Nejste přihlášen/a.
Co s tím? za jízdy se mi třese volant, kdaž mám ruku na volantu, tak je to poznat jak se mi třese ruka...
Můžou být nevyvážený kola. Stačí kus bláta zevnitř disku a už se to bude chvět. Mohlo by to být i zatuhlým brzdičem, ale to by i táhlo k jedný straně a hřálo kolo, viděl bych to na nějakej bordel v disku, nebo nevyvážené kolo. Neměnili ti v poslední době gumy? Nebo by bylo možný, že upadlo některé závaží.
Nevyvážená kola, přidřené ložisko, tlumiče, geometrie, brzdy... Jestli máte přední náhon, tak klouby na poloosách, jestli zadní, tak kardanka... Je toho fakt moc.
magdon-jen tak mimochodem ložisko kola nemá(a technicky ani nemůže) mít vliv na geometrii nápravy-ložisko je lisované(většinou) a nemá ani sebemenší vůli se v podélném směru kamkoli pohnout-při jeho horším stavu hučí-poněvadš se zvyšuje tření a teplota až se v kritickém bodu zadrbne-ale i tak na geometrii vliv=0...
Netvrdím, že má ložisko vliv na geometrii, ale pokut má "hranaté" kuličky, nebo vylitou výstelku, může kmitání volantu způsobovat. Je teda fakt, že by to bylo dost slyšet.
Pokud to má tendenci objevovat se při vyšších rychlostech - cca od 60 do 110, tak to bude dost pravděpodobně poloosa. Další možností je čep řízení...
rudiik-další nesmysl-poloosa sama o sobě(homokin.kloub) opět není schopen mít vliv na geometrii nápravy-pokud je poloosa nějakým způsobem k.o.(příp.jeden z kloubů) vzniknou případně vibrace ve vertikální ose-auto může jakoby "hopsat",ale ne tahnout doprava,v horizontální ose nemá ani nejmenší vůli(pokud je tedy správně usazena v "domečku" a utažená matice)-jak píše tazatel...Možností je ale opravdu víc-počínaje (naštěstí) tím nejjednodušším(a nejlevnějším)-a sice správným huštěním pneu,pak nevyváženost kola-v pneuservisu velmi snadno zjistí...No a další možnosti jsou pohyblivé komponenty podvozku-čepy(ramena,řízení),vůle v "kostech"-táhla,uložení tlumiče a další-ideálně zjistit na zvedáku,kdy zkušený mechanik ví přesně jak a čím zahýbat a co u toho sledovat(v čem je tedy vůle)...
Ono nelze jednoznačně říct, že to něco nemůže způsobovat. Před pár týdny se mi vysypalo jehličkové ložisko v zadním kříži zadního kardanu (mám 4x4) a kmital mi volant, že mě brněly ruce.
Je pravda, ze na tahnuti k jedne strane poloosa vliv nema, nicmene vibrace do volantu zpusobovat muze.
Dnes jsem to nějak pozoroval a děje se to hlavně když jedu na dálnici od 110 km/h pod těch 110 km/h to skoro nedělá...
Geometrie,špatně jeté pneu nevyvážená kola.Taky to může dělat disk-mám lité,vyvážené a ty mi v rychlosti 120-140 taky tto dělají pod a nad je to OK,plechové to nedělaj
když je to jen při určité rychlosti a pak to nad tu rychlost nebo pod tu rychlost zmizí, tak je to na 100% homokinetiťák
dělalo mi to u fordu focusu a po návštěvě jednoho borce mi to odsouhlasil jednoznačně...jinak první normální autoservis(tedy ne autorizovaný)ti to řekne
v autorizovaném servisu jsem byl a na nic nepřišli...takže nějaký soukromník, co se hrabe v autech to zvedne a hned ti řekne
tedy samozřejmě to můžou být i poloosy..)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.