Nejste přihlášen/a.
Ahoj, v pátek jsem potřeboval jet, ale za jízdy jsem si všiml, že při zvýšení otáček začnou podezřele rychle blikat blinkry, tak mi bylo hned jasné, že to signalizuje vysoké napětí. A opravdu, po proměření bylo při zvýšených otáčkách na baterce až 17V. Tak jsem klidnou jízdou dojel domů, snahou v co nejnižších otáčkách, aby mi nepopraskaly žárovky a netrpěla baterka. Doma jsem vyměnil dobíjecí relé za jiné, co jsem našel v garáži, obojí byly ještě nejstarší typ viz obrázek. Nové ale dává napětí příliš nízké, při zapnutých světlech a zvýšených otáčkách jsem naměřil jen cca 12,5V.
Proto bych si chtěl koupit nový regulátor, ale asi už elektronický, protože u toho mechanického se mi v zimě občas i stávalo, že zamrzlo a nedobíjelo vůbec.
Otázka zní, jaký regulátor je vhodný do Š.105L? Případně dá se použít i z Favorita? (to má čtyři kontakty, je zapojení stejné nebo jiné? Předpokládám že stejné a čtvrtý kontakt je kostra, ale pro jistotu se ptám)
Regulátor s Favorita spíše ne. Musel by se upravit a místo uhlíků by jsi dal vývody. Mě se spíš občas stalo, že když jsem měnil regulátory nebo alternátor delší dobu stál, tak potřeboval nabudit natvrdo. Spojil jsem tedy za jeho běhu D+ a B+ asi na 10s. Pak vrátil buzení žárovce a alt už neměl problém.
doplněno 21.10.12 16:52:Není v tomhle ještě uvnitř relé? Favorit už tam má tranzistor, takže by to asi nešlo. Jedině celý alternátor s Favorita, ale nevím, jestli ti padne do držáku, popř vzít i s držáky a pak možná bude problém, že řemenice nebudou v ose a bude se muset vypodkládat. Dost práce, spíš ten regulátor oživit.
Díky oba dva, ano v té mé plechové kostce je uvniř jen přepínací relé. To původní bylo nějaké zatuhlé a mezi jazýčkem a horním kontaktem byl nějakej bordel, tak jsem to vyčistil a asi je vrátím zpátky.
A to napětí se dá regulovat přihýbáním kterého kontaktu, horního?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.