Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičák C a E

Od: ridicka odpovědí: 5 změna:

Ahoj, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně řidičáku. Mám v plánu si udělat oprávnění na skupinu C a následně i E. Můžete mi ale poradit, jestli to má cenu, pokud bych si neudělala i profesák, nebo bez profesáku je mi to úplně na nic? Děkuji za případné rady :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

pokud vás to má živit je třeba profesák*cteni*

ridicka
hodnocení

Určitě bych to jako práci chtěla. Děkuji za radu :)

solenza*
hodnocení

1x

Velice zjednodušeně řečeno, profesák nepotřebujete, pokud by jste jezdila svým autem třeba pro potřeby Vaší živnosti, kde by předmětem podnikání nebyla přeprava nákladů. Tedy například zedník, který potřebuje občas převést větší nářadí (lešení), tak by mohl využívat svoje nákladní auto, pokud by jím převážel pouze pomůcky, které potřebuje k práci. Pokud by mu někdo řekl, ať mu přiveze autem třeba dřevo z pily, pak už by se jednalo o přepravu a měl by mít správně profesní průkaz, protože by jezdil na zakázku. Pokud tedy chcete jezdit pro nějaou firmu, bez profesáku se neobejdete, což jsou dneska pro nové řidiče celkem vysoké naklady. Pokud Vám je více, jak 21 (23 pro sk. D) postačí 140 hodinové školení. Pokud Vám je pod 21 (23 pro sk. D) musela by jste mít 280 hodinové školení s cenou kolem 60 tis. Další náklady musíte připočítat za řidičák skupiny C s cenou kolem 15 tis a dále za E zhruba 7 tis. Takže, jestli vám je pod 21, bude Vás to stát +- 82tis. Pokud Vám je nad 21, vyšlo by to na 52 tis. Další náklady souvisejí se správním poplatkem za vydání profesního průkazu a také za vydání karty do tachografu. Karta i profesák se musí každých 5 let vyměňovat. Přitom aby vydali nový profesák, musíte doložit, že jste se každý rok za cca 800 Kč zůčastnila pravidelného školení. Také v současné době uvažuju, že si udělám profesní průkaz. Ale já bych to měl mít podstatně jednodušší, C mám od roku 2007, bude mi tedy stačit školení v délce 35 hodin za necelých 4 500. Nechci strašit, ale musíte si spočítat, jestli by se Vám to skutečně vyplatilo. Jestli by třeba nebylo výhodnější, udělat si D a jezdit třeba u nějakého dopravního podniku autobusem. Pro D dnes stačí mít B, není potřeba C. Kdyby jste se uvázala na nějakou dobu, tak by Vám mohli finančně pomoci k potřebné kvalifikaci. Pamatuju, že asi před 4 lety jeden dopravní podnik nabízel proplacení školení na trolejbus.

doplněno 22.10.12 00:21:

Pročtěte si první 3 odkazy . :)

doplněno 22.10.12 00:48:

Ale zase nemusejí být řidiči zavření celou pracovní dobu někde v hale. Někdy mají řidiči výhled, jako z

letadla .

A další zajímavá videa

2

3

4

kamil*
hodnocení

0x

Jelikož pracuji jako řidič kamionu,tak za 1.musíte mít profesní průkaz a každoroční školení,2.nevím u nás na firmě jezdí pár žen,ale myslím že pro ženu tato práce není zrovna ideální,ale znám i takové které to zvládnou,není to jen o řízení kamionu,ale taky o manuální práci o psychické ani nemluvě.

Pro ženu je docela těžké ač se to nezdá najdou se hajzli kteří nepomůžou,ale jsou i ženy co toho využívají že by si zlomily nehtíček,vytahat 33EUR palet z koše,naházet je na korbu,nebo opačně a to už nemluvím o výměně kola kde i chlap se zapotí a věřte že firmy moc servisy nevolají.Všichni chcou šetřit na všem.

A je jedn jestli plachta,frigo,sklopka makat se musí všude.

hodnocení

0x

řidičko, pokud budete zaměstnána jako řidička vozidla nad 3,5 tuny, (pokud nebudte spadat do vyjímky) musíte mít i profsák. Pokud budete zaměstnána jako úřednice a pojedete s návěsem pro papíry do tiskáren nebude třeba profesák.

Pokud jsem pochopil Váš dotaz, že chcete být profesionální řidičkou, blahopřeji, a musíte mít řidičák. Odpověď Kamila je přesná, třeba povezete jen palety a musíte je ukurtovat. Na pevné stažení je třeba síla, i když ženy používají "udělátko" a klidně to zvládnou.

Přeji miliony kilometrů bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]