Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer prosím o rozsouzení sporu. Při opravě silnice se objevily žluté čáry. Já tvrdím že znamenají zakaz zastavení nebo stání, moje sestra říká že je to pouze zvýraznění kraje silnice. Kdo ma pravdu. Děkuji
Zákaz zastavení, pokud má sestra řidičák, ať ho jde vrátit.
Mowlo, že by podobý myšlenkový tok
No koukám, že adeptů na vrácení řidičáku bude asi více , že majsterjoe V 12c
doplněno 21.10.12 19:28:"Žluté vodorovné značení, má stejnou váhu jako bílé"
Vodící čára V4 má stejnou váhu jako V 12c Panenko Maria podsrpenská vidíš to?
Tak teď už jen zbývá názor, že cestářům došla bílá barva.
doplněno 22.10.12 11:49:Tak jsem si znovu prostudoval Zákon č. 361/2000 Sb. a zjistil sem, že sám jsem horký adept na odevzdání řidičáku, páč jsem se mýlil, nevěděl, neznal atd. jak do chce. Títo se omlouvám, sypu si popel a další odpadky na hlavu.
Zákon č. 361/2000 Sb. §64
Pokud vím, tak žluté čáry používané např. při opravách silnice mají stejný význam jako bílé, ale jsou jim nadřazeny.
doplněno 21.10.12 18:54:"přechodná změna místní úpravy provozu na pozemních komunikacích je vyznačena žlutou nebo oranžovou barvou."
Zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu)
Hlava II: Provoz na pozemních komunikacích
Díl 4: Úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích
Oddíl 1: Úprava provozu na pozemních komunikacích
§ 64
Žluté vodorovné značení, má stejnou váhu jako bílé. Žlutá souvislá čára na kraji vozovky znamená zákaz zastavení. Viz Dopravní značení, konkrétně dopravní značka V12c
doplněno 21.10.12 19:59:Jenomže vyhláška nic jako "zančení na stavbě"nezná. Pokud probíhá oprava silnice a doprava je vedena náhradní trasou (oklikou, po panelech, či jinou dočasnou komunikací), na které je žluté značení, pak je jeho význa stejný, jako by bylo kdekoliv jinde na silnici. Žlutá čára u prostřed takovéto vozovky, je jen zvýrazněním bílé podélné čáry (V01a, b, c). Pokud je žlutou čarou vyznačen "náhradní"jízdní pruh, můžou být jeho okraje vyznačeny žlutou čárou, to však nic nemění na jejím významu ve smyslu d.z. V12c.
vy si tady ale trochu pletete pojmy s dojmy.. takže se to pokusim shrnout.. pokud je řeč o stavbě tak to neznamena žaden zakaz zastaveni ale jak bylo už uvedeno výše... pokud mluvime o normalni komunikaci na jejimž okraji je žlutá čára-plná- znamená zákaz zastavení, přerušovaná je zákaz stání pokud si to dobře pamatuju ...
doplněno 21.10.12 19:21:takže sestra má pravdu.. takto se na stavbě vyznačují pruhy..
Takže žluté čary jak už tu asi zaznělo znamenají třeba zmenu vedeni pruhu takže třeba kde se opravuje je misto 3 proudu s bílemi čarami udělány jen dva pruhy se žlutými čarami a řidič se musí řídit dle žlutých čar který sou nadřazený bíle čáře toto je třeba při výjezdu z prahy na Mladou Boleslav..
ale zároven máš pravdu i ty že žlutá čárá znamená zákaz stání nebo zastavení viz třeba křižovatka ve tvaru T tak stát v křižovatce ve tvaru T je možné ale pokud to policie zakazuje tak ta vetšinou davají (naproti te silnici která vede k té druhý) práve tudle žlutou čáru která znamená zakaz zastaveni či stání.
Žlutá čára na kraji vozovky má stále stejný význam, souvislá= zákaz zastavení, přerušovaná zákaz stání. Její význam se nemění, jestli je to jen dočasně a nebo trvale. Dočasně se používají třeba na zmíněných "přastavbách" silnic a to proto, že člověk je natolik inteligentní tvor, že by ho klidně mohlo napadnou, tam zastavit a překážet tak při práci. Trvalé žluté čáry najdeme nejčastěji v areálech nemocnic. Důvod je úpně stejný, jen jde oto nepřekážet tam, kde je potřeba místo pro sanity atd.
Při dočasných se dnes často používají nalepovací pruhy a ty mohou být i takové do oranžova.
pacourku a někteří,
Musíme rozlišit o jaké značení jde. Jestliže se objevují při opravě silnice, je tím určena středová čára, tak ta určitě neznamená žádný zákaz zastavení. Rovněž i u kraje silnice je žlutá čára a ta rovněž určuje dočasné vedení silnice. Mnozí si pletou žlutou čáru u okraje chodníku či silnice.
To že se nesmí zastavit v takovém místě, je dáno zákonem. Určitě tam není tolika místa na zastavení(2x3 metry). Ještě jsem nikde neviděl vodorovnou značku žluté barvy, aby nebyla jako doplněk jiného zákazu...
Žlutá čára na stavbě silnice je dočasné značení, které se mění dle potřeb a slouží k vedení jízdního pruhu. Pokud by se měli objevit více žlutých čar, nebo skončit platnost žluté, musí se začernit...
Pravdu má Vaše sestra, až na malou nepřesnost, není to zvýraznění kraje silnice ale usměrnění jízdního pruhu. Páč kraj silnice může být úplně jinde, nebo tam ještě vůbec není při výstavbě...(viz cesta na Hradec Králové od Opatovic nad Labem.
Vy máte pravdu, že se tam nesmí zastavit, ale ne kvůli žluté značce, ale kvůli šířce vozovky.
Vážená paní sestro...himbeere...
Znalosti řidičů u nás jsou již takové. Všichni přesně vědí, jak se má chovat ten druhý. Každý jsme ten nejlepší šofér. Pak je divné, kde se bere ten špatný řidič. Ale to je pro psychology. Já jen vím ze svého okolí, že neznají, nebo si špatně vykládají předpis. Většina si občas přečte "361" a někd v televizizahlédnou novou značku. Jelikož dělám pro své blízká školeníčka při řízkách, mám přehled. Ale i já musím chodit ročně na školení, abych se dozvěděl mnoho novinek, hlavně pak jak vyložit to co jsem přečetl..
zde, se žlutou čarou jde o nejasnost umístění značení a nepochopení situace. Na trase I/37 Pardubice - Hradec Králové se staví několik let komunikace a mění se šířky a barevné značení čar...
Každý řidič ví, jak má úsek projet, páč jsou kužely a žluté čáry. Musí tam být obojí, páč značení musí být platné i za sněhu. Proto žlutá čára je doplnění jiného zákazu, tak to pochopili někteří, vy jste ale požadovala vysvětlení vodících čar dočasného značení.
To že tam platí zákaz zastavení je jasné, ale nevyplývá ze žlutého značení, ale ze zákona!
Zdravím Vašeho bratra a nezlobte se na něj. Časem se doučí...
Pane Milane,
ale my se na bratra nezlobíme - nemá to cenu - on si stejně myslí, že má pravdu ... Naštěstí nemůže způsobít škodu za volantem, protože auta neřídí.
Jezdím každý den soukromým i služebními auty - taky chodívám každý rok na školení řídičů a tam se také dozvídáme novinky - přiznám se, že mně i kolegům by se více líbilo Vaše školení s řízky . Školení bývají velice zajímavá a jsou přínosem - novinek je vždy několik ... a již nejednou zaznělo, že by vůbec nebylo na škodu, kdyby i všichni ostatní řidiči měli povinně školení alespoň 1x za pět let. ... teď neřeším finanční ani časovou náročnost, ale absenci znalostí platné legislativy mezi řidiči.
No nic, ráda jsem se tu s Vámi potkala a děkuji za příjemnou komunikaci ...
Vlaďka
@milancukrar páč silnice PU-HK je již dostavěna od května jezdím tam každý den CR-HK přes PU
Jezdím pravidelně na chalupu okolo Letiště V.H. (dříve Ruzyně) a odbočuji těsně před letištěm doprava na Lichoceves. Hned za křižovatkou je docela široká silnice s velkou krajnicí, kde vždy parkovalo mnoho aut - asi ti, co čekali na přílet příbuzných nebo známých. Nyní se po obou stranách této silnice objevila za bílou nepřerušovanou čarou ještě stejně široká nepřerušovaná žlutá. Už tam stojí auta jen výjimečně, asi porušují ten zákaz. Někomu na letišti asi vadilo, že se tam stojí zdarma! Považuji tento zásah do značení komunikace za zneužití úřední pravomoci, protože s bezpečností provozu to nemá nic společného, jen jde o zajištění něčího kšeftu! A ti úředníci to značení neschválili asi zadarmo!
Ahoj Milane, tak jsem se to kvůli Tvé mu dotazu naučil )
Souřadnice bodu zvoleného na té silnici jsou : 50°7'3.999"N, 14°17'19.920"E
Zdraví T.
Toníku, díky, je vidět, že jsi šikula a celý život se musíme něčemu učit...
Bohužel jsem to nazvětšovat, ale nic jsem tam neviděl, tak položím doplňující otázky. To je ještě v obci? Jak je široká vozovka? Není tam svislá dopravní značka?
Přeji sluníčko, Milan
Je to už mimo obec, okolo silnice jsou jen louky nebo půda ladem, ani stromy tam nejsou. Vozovka je široká dobrých 6 metrů mezi bílými nepřerušovanými čarami ( za nimi je nyní ještě čára žlutá). Byla tam svislá dopravní značka omezující rychlost na 60 km/hod. Svislou značku zákaz zastavení jsem tam neviděl. Zítra tam jedu zase, tak se podívám pořádně a ještě napíšu.
Sluníčko by bylo třeba, budu přezouvat a polezu pod vůz měnit olej.
doplněno 28.10.12 16:57:Tak jsem se na to podíval : Hned za křižovatkou je svislá značka na omezení rxchlosti na 60 km/hod a zákaz zastavení. Silnice I. třídy to určitě nebude, spíše III.třídy. A za žlutou čarou je dostatek místa, kde by se dalo stát.
To ani tam se nesmí stát, když je to již mimo vozovku?
Jo, a o kousek dál je kruhový objezd a hned za ním velké placené parkoviště a naproti němu se staví asi ještě další - takže jednoznačně kšeft! Od čáry k čáře to bude široké tak 6 - 8 m a celkem i s tou krajnicí za žlutou čarou tak 12- 15 m.
Je to silnice první třídy?
a je široká jen 6 metrů?
tak tam se nesmí stát..
doplněno 28.10.12 20:44:Toníku, a to jsi mi to nemohl vyfotit?
Já fakt nevím co tam je a jak to tam vypadá, ale předpis musí fungovat vždy.. v sobotu drobně chumelilo, a žlutá čára by nebyla vidět. Proto je jen doplnění jiného předpisu.
to se nenajde někdo kdo to tam zná?
Včera jsem tam jel a už tam za tou žlutou nepřerušovanou čarou zase stálo několik aut, řidiči seděli za volantem s otevřenými dveřmi a čekali asi na někoho z letiště. Ta pohádka o tom znečišťování polí je fakt pro malé děti. Ale my nejsme malé děti ! ) Zastupitelé dostali "všimné" a tak odhlasovali zákaz zastavení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.