Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tank - proč je výfuk chráněný?

Od: blesk16 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chci se zeptat proč všecky tanky mají výfuk venku zahnutý? A opancéřovaný? Já říkám že to je kvůli tomu aby nemohli prostřelit výfuk a poškodit válec... táta zase aby nemohli výfuk zmáčknou a pak by to nejelo. Co si myslíte Vy nebo jak to je? Moc díky :D

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

0x

Kdyby ho promáčkli, tak by to skutečně nejelo :D. Prostřelit výfuk a poškodit válec? Jak jsi to myslel? Válec jako válec v motoru? To výfukové potrubí je dostatečně dlouhé, aby kulka nespadla až do motoru a i kdyby, tak proč by tam padala? Výfuk vyfukuje splodiny z motoru směrem ven pod určitým tlakem, tak tu kuličku (kulku) vyfoukne ven a je to.

Zahnutý? V tom bych nehledal nic složitého. Asi aby do něj nenapršelo, když tank stojí. Tatry zase mají výfuk nahoru a mají na jeho konci klapku.

doplněno 10.10.12 22:30:

:D*jasne*

blesk16
hodnocení

J díky :D Co jsem to odeslal tak mě to napadlo, že asi výfuk bude zahnutý ještě, já jsem počítal stím že šel rovně od válce rovnou ven :D

jami*
hodnocení

0x

Nějak nenacházím logiku v poškození válce prostřelením výfuku. Výfuk tanku je zahnutý aby se do něj nemohla dostat voda. A opravdu, kdyby se výfuk zmáčkl a zmenšil se jeho průřez, tak se tím bude dusit a sníží se výkon motoru. Při opravdu velkém zmáčknutí by mohlo dojít až k udušení motoru.

hodnocení

0x

Myslím, že výfuk není zdaleka to nejdůležitější zařízení na tanku, určitě není u všech tanků stejně provedený - je to také dost závislé na umístění pohonné jednotky - ne vždy totiž jde o spalovací motor, třeba M1A1 Abrams používá turbínu (principeálně podobnou třeba turbíně vrtulníku) - ten má výfuk přes žaluzie,

ipmslondon.ca/...

Merkavy zase mají pohon vpředu a výfuk je v přední části z boku

smcars.net/...

T72 mají motor vzadu, ale výfuk na levém boku

ipmslondon.ca/...

Jinak o prostřelení výfuku skutečně nejde - to je z pohledu posádky tanku směšné poškození, takže není důvod jej pancéřovat.

ladaadal*
hodnocení

0x

Výfuk je zahnutý, aby do něj nebylo možno vhodit horem granát. A pancéřování je kvůli tomu zmáčknutí. Prostřelením výfuku se nemá jak něco dostat k válci a poškodit ho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vyfukova klapka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]