Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám sadu letních a sadu zimních kol na discích a uvažuji jestli mám nebo nemám vyvažovat.
Kola jsem vyvažoval na začátku zimy 2010 takže jsem na nich odjel dvě sezony. Závaží jsou všechna v pořádku. A disky také.
Teď jsem na těch zimních kolech jezdil nějakou dobu na jiném v autě a nic nevibrovalo a neviděl jsem žádný problém.
Má cenu je tedy vyvažovat když vím, že jsou v pořádku? Nebo stačí vyvážit případně jen přední?
No co? Ale ušetřil na geometrii, ne? Tento systém ,,úspory ať to stojí, co to stojí´´ znám velmi dobře, u nás ve firmě jej máme taky! Nejhorší je zeptat na to, jestli mám, či nemám, nechat udělat nějakou opravu na autě, včetně onoho vyvažování. Prostě to nechám udělat, pak se sice brblá, ale ve finále přizná, že to bylo třeba udělat.
Tady ale nejde o geometrii, ta je jasná, zvlášť pokud se zasahovalo do nápravy. Tady jde o již jednou vyvážené, ale každý rok nepřevažované gumy. To není stejné.
Když jsem auto koupil, byly gumy (letní) sjeté tak na 50 %. Najezdil jsem na nich bez převažování dalších 40000 km. Gumy se sjíždějí naprosto rovnoměrně, nic nekmitá. A to mám 4x4 a jezdím i do terénu. Předpokládám, že vydrží ještě příští sezónu.
Jistě, pokud máte hnutou geometrii, gumy se sjíždějí špatně. To ale nesouvisí s jejich ročním nepřevažováním.
To magdon: Tak samozřejmě, pokud na gumách za sezónu najedete 2000 km, tak je asi zbytečné je nechat převážit. Ale bavíme li se o vyšších nájezdech kilometrů, je určitě lepší gumy nechat převážit. Úbytek hmoty není stejnoměrný, jak jsem psal, nechávám si kola před nasazením na auto vždy převážit a vždy je na nich určitá nevývaha.
Ale je věcí každého, jestli to udělá, či ne. Každý svého štěstí ,,strojvůdcem´´ . . Je třeba vždy použít šedou hmotu mozkovou a popřemýšlet, jestli se vyplatí investovat kačky do vyvážení, nebo to neřešit a pak zaplatit třeba výměnu tlumičů. Je to jen otázka priorit, nemá cenu nic nařizovat či zakazovat.
Asi jste si mojí odpověď špatně přečetl. Nikoliv 4 000 km, ale 40 000 km (čtyřicettisíc). Není to tedy za 2 sezóny, ale za 3. Totéž platí i o gumách zimních, ty jsem kupoval nové a po cca 30 000 (třiceti tisících) km jsou sjeté zcela rovnoměrně (nepočítám oděrky zježdění v terénu, které nemají s vyvážením nic společného). Vyvyžovaly se jen po nazutí, od té doby nikolv.
doplněno 13.10.12 18:20:Jejich stav je tak 40%.
doplněno 13.10.12 18:25: Kdybych najel 2000 km za sezónu, musel bych na těch gumách jezdit už 35 let. Myslím, že by to nevydrželo ani to auto, natož gumy.
vždy je na nich určitá nevývaha...
Už je to dávno, ale kdysi dělala redakce jednoho motoristického časopisu test v různých pneuservisech. Stejné kolo dala postupně vyvážit v 9 servisech. Ani jedno vyvážení nebylo stejné a ani jedno nedpovídalo kontrolnímu vyvážení ve výzkumáku motorových vozidel. Takže si myslím, že kdybyste to Vaše kolo dal vyvážit druhý den do toho samého servisu, ta určitá nevyváženost by tam byla taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.