Nejste přihlášen/a.
Dobrý den před 5 roky jsem koupil auto v autobazaru. Nevím jak mám starou baterii? Na horní části baterie jsem našel čísla 4485326..Lze z čísel zjistit stáří? Před zimou bateri dobíjím nabíječkou na plnou kapacitu. Kolik roku vydrží baterie? Deně jezdím do práce vzdálené 20km. Auto není garážované. Děkuji.
Nejlepší by bylo denně jezdit 40km tam a 40km zpět. Jinak se baterie moc nedobíjí a její životnost je nižší, než třeba baterie v autech, co denně najezdí třeba 100km.
Pokud se občas strčí na nabíječku, tak je to stejné a je možné jezdit i krátké trasy po městě, aniž by se baterii zkracovala životnost.
Taky záleží u jakého auta. U Feldy a Favorita to platí totiž dvojnásob. Dobíjení tu není moc dokonalé, protože časem oxidují kontakty a při zátěži alternátoru klesá napětí a 13,8V je málo k dobíjení.
Třeba autobaterie Banner vydrží i 9 let. Vše je jen o kontrole napětí a údržbe (když je potřeba, tak dobít).
Není na plastu baterie datumové kolečko? Uprostřed bývá vyražen rok a kolem dokola měsíce. Je to rok výroby plastu baterie a tak se moc neliší od uvedení do provozu (naplňení).
Vše je o údržbě! Pokud se předchozí majitel špatně staral, tak je otázkou, kolik ještě let či měsíců zbývá...
doplněno 20.09.12 15:22:Nepíšete ani výrobce baterie a ptáte se na ni. Divné...
doplněno 20.09.12 15:26:Pokud bych měl říct, jak to dělám já, tak mám v autě LED voltmetr s 10 LED diod a tak vím, jestli mi dobíjí, nebo jaké napětí má baterka před startem. Podle toho pořád vím, jak na tom je a jestli nechce na nabíječku, pokud delší dobu nejezdím a jen si jdu do auta zapnout rádio a relaxovat...
Jedině tak při stálé kontrole napětí se dá předejít zavčasu delšímu vybitému stavu, kdy baterka třeba v zimě zůstane jen s 11V. To je pak její nenávratná smrt. Sice se někdy dobít dá, ale už nemá svojí kapacitu a stačí tak na dvě nastartování...
Já mám dobrou zkušenost se specializovanými prodejnami autobaterií a obloukem se vyhýbám benzínovým pumpám a supermarketům.
Do jedné z prodejen autobaterií jezdím vždy na jaře a před zimou, jen otevřu kapotu a oni mi to změří a zhodnotí stav, mám to zadarmo, jen za dohodu, až baterie odejde, koupím si novou u nich Myslím, že tam by i uměli zjistit její stáří. Zatím mi baterie drží šestý rok.
Za 20 km jízdy by měl alternátor bez problémů dobít kapacitu odebranou startováním. Z tohoto hlediska je ideální jezdit autem denně, to pak baterie vydrží skutečně dlouho. Konkrétnější odpověď těžko dostanete, protože je ve hře víc faktorů - zejména stav nabíjecí soustavy, kolik spotřebičů při té jízdě zapínáte ( vyhřívání oken, sedaček, mlhovky, světla) ale také stav motoru - pokud chytně na první škrt, nezatíží akumulátor tolik, jako když trápíte starter třeba na pětkrát, něž motor naskočí.
Jako u všeho to je různé. Můžeš mít kus, který vydrží 10 let (zažil jsem i 12) a při koupi nové můžeš chytit kus, který odejde ještě v záruce. Stáří bych neřešil, ale kapacitu ano. Tu ti změří ve většině servisů, nebo přímo v baterkárně. Taky jezdím do baterkárny. Změřej ti ji odporem a hned víš na čem jsi. Nebo nechat přes zimu a taky budeš vědět, jen je pak protivný, když ráno musíš nejdřív dát nabíječku a kafe a až pak jet do práce, to je lepší nechat si to zjistit předem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.