit (sklepnout) a přenést ke svěráku. Manžety rozříznout a vyhodit, kloub s poloosy sklepnout, nasadit novou manžetu,nasadit kloub,dát tuk do manžety a do vymytého kloubu (100g speciálního kloubového tuku) a pak vše zase složit.
Úskalím je jen povolení velké matice poloosy. Je potřeba trubka a velká ráčna nebo vratidlo a opřít se celou vahou těla.
doplněno 22.10.12 20:09:doplněno 22.10.12 20:13:Výborné čtení i s obrázky (Felda to má stejné):
Trochu upravím co psal Gumidek a doplním i svůj postřeh-chce to pořádný TRHÁK ne ráčnu tu téměř tutově zničíš.Nouzově jsem použil sekáč (samozřejmě ne na plocho ,ale na "stojáka" ) a i ten se asi o 15°ohnul!Původně jsem používal taky sekáč ,ale z čepu pásu z OT62 a ořech se čtyřhranem z velké tony,ta na to platila a stačil asi tak metra půl dlouhá lešeňovka! Jinak tato práce je snad na všech téměř stejná.A to co se popisuje se mi stalo na ibize-střuhla se poloosa a u Říčan na silnici jsem ji měnil!
doplněno 22.10.12 20:22: Ještě jsem zapomněl-to gumidek .
myslím že je uplně zbytečné tu poloosu vytahovat z auta,, to zaprve a zadruhe pokud vím tak po vytažení poloosy z převodovky vyvalí ven olej..
Už tě vidím, jak sklepáváš ten kloub v ruce na autě . Já byl u toho, když mi to měnili (sám bych nepovolil tu velkou matku). Poloosa ve svěráku a přes dřívko asi 8 ran a až pak slez s tisícihranu.
Vyvalí se jen malé množství (100ml, co stéká z diferáku a ze stěn), tedy né celý obsah 2.6 litrů...
doplněno 22.10.12 20:23:Jde to i ráčnou, ale 3/4 kou. 1/2 by se totálně zlámala. Lepší je to vratidlo a s trubkou souhlasím. Vůbec nejlepší je trhák.
doplněno 22.10.12 20:36: Dabel: Vždyť jsem to dělal (s pomocí). Jedna strana na ťuknutí ven, ale druhá ne a ne (myslím ten vnější kloub s poloosy). Pokud je původní, očekávám problém a tak nebudu rázy přenášet do diferáku nebo nebudu ohrožovat protržení manžety vnitřního kloubu a rozsypání trypoidu (jeho jehel a že jich tam je )
No dřívko doporučoval v literatuře i Andrt a Mach. Na holou bych tomu asi nedal vůči stavu kloubu (abych v něm neudělal vůli, když je ještě dobrý)
doplněno 22.10.12 21:49: Tak někdy příště tomu dám na holou. Stejně příště bude, až bude komplet kloub v háji
při kapce šikovnosti ten kloub na autě s poloosy sklepneš je tam na konci zajištovací perko je dobré mít po ruce nový kdyby se to starý nák poničilo bejt tam musí jinak se ti bude hejbat poloosa a bude klepat
V praxi se vnejší kloub sklepává na autě. Já jsem jich tak sklepnul desítky, kamarád tisíce. Hlavně když se do kloubu mlátí, tak ne přes dřívko nebo jiný měkký materiál. Je třeba to vzít pěkně natvrdo, kov na kov.
doplněno 22.10.12 21:25: To je ten rozdíl mezi praxi a teorií. Zkus si někdy vzít kuličku z kloubu a rozbít jí. Uvidíš jak to nejde. Kloub vydrží hrozně moc.
Tak do klece snad mlátit nebudeš Ta jen drží kuličky, kde mají být, ale nepřenáší samotný moment síly.
O sebe nebo o kloub poloosy . Pokud o obojí, tak si našetři cca 700,-
Diesel: do lesa? Takže na dálnici ve 140 bez obav
honzas1: Záleží na přesnosti toho jistícího kroužku. Každý se může rozměrově trochu lišit. Pro příklad i pérové podložky pod šroubky nejsou všechny střiženy stejně (někdy mají větší mezeru).
No musíš zajistit, aby se do kloubu nedostala voda a špína. Tedy jakkoliv uznáš za vhodné, ale aby to fungovalo a kontrolovat každou jízdu. Stačí jet v dešti nemo za mokra pár km bez manžety a kloub je KO (tedy začíná být a zhoršuje se).
Problém je, že když to omotáš izolačkou, tak po rovince OK, ale jak vytočíš kolo do rejdu, tak se svlíkne. Proto má smysl ta harmonika. Stejně tak pohyby kola nahoru a dolu při přejetí nerovností...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.