Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjetý olej - viskozita

Od: aloisb® odpovědí: 6 změna:

Mám dilema, zda měnit olej nyní nebo až na jaře. Mám motor 2,0 TDDI, který má najeto 200 000 Km. Olej v motoru je 10-W40, byl nalit v říjnu 2011 a má najeto 11000 km. Jezdím jen 100 km tam a 100 km zpět každý týden. Ten olej by měl vydržet 15000 km, což bude v březnu 2013. Na zimu je lepší olej řidší než hustší, takže pokud by viskozita vyjetého oleje byla vyšší než u nového, tak bych asi olej vyměnil na zimu nyní. V opačném případě bych jezdil radši v zimě s řidším olejem a vyměnil až na jaře. Prosím o váš názor.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

2x

Podle toho, jak jsem poprvé měnil po koupi auta olej a jak z toho tekl skoro hustý mazut, tak soudím, že olej stářím zčerná a zhoustne. V zimě dost brzdí motor a špatně ho maže. Proto bych ho vyměnil před zimou.

doplněno 20.10.12 16:01:

Oprava: V zimě dost brzdí starý a hustý olej v převodovce. V motoru je špatně protéká a filtr oleje určitě dávno zanesl.

doplněno 20.10.12 16:02:

jen

hodnocení

1x
na zimu je samozrejme lepsi tekutejsi... jinak doporuceno je menit pred zimou, aby se v motoru neusazoval karbon z oleje, ale to plati u zazimovanych aut. Me vzdycky prislo lepsi vymenit na zimu a motoru alespon trosku ulehcit tezky zimni provoz. v servisu mi to potvrdili... ale kazdy podle sveho :)

Přiklonil bych se spíše k názoru Claymana vyměnit na podzim,tím spíše ,u nafty.Jinak olej se má měnit nejen po nějakých ujetých kilometrech,ale také se doporučuje časová lhůta jeden rok,když kilometrový proběh není splněn.Nevím jak oleje pro delší proběh tj těch 15 a více tisíc km,toto u doporučených výměn desettisíc km.

jj, taky bych menil po 10t. Mam menit po 30t, longlife... sice ho pouzivam, ale menim po 15 tis, uz kvuli turbu. vychazi to po roce a tech 8l oleje mi lito neni... lepsi nez platit repas turba, pro ktere je dobry olej nanejvys dulezity.
hodnocení

Díky, claymane, žes připomněl to turbo. Kvůli tomu vyměním ten olej příští víkend:))

erikch*
hodnocení

0x

obecně-ušetřit(zdánlivě) pár set za výměnu oleje s filtrem je u turba tím spíše hazard za desetinásobky-přesně jak tu zaznělo-repasem turba počínaje...Je technickým blábolem olej "long life" jakože vydrží x desítek tisíc km-olej prostě filtruje,chladí-střídavě se ohřívá a chladne,do toho ještě třeba nafta z regenerací atd.a s časem a "prácí" ztrácí svoje vlastnosti(to mnohem kratší než na kterých lpí třeba VW,Renault a další)-takže výměnou po max.10 000 km jen získáte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]