Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto bez přepisu - kdo doplatí povinné ručení

Od: manotek* odpovědí: 23 změna:

Dobry den

mi sme se dohodly že si odeme vezme auto pez přepisu na kupní smlovu ale tět mi příšel dopís že neplatí povíní ručení, co se stím da dělat

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

axlik*
hodnocení

2x

No tak dá se jít znova do školy a nebo aspoň dokončit základku ;) a potom stačí pojišťovně poslat kupní smlouvu pro zbavení odpovědnosti z vlastnictví ;)

axlík má zřejmě na mysli, aby jste pojišťovně poslal KOPII (lépe se to čte kopii) kupní smlouvy, ze které vyplývá, že jste auto prodal a nejste majitelem...Originál kupní smlouvy nedejte z ruky.. jinak se Vám vrací to, že jste prodej auta udělal bez rozmyslu a nedostatečně, bez odhlášení atd. Zkuste si tady vpravo nahoře ve vyhledavači najít příspěvky o ČKP, místo hledaný výraz... napište ČKP a dejte Hledat... je tam o přepisování, placení a problémech více než dost, ale měly by Vám pomocidoplněno 30.09.12 09:08: němému dítěti ani vlastní matka nerozumí... leze to z Vás jak z chlupaté deky... co takhle napsat více informací o prodeji, pokud to byl prodej, kdy to bylo, od koho přišel dopis o neplacení, nerozumíme ani poznámce až to příde tak to mám poslat na pojíšťovnu jooo dík moc... co má přijít?
manotek*
Tak sem tam volal a vyřizeno moc děkuju
manotek*
hodnocení

až to příde tak to mám poslat na pojíšťovnu jooo dík moc

manotek*
Ale kam to mam poslat čkp dík
manotek*
hodnocení

jak z vlastníctví?

nu*
hodnocení

2x

odhlásit prodané či darované auto je zákonnou povinností které se nidko nezbaví...nahlašuje se do 10 dnů...

Přihlásit auto je povinnoswtí každého, kdo hodlá auto provozovat...zákon je gumový protože "hodlá provozovat" se dá vysvětlovat různe...V každém přépéadfě pro ČKP znamená PROVOZOVAT býti zapsáno v registru...

Maňásek je trouba protože auto nepojistil, auto si "vzal na kupní smlouvu" a teď se hrozně diví co po něm ČKP chce...

manotek*
Ne hoši ona po mě jde pojíštovna. Mám kupku to je to duležity

manoteku, která pojištovna po Vás jde?

manotek*
hodnocení

ČESKOU POJÍŠTOVNU

manotek*
hodnocení

LEDA TAK ŽE JÁ PUJDU NA MAGISTRAT A ODHLASIM TO NA TOHO CHAPA JAK JE V KUPNÍ SMLOUVĚ doplněno 02.10.12 09:06:Vzhledem k tomu, že se v poradně množí více a více dotazy ohledně převodu vozidla, bude tento článek věnován některým aspektům převodu, včetně vzorové kupní smlouvy. Převod vozidla probíhá nejčastěji jeho koupí, případně může jít též o darování nebo o jiné způsoby. Vzhledem k tomu, že prodej je nejčastější formou převodu, bude další postup věnován tomuto druhu převodu.Prvním právním krokem je uzavření samotné kupní smlouvy. Vlastnictví k vozidlu přechází na kupujícího okamžikem předání vozidla, od toho okamžiku se k vlastnictví vozidla vztahují i všechny povinnosti. Není tedy podstatné, kdy dojde k přepisu vozidla, evidence vozidel má pouze evidenční charakter a se zápisem do evidence nejsou spojeny žádné věcně-právní účinky. Je proto jedno, kdo je uveden v evidenci vozidel jako vlastník, podstatné je pouze to, kdo je vlastníkem dle kupní smlouvy.Jakmile je uzavřena kupní smlouva, prodávající odhlásí vozidlo na evidenci vozidel. K tomu bude potřebovat kompletní doklady, tzn. smlouvu, osvědčení o registraci, technický průkaz a doklad o pojištění. Na evidenci vozidel nechá odhlášení vozidla zapsat do technického průkazu a následně předá doklady kupujícímu. Jakmile dojde k převodu vozidla, zanikne také povinné ručení. Povinné ručení však zaniká při převodu až dnem, kdy to pojistník oznámí pojišťovně. Nestačí tedy pouhý převod, aby zaniklo. Pro ten účel je vhodné mít od nahlášení převodu doklad, aby v případě sporů o to, zda byla uvedená skutečnost pojišťovně nahlášena, bylo možno tuto skutečnost prokázat. Tím celá věc pro prodávajícího končí.Kupující po obdržení dokladů nejprve uzavře na své vozidlo povinné ručení, neboť bez povinného ručení nelze vozidlo provozovat a následně podá žádost o přihlášení vozidla na své jméno. K žádosti je povinen přiložit následující doklady:

je slušné napsat zdroj informací.

autoweb.cz/...

manotek*
hodnocení

ale sem tam psanej já :(

manotek*
hodnocení

Dík za radu

lll*
hodnocení

0x

No já si ale vůbec nejsem jistý, že se jen s kupní smlouvou vyvlékne z povinnosti zaplatit. Pokud auto neodhlásil, tak má jako provozovatel, stejnou odpovědnost jako majitel. A to platit pojistku. Budete hradit oba dva, každej polovinu, nebo ten, koho "dohoní" dřív.

takjan*

Stačí ta smlouva. To je totiž jediný doklad o vlastnictví vozu. Nějaký zápis v registru není relevantní důkaz vlastnictví. A provozovatel vozidla se přepisuje stejně jako majitel..

lll*

No ano, při přepisu. Ale on to auto neodhlásil. Auto sice změnilo majitele, ale on zřejmě zůstal jako provozovatel. Jestli se nepletu, tak právě provozovatel(kromě jiného) se mění zápisem do registru vozidel.

lll,

hluboce se mýlíte, věřím že je to jen z nezkušenosti..

lll*

No, nevím. Tak jen posílám scan poslední žaloby kterou jsem obdržel. Můj případ není důležitý. Ale na základě toho, co jsem zatrhnul, bych měl dotaz, který možná bude zajímat tazatele. Majitel je jasný, je daný kupní smlouvou, ale kdo je provozovatel, pokud auto není odhlášeno? Je opravdu majitel automaticky provozovatelem?

Auto bez přepisu - kdo doplatí povinné ručení

lll, nezlobte se, ale nebudu se vyjadřovat k případu, který neznám, kousek ocitovaného textu.

Je naprosto jasné, že vozidlo prodám, odhlásím ho do 14 dnů na nového majitele a nemůžu dál nic dělat. Pokud to někdo neodhlásí na kupce, je nešika, a může mít problémy.

Evidence vozidel nevypovídá nic o vlastnických vztazích.

Majitel vozidla není automaticky provozovatel vozidla. (Viz leasing)

lll*

Ale já nechci, cokoliv kolem mého případu. To už má advokát, a tvářil se, že si odměnu vysoudí, tak uvidím. Já bych si rád ujasnil následující:

Kdo je provozovatel v případě, že vozidlo je prodáno, ale není odhlášeno? Tak jak to provedl tazatel. Co určuje kdo je provozovatel? Kupní smlouva - stává se tedy nový majitel automaticky provozovatelem, nebo je provozovatel určen zápisem v registru vozidel a tedy vozidlo sice změní majitele, nicméně provozovatel zůstavá.

Na výsledku odpověďí na tyto výše položené otázky, totiž navazuje to červeně označené - že odpovědný je jak majitel, tak provozovatel.

Nicméně, tazatel už si asi poradil, tak toho tady asi necháme.

koukněte na text před tím, že pokud zodpovídá za škodu více osob...

o jaké škodě se píše..

souhlas necháme toho, to je na diskuzi on line..

nu*
hodnocení

0x

k přechodu vlastnićtví musí být splěno více podmínek, než jen předání vozidla, přestaň číst poradny a weby ale přečti si konečně ten občanský zákoník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]