Nejste přihlášen/a.
ahoj,do mínus kolika je mět nejlepší nemrznoucí směs?děkuji...
Záleží na tom, odkud jste a kde budete jezdit. V Praze nepředpokládám mrazy větší, než -20 stupňů a podle toho ředím směs. I kdyby byla teplota krátkodobě nižší, nic moc se nestane. Pokud jste z Krkonoš, očekával bych ovšem mrazy větší. Na druhou stranu, když budete mít kapalinu koncentrovanější, nic tím nezkazíte a motor se bude lépe chladit i v létě (hustší kapalina má lepší přenos teploty).
Absolutní blbost.
Propylenglykol má daleko horší tepelnou vodivost, než voda. Už při koncentací 50%PPG a 50% vody a teplotě 90°C má tepelnou vodivost cca 0,38 . Čistá voda tekoucí z kohoutku má 0,64 při této teplotě.
To je skoro 2x horší tepelná vodivost než voda. A teď si představ, že tam naleješ 100% PPG. To je tak to v létě uvařit. Další problém je, že PPG má daleko větší viskozitu, takže klesá rychlost proudění kapaliny a je více namáháno vodní čerpadlo. A poslední je, že PPG má menší tepelnou kapacitu než voda, takže hůře dokáže pokrýt teplotní špičky.
@brumovjan takže jedna rada než se tady poperou, nejlépe před odjezdem napustit teplou vodu a po odstavení vypustit
A to si piš že jsem takového magora znal
Na každé chladící kapalině máš na druhé straně napsaný poměr ředění , já ředím do - 30 , pro jistotu .
mám to asi do mínus 22...už naléte v chladiči...bude,jsem na jaře měnil komplet chladicí kapalinu,bo mě kuna prokousla hadičku...snad to bude stačit...dyžtak dolét fridex...
Do Afriky? Spíš naopak. Ten hustej sajrajt, kterej sám o sobě nepředává moc teplo pumpa moc nerozežene po systému a i kdyby, tak se uvaří motor
Už při míchání je znát, že když je v kapalině více vody, tak topení přímo saunuje a když v kapalině převládá fridex, tak jen trochu topí a motor vaří.
doplněno 02.10.12 19:34: itan: Tak to pak jo. Do Afriky s Feldou na černošky a bez bab (a fridexu)
@rapid já měl na mysli do Afriky bez fridexu tam by to šlo tam nemrzne anebo na poušť v noci tam je kolem nuly tak by to taky šlo
Většina nemrznoucích směsí je založena na roztoku etylenglykolu,pokud je v ní i něco jiného,jsou to antikorozní přísady,které se projeví na ceně,ale na vlastním chlazení ne.Pokud mám v chladiči starou kapalinu,ta neztrácí vlastnosti minimálně dva roky.Není potřeba ji každý rok vyměňovat.Maximálně doplnit objem.Po doplnění a projetí několika km odeberu vzorek do skleničky a umístím do mrazáku.Pokud neztuhne,tak v provozu vyhoví.I slabší roztok nezmrzne na nebezpečnou úroveň - totální blok,ale na směs jemných krystalků,která se rozpustí po několika minutách spuštěného motoru.
JABRAKA
Optimum bych řekl ,že je do -20- -25°C.Ale i když bude třeba jen na -1°C tak se motoru nic nestane - max se nafouknou jen hadice,ale nedoporučuji (pokud se to stane) startovat ,ale počkat na oblevu-osobní zkušenost! Po zkušenostech měřím hustoměrem a preventivně ještě vzorek do mrazáku.Jsou dva druhy dle použitelnosti-na dva roky a druhý na pět let.
Jinak nemrznoucí kapalina v nenaředěném stavu normálně zmrzne ,alespoň dle tvrzení výrobce na obalech!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.