Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupující chce odstoupit od smlouvy

Od: ludas* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,mám dotaz,prodal jsem auto VW Passat automat,1,6 r.v.98 za 27 000 kč.Auto jsem prodával s tím,že se ztrácí z motoru olej,tudíž zjevná vada motoru,na tento problém jsem kupujícího upozornil.Dal jsem to i do smlouvy.Po měsíci mi napsal,že jsem ho pěkně podfouknul,že oprava bude stát cca 20 000 kč a že chce odstoupit od smlouvy.A taky,že je stočený tachometr o 100 000 km.Já jsem na to ale vůbec nesahal,auto jsem kupoval před 5 lety v AAA,tak je mi jasný,že to udělali oni.Přikládám smlouvu k tomu autu a následně e-mail od kupujícího.Myslel jsem to v dobrém a řekl jsem o autu vše co jsem věděl,abych se přesně vyhnul tomuto jednání,ale bohužel.Jak se mám zachovat?V žádném případě jsem ho nechtěl podfouknout,jak píše,spíš si myslím,že zjistil kolik bude stát oprava,nemá na to a ted chce z toho vycouvat.

Smlouva:

Jméno a příjmení: ...

Trvalé bydliště : ...

Datum narození : ...

(dále jen jako "prodávající")

a

Jméno a příjmení: ...

Trvalé bydliště: ...

Datum narození: ...

(dále jen jako "kupující")

společně též jako "smluvní strany"

uzavřely dne ... ... ... ... 2012, za podmínek dále dohodnutých, tuto kupní smlouvu:

II.

Prohlášení prodávajícího

Prodávající tímto prohlašuje, že je výhradním vlastníkem prodávaného osobního vozidla tak, jak je popsáno v čl. III této smlouvy, a že mu nejsou známy žádné okolnosti, které by bránily převodu tohoto vozidla.Vozidlo není v exekuci a v leasingu.

III.

Předmět smlouvy

Předmětem této smlouvy je prodej a koupě níže popsaného vozidla:

Identifikace vozidla:

a) tovární značka: ...

b) typ/model: ...

c) rok výroby: ...

d) Číslo karoserie (VIN): ...

f) SPZ / RZ: ...

g) číslo technického průkazu,M/L: ...

i) STK platná do: ...

j) stav tachometru: ...

IV.

Kupní cena

1. Cena vozidla specifikovaného v čl. III této smlouvy je ... Kč (slovy ... .. ...).

1. Cenu kupující zaplatí v hotovosti při podpisu této smlouvy.

V.

Přechod vlastnického práva

Vlastnické právo přechází na kupujícího okamžikem zaplacení kupní ceny a předání vozidla.

VI.

Prohlášení kupujícího a závazky prodávajícího

1. Kupující tímto prohlašuje, že byl podrobně seznámen s technickým stavem předmětného vozidla, jeho obsluhou, a že s ním byla provedena zkušební jízda.Vozidlo odpovídá stáří a počtu najetých kilometrů,drobné oděrky a škrábance a další kosmetické vady.Kupující byl upozorněn na vady,s kterými je vůz prodáván,a to je vůle v čepech v přední nápravě a zvýšená spotřeba motorového oleje a možné problémy s tímto spojené.Kupující s tím souhlasí,akceptuje tyto problémy a přebírá vozidlo v takovém stavu jakém je.Při 170 000 km byli dělány rozvody a prodejce se za to zaručuje.

1. S kupovaným vozidlem současně kupující přebírá 2ks klíčů od vozidla a další doklady s výjimkou těch, které prodávající potřebuje pro účely odhlášení vozidla na evidenci vozidel.

1. Prodávající se zavazuje provést odhlášení vozidla na kupujícího do pěti pracovních dnů od podpisu této smlouvy a předat kupujícímu ty doklady od vozidla (technický průkaz, osvědčení o registraci), které z důvodu přehlášení nemohl předat při předání vozidla. Tyto doklady a ostatní doklady se prodávající zavazuje předat kupujícímu nejpozději do deseti pracovních dnů od podpisu této smlouvy. Pro případ porušení povinností prodávajícího uvedených v tomto ustanovení si smluvní strany sjednaly smluvní pokutu ve výši 1 000 Kč denně za každý den prodlení prodávajícího se splněním této jeho povinnosti. Nárok na náhradu škody tím není dotčen.

1. Prodávající prohlašuje, že mu nejsou známy žádné jiné skryté vady než ty co jsou výše uvedené u prodávaného automobilu, na které by kupujícího neupozornil. Prodávající dále prohlašuje, že stav kilometrů vozidla uvedený shora odpovídá skutečnosti. V případě zjištění, že se tato skutečnost nezakládá na pravdě, je kupující oprávněn od této smlouvy odstoupit. Dále prodávající neručí za žádné vady vzniklé provozem vozu po prodeji.

1. Kupující bere na vědomí, že změnou majitele vozidla zaniká pojištění povinného ručení vozidla a že je povinen vozidlo ihned zákonně pojistit.

VI.

Závěrečná ustanovení

1. Tato smlouva byla uzavřena ve dvou stejnopisech, přičemž každá ze smluvních stran obdrží po jednom.Kupující se smlouvou řádně seznámil a souhlasí s obsahem.

1. Tato smlouva nabývá účinnosti dnem jejího podpisu oběma smluvními stranami.

A tady je jeho reakce cca po měsíci ježdění:

pěkně jsi mě podfoukl s tím olejem, žere to 3L oleje týdně a jelikož to není ve smlouvě ani jsi mi tohle pořádně neřekl. Mluvil jsem s právníkem mám podle něj odstoupit od smlouvy a požadovat i náhradu škody a náklady tím způsobené. Opava totiž motoru vyjde na nějakých cca 20 000,- Kč, ale jsem ochotnej to nechat pokud by jsi zaslal jako náhradu za škodu tím spůsobenou a na opravu vozidla
50% což je cca 10 000,- Kč pokud to do pondělka pošleš na účet nebudu to řešit právní cestou. Stačí když mi to pošleš na číslo účtu: 206 361 792 /0600. Do pondělka. do poznámky napsat: náhrada, abych věděl. To vozidlo ke všemu dle odhadce má hodnotu cca 18 000,- Kč. Já ti za něj dal ke všemu 27 tisíc. Bylo to od tebe pěkně nefér jednání a je nefunkční brzda která mě vyjde na 5 tisíc na to jsi mě neupozornil ramenem to totiž vůbec není a po kontrole u technika ještě perlička na závěr vůz ma stočený tachometr o nějakých 100 000 km dolu.
Je to na tobě byl bych rád, jsi převodem na učet dnes nebo zítra zaslal úhradu škody 10 000 kč na můj účet.
Nebo pomocí právníka do týdne odstoupím od smlouvy a budu nejspíše požadovat náhradu za škodu. jako je 800 kč přepis a 3 000 kč ekodaň ...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

*smich* až vám pošle odstoupení od smlouvy, tak mu odepište, že s tím souhlasíte, ale peníze už jste utratil. navrhněte mu, ať vám vozidlo vrátí, odečtete si nějakou korunu za používání auta a navrhněte mu úhradu formou splátek po 200,-Kč měsíčně. uvidíte, jaký formát je jeho právník. . .

nebo ho slušně pošlete. no však víte kam.

tesi05*
hodnocení

2x

Odepište mu pouze:

Pokud je Vám známo, že jsem se dopustil jednání v rozporu se zákonem, řeště prosím tento problém občanskoprávní cestou.

Samozřejmě je to člověk vysírač, tohle u mě v bazáči zkouší každý druhý. Vy jste v právu:

1) Řekl jste mu o problému - málo kdo by to udělal
2) Napsal jste o problému do smlouvy (viz bod č. 1)

Ta smlouva není žádná precizní práce, ale na takovéhle účely nastandardní. Olej máte krytý zmíněním se o problému ve smlouvě, tachometr máte taktéž krytý, pro změnu uvedením ,,stavu tachometru" a ne ,,počtu najetých kilometrů".

Zapomeňte na toho člověka, ten bude akorát šoupat nohama...

laybor*

TO - tesiO5 - bazarista tesil je větší lhář a podvodník než kdejaký politik.

Jestli se opře právník do vašeho bodu 4 tak to prohrajete , ale myslim si že kupující jen vyhrožuje , pokud si koupil vůz za pár korun tak na právníka nemá love.

výtka
Upozornění od sys hejkal 26. 09. 2012 15:02:02
laybor, bylo by vhodné místo napadání uživatelů, teda porušování pravidel poradny, vysvětlit, proč je podle Vás bod 4 špatný... teda poradit nejen tazateli, ale i uživatelům ostatním... a v neposlední řadě i nicku tesi05, který se určitě rád poučí, (pokud nemá opravdu pravdu)...
tesi05*

V první řadě, mé jméno (tím myslím přijméní, přezdívku, ...) není žádný ,,tesil". Šetřete prosím s takovými vyjádřeními. Jak jsem uvedl, smlouva obsahuje spoustu chyb. Kupující však nerozporuje kupní cenu, ale údajné skryté vady. Ty jsou ošetřeny vcelku správně. Nevím, jak by se právník do něčeho mohl opírat. Ve státě, v kterém žiji, spory řeší soudce. Kromě paní v bufetu občas potkáte na soudu i advokáta (NE právníka!). Pravník ať se opírá o lopatu a šoupe nohama, ten nikoho bez soudu k NIČEMU nedonutí.

jar*
hodnocení

2x

Smlouva napsaná správně, kupující upozorněn na vady při prodeji, nejste servisní technik, takže ani nemůžete mít absolutní přehled o závadách. Ať se kupující obrátí na soud, moc mu to přeju. Nejen, že nevyhraje, ale ještě bude platit advokáty a soudní poplatky. Vy jste nic nezkrýval a závadu, kterou jste jako laik zjistil, jste uvedl do kupní smlouvy. Kupující bude mít důkazní břemeno, že jste mu prodal vozidlo s vadou o které jste něco zamlčel. Pokud jste mu nebránil vozidlo shlédnout před koupí, nemáte se čeho bát.

Takových vyč... je mnoho a chtějí s obyčejnými lidmi jen zametat a myslí si, že pohrozí soudem a každý si sedne na zadek a raději si vezme vozidlo zpět. Jen mu napište dopis ve vší slušnosti, že na závadu o které jste věděl byl upozorněn, vozidlo si prohlédl, nebránil jste mu, aby si dal vozidlo prohlédnout servisem před vlastní koupí a za vady vzniklé po vlastní koupi vozidla neodpovídáte. Stav tachometru jste neměnil a nezapomeňte vše poslat doporučeně. Na to se při soudu přihlíží. Na každý dopis, či e-mail odpovědět a kopii si schovat.

Pokud mu nebude taková odpověď stačit, napište mu, aby zajistil posouzení vozidla soudním znalcem - nikoliv nějakým technikem ze servisu a pokud se prokáže, že chyba byla na vaší straně budete s ním velice rád jednat dál. Jen upozorňuji, že posudek od soudního znalce musí mít kulaté razítko a není to levná záležitost. Myslím, že cena posudku bude větší než cena auta. To by ho mělo úplně odradit.*bum*

au1
hodnocení

0x

já myslím, že tu smlouvu máte napsanou dobře, a žraní oleje 3 litry za týden není důvod k odstoupení od smlouvy, pokud je v ní napsané "zvýšená spotřeba motorového oleje a možné problémy s tímto spojené". Celkově to na mě působí velice nátlakově ze strany kupujícího. Uvědomil si, že koupí vozu asi udělal blbost, protože nemá na opravy. Před koupí si mohl nechat auto prohlídnout v autorizovaném servisu, kde by jistě odhalili ony závady, a stočené kilometry. Neudělal to, pozdě, jeho chyba.
Vím jak je to složité jednání, odstoupit od smlouvy. Jednou jsem to taky zažil, byl jsem kupující, a nemohl jsem provozovat auto, protože mně prodávající neposlal půl roku papíry od auta. Nepovedlo se. Vězte, že je to nadlidskej úkol, a jeho právník (pokud nějakej vůbec existuje), to ví taky. Takže dle mě to zkouší, jestli se chytnete.
Pokud by přišlo nějakým záhadným způsobem na nejhorší, udělejte to,jak radil kolega výše, ty peníze už nemáte, a můžete zpět splácet kupní cenu po 2 stovkách měsíčně :)
Být vámi, napíšu pěkně v klidu mail, kde bych vysvětlil právě to, že auto koupil jak je, bez prohlídky v servisu, ikdyž věděl, že se ztrácí olej, a že cena byla právě kvůli této závadě nižší - což on věděl, a navíc je to psané ve smlouvě. Když se neuklidní, ať jde k soudu. Bude platit soudní výlohy :D

au1

Ještě jsem zapoměl, pokud bude chtít odstoupit od smlouvy, musí vám on vrátit auto v původním stavu. Tzn přiveze vám ho před dům, vy ale nepřeberete klíče, a pošlete doporučený dopis, že vůz není v původním stavu, v jakém se prodávalo (vždycky se něco najde), a tudíž odstoupení od smlouvy neakceptujete.

ludas*
hodnocení

0x

Děkuji Všem moc za názory,taky si myslím že právník je ve skutečnosti i mechanik v jedné osobě.Mě právě mrzí,že jsem to prodával s tím že to žere olej(psal jsem tak 3 litry za půl roku,ale moc jsem s tím nejezdil,takže jak moc to žere záleží jak často s tím jezdí),aby mě pak nikdo neotravoval,že to auto je v pdeli.Chlapec(je mu 22) si myslel,že to bude jen těsnění pod hlavou,tak do toho bezhlavě skočil a já mu nebranil.Mrzí mě ty kilometry,že mě v Áčkách vypekli a ted bych to měl odsrat já.Auto dotáhli z německa a já byl první majitel v čechách.Třeba v německu na stk by se možná dalo zjistit kolik auto mělo naposled,než opustilo jejich republiku a v čechách najednou mělo 150 000 km.Já s kilometry nehýbal,proto jsem tam dal tu větu,že kilometry odpovídají skutečnosti.Tady jsem si právě vyčetl,že je lepší dát stav tachometru a tak jsem to udělal,jde o to,jak by si tu větu vysvětlil případný soud...

au1

Stav tachometru neznamená stav skutečně ujetých kilometrů :) Měl si to auto nechat přověřit, ještě než ho koupil. Jeho blbost. Poslal bych ho do háje

dobryradce*

protoceny tachometr muze byt i laciny blaf, pokud by to dopselo az do soudni faze, bude se k tomu muset vyjadrit soudni znalec

nu*
hodnocení

0x

řeší to občanský zákoník...satčí se podívat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]