Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prodal jsem auto(smlouvu mám) a nový majitel ho měl na základě plné moci přepsat,ale místo toho ho prodal třetí osobě.Třetí osoba mě stále kontaktuje a chce udělat přepis.Problém je v tom,že jak jsem se dozvěděl člověk,kterému jsem auto prodal se při dalším prodeji třetí osobě označoval pouze za mého zprostředkovatele prodeje a to i ve smlouvě,kterou mezi sebou sepsali.Třetí osoba navíc chtěl na základě klamavých informací o stavu vozidla auto vrátit,ale nikdo mu na to nereaguje.Je mi té třetí osoby trochu líto a rád bych ten přepis udělal ,už jen z toho důvodu,aby nebylo evidováno na mě ,ale mám obavy,abych pak do té reklamace auta nespadl a nemusel vracet peníze za někoho jiného.Celý případ jsem kvuli nepřepsání auta ohlásil i na policii a tam došli k závěru,že přepis je záležitostí třetí osoby a předali to komisi a třetí osoba dostala údajně pokutu.Vím,že to vypadá složitě,ale prosím o radu- udělat s třetí osobou přepis a jak,nebo to může být bouda?Díky
artiku, nechápu co vás vede k tomuto názoru?
Proč se domníváte že jde o podvod?
Toto se děje často, pán A prodá auto panu B, ten pak C...
poslední pán C pak prosí pána A, aby mu pomohl dohlásit vozidlo na sebe..
Policie věc na můj podmět šetřila a přepis na základě plné moci je běžný způsob a já jsem naštěstí tenkrát omezil platnost a to na úkon i časově.Policie vyslechla druhou i třetí osobu a druhá osoba prodala auto dál v zákoné lhůtě přepisu,takže ke komisi dali třetí osobu a ta dostala pokutu za nepřepsání.
Druhá osoba jak jsem zjistil podvodníkem je. 1-Při prodeji tvrdil,že auto přepíše a je pro něho.2-byl obeznámen s né moc dobrým stavem vozidla a přesto ho prodal po menších maskovacích úpravách 3x dráž s tvrzením výborného stavu.3- Při prodeji 3.osobě se vydával za mýho příbuznýho a že pouze zprostředkovává prodej a není potřeba přepis a navíc 3.osobě ,,zakázal,,mě kontaktovat(nechtel asi, aby to prasklo) a podepsal smlouvu typem- ,,pan Novák v zastoupení pana Pavla,, Třetí osoba chtěla odstoupit v zákoné lhůtě od smlovy,ale druhá osoba nereaguje a tak kontaktoval mě.
Pán je trochu natvrdlej,to jsem vytušil,jelikož se nechal takto oblafnout a teď když mi znovu volal,jestli bych to nepřepsal,tak přestože jsem mu vysvětlil,že nejsem majitelem a s prodejem nemám nic společnýho,tak zkoušel,že bych mu měl vlastně vrátit peníze jelikož má auto ode mě.Vím,že v tomto jsem z obliga,jelikož mám pečlivě schovanou platnou smlouvu mezi mnou a druhou osobou .Zároveň i vím,že nejsem majitel,tak bych to měl asi nechat být a nestarat se o to,ať si to vyřeší s druhou osobou,ale zároveň auto nechci napsané na sebe i když i pojišťovna má od odhlášky povinnýho kopii prodejní smlouvy.Jen prostě nevím jestli se na žádost třetí osoby sejít a přepsat,nebo se nato vykašlat.
Prost
Pavle, vy jste porušil zákon. Bohužel.
Třetí osoba po Vás chce správně pomoc, aby mohl udělat přepis na sebe. Já bych mu to umožnil, zvláště z důvodu vašich problémů, které určitě přijdou. Bylo by vhodné vzít techničák a odhlásit vozidlo na třtí osobu.
Hlavně si uschovejte vaší kupní smlouvu.
Vlastnictví se prokazuje kupní smlouvou, nikoliv zápisem v techničáku.
co není ještě jasné?
ICQ 55180641
druhé osobě písemně doporučeně oznamte že zmocnění které jste jí udělil podle občanského zákoníku vypovídáte dnem doručení výpovědi, z důvodu neprovedení úkonu dle dohody - nedodržení smluvního ujednání..., třetí osobě zašlete písmnou plnu moc ve které jí zmocníte ke konrétnímu úkonu - k odhlášení vozidla na její osobu, a je to...kopis a dodejky si založte , včetně smluvy a na vše zapomeňte...
Toto je jediné zákonné řešení, podle zákna 56 o konkrétní úkon vždy žádá provozovatel vozidla, zapsaný v registru, a to jste vy, nebo jeho zmocněnec, pokud si nějakého zvolí...to bude teď ta třetí osoba...konec - zvonec...
Milane (cukrář), ale jestli to chápu, tak vozidlo je od tazatele odhlášeno, v tomto si nejsem jist, ale myslím, že on už nic ani dělat nemůže. Nebo se pletu? Přece když ho odhlásil, je auto v polopřevodu a on nemůže jen tak přijít a přehlásit na někoho jiného. Ale je to jen domněnka.
Pavle už víte co dělat?
doplněno 15.11.12 20:40:Pavle, doporučuji odhlásit vozidlo na třetí osobu!
Sám v tom mám zmatek.Pravděpodobně nebudu dělat nic,jelikož toto si měla vyřěšit truhá osoba a jestliže policie u mě neshledala pochybení,tak to nechám být.Jen asi zajedu na úřad kde 3.osoba byla u komise a poptám se jak věc vyhodnotili a jaké vidí řešení oni.
Všem děkuji za odpovědi.Některé jsou dle mého názoru špatné,ale většina si myslím jsou ok.
špatné je Tvé uvažování, zákon Ti ukládá povinnost provést evidenční úkon, a to do 10 dnů od vzniku skutečnosti zakládající důvod změny...a ten si zatím neprovedl...PORUŠUL SI SVÉ ZÁKONNÉ POVINNOSTI...chápeš to? Nevím co řešila policie, ale na tebe snad nikdo nepodával žádné trestní oznámení pro to, že jsi auto neodhlásil na kupujícícho...nebo ano?
Vůbec nic jsi nepochopil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.