Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna oleje Felicia 1.6 doma - jak?

Od: atti022* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den všem.

Poradil by jste mi, že jak mám sám vyměnit olej doma svépomoci? Je to Felicie 1.6, rok výroby 1997, vím, že se má s olejem měnit i olejový filtr. Postup jako tak by jsem i vědel, ale problém je v tom, že nemám kde najet na rampu. Jestli jste to již někdo dělal jenom tak, že jste si lehli pod auto. Děkuji všem za nějakou radu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

3x

Olejový filtr povolíš oběma rukama (sevřeš ho v dlaních). Případně ho odmastíš tech, benzínem, nebo něčím jiným, včetně rukou (což asi není moc zdravé, ale pak nebudou klouzat). Nový rozbalíš, potřeš jeho těsnění kolem dokola trochou nového oleje, očistíš tu dosedací plochu na motoru tech benzínem a rukama zase našroubuješ a dotáhneš. Je tam malý dotahovací moment, takže dotahovat vždy jen rukama!

Vypouštěcí šroub na spodku vany (tuším na klíč 21 nebo 22) má hliníkový těsnící kroužek. Ten se taky vždy mění nový, aby ti to těsnilo. Dotažením šroubu to akorát strhneš a měníš novou vanu! Takže i ten kroužek koupit nový v autodílech.

Při vypouštění musí být olej horký, aby splavil nečistoty a auto musí být ve vodorovné poloze, aby všechen olej vytekl. Tedy obě přední kola musí najet třeba na cihly. Zadní kola můžou zůstat na zemi, protože vypouštěcí šroub je zešikma vzadu vany a takto všechen vyteče. Rozhodně nenajíždět na obrubník jen jednou stranou. Všechen olej pak nevyteče a zbytek zůstane v rohu vany (a všechny sra,,,ky *smich*)

Uděláš to pořádně a jednou a příště už to budeš dělat jako profík a nikdy v servisech... ;)

automechossss

povolit rukama? tak to je vtip mesice, lidi vy tady radite hrozny kraviny paneboze.

dobra rada jak se luxusne spalit at uz o filtr nebo o vyfukovy potrubi, protoze olej se vypousti s tepleho motoru a nekdy je dotazen tak ze nejde rukou a dokonce nektere filtry maji na sobe sestiharnou hlavu ze to jde na klic a nebo je na to spesl pripravek.

zajed si do servisu, tam ti i zlikviduji filtr + olej co ty s nim bude kde delat.

gumidek*

Dělal jsem to 4x. Stačí, když člověk tomu trochu rozumí. Pro ty, co si neporadí je tu servis nebo ten klíč na olejové filtry. Kravina to rozhodně není.

mowla*
hodnocení

2x

Nouzově jsem využil toho, že garáž jsem měl o cca 15 cm nad vjezdem - z garáže jsem vystrčil ´čumák´auta a lehl pod něj... Trochu nepohodlné, alešlo to. Jen - potřebuješ dostatečně plochou nádobu na vypouštěný olej...

ar*
hodnocení

2x

Jde to i bez nájezdů, hůře ,ale jde. Halvní je mít nějaký nízký lavor, který se vejde pod motor (olejovou vanu). Obsah oleje je zhruba 4 litry. Nejprve motor zahřát na provozní teplotu, pak vypnout. Lehnout před auto a na vaně povolit vypouštěcí šroub. Pak tm dát lavor a šroub úplně vyšroubovat. Sunejte víčko na dolévání oleje /teče to pak rychleji. Vyšroubovat olejový filtr a našroubovat nový. Když už nic z vany neteče, zšroubovat a dotáhnout vypouštěcí šroub. Pak nalít olej správné specifikace.

Je dobré pokud to okolnosti umožní, využít nějakou teréní nerovnost, třeba i obrubník, ale aby auto nabylo výrazně nakoněné.

cobrak*
hodnocení

0x

Ahoj. Když měním olej na svý Feldě, tak si z prken postupně poskládaných na sebe udělám jakoby nájezdovou rampu. Stačí najet jen na pravou stranu a pak si pod ní lehnout. Při nejhorším zajeď někam, kde nejsou lidi a pravou stranou auta najeď na obrubník. Nebo máš ještě možnost to heverem zvednout a udělat to i tak, ale pozor, musíš si dát pozor, aby to na Tebe nespadlo, kdyby hever selhal a to uděláš tak, že auto podepřeš na té zvedlé straně nějakým špalkem nebo třeba betonovou tvárnicí. Hodně štěstí, zvládneš to! Filtr vyšroubuješ normálně rukama a na vaně je zespodu šroub a ten povolíš a už to teče, takže bacha, ať to teče do kýblu a ne do obličeje!. Hodně štěstí!

nu*
hodnocení

0x

v malém servisu vyjde výměna oleje na stejné peníze, jako když si to vyměníte na dvorku svépomoví...oni kupuuí olej a filtry ve velkém,za 50 procent ceny za kterou kupujete Vy, a mají rampu...Vy jen snahu ušetřit:-P

hodnocení

0x

Hlavně nepoplést vypouštěcí šroub převodovky a olejové vany. *smich*
Olejový filtr se dobře povoluje a utahuje přez šmirglpapír.
Když je nouze nejvyšší a není rampa, vezmu velký igelitový pytel, dám ho pod auto tak aby okraje byly výš a olej vypustím do něj.

hodnocení

0x

tak já jsem ho měnil v srpnu auto zabrzdit zvednout obě strany vyúpouštěcí šroub byl u mojí feldy 1.6 č.19 a u filtru byl to ferm 25 ale třeba filtr man w712/52 má šestihran klíč 30 a když máš klimu tak to jde pěkně na h...no můj případ olej nechat pěkně vykapat do druhýho dne vratit šroub podložku jsem neměnil zbytečné nic po 500 neteče filtr mázni novým oleje a utahni s citem ne jako kráva nalej olej dával jsem 5w40 total 2,8-3,5l na risce by jsi mě mít tak nadpůlkou aby si neměl zasranou škrtící klapku. hodně kilometrů

vaclav*
hodnocení

0x

Ahoj, měním si olej sám poprvé a jelikož jediné co jsem zatím v autě měnil byla žárovka tak mi moc tato diskuze pomohla, jen bych chtěl doplnit že po povolení filtru ještě vyteče zespod další olej, což mě nenapadlo dokud se to nestalo a nádoba s olejem do které jsem si myslel že spadne už jen pár kapek se mi pak zaplnila až po okraj ;)

em74
hodnocení

0x

Olej 10W40, vleze mi tam přesně 2,5L (na měrce po výměně filtru a nastartování olej na měrce nad půlkou cca v 3/4 měrky = stav ideál)

na tento dolévám mezi výměnami cca 0,5L - 0,6 L (měním ale po cca 4-6 tis.km - zakarbonovaný motor po předchozím majiteli a ob 1 výměnu proleju před výměnou výplachem TEC 2000 - vytečou kaly a motor se rychleji čistí)

výpust.šroub mám 19ku, pod ním měd.podložku (tuto už neměním jen očistím), dotahuju 1 rukou velkou golou a pro jistotu máznu silikonem (předtím očistit+odmastit), Olej.filtr BOSCH mi nikdy nejde povolit rukou, použiji 27ku ořech a velkou golu, nový dotahuji rukou, ale že mi vždy pak časem teče, tak po dotažení nového 1 rukou co to jde (nemám víc síly a je tam málo místa) dotáhnu golou zlehka cca 1/4-1/2 otočky a stačí.

Potvrzuji po vymontování starého filtru začne ještě vytékat něco málo oleje, je dobré nechat odkapat (nechávám přes noc) a při vyndávání starého si dávám papír.hygienic.plenu pod filtr, než se vyšroubuje a honem pootočí otvorek vzhůru je tam olejové nadělení které pak odteče až na zem (tam je dobré mít taky něco savého - jistota)

Do převodovky 75W-90 vleze tam tuším 2,4 L, měl by se měnit co 60-90 tis.km nebo po 6 letech (kondenzuje tam při zimních jízdách voda, a vypouštím hustou stříbrnou tekutinu podobnou reflexolu, výpust.šroub je zboku ten největší co tam je-velký IMBUS vespod je taky ten jsem povolil a nic, ten spodní NEPOVOLOVAT) - dělám s nadzvedlým předkem auta, plní se a kontroluje po vyndání náhonu tachometru (je tam matička nebo šroubek č.10 a plíšek se po povolení vysune doboku a pak se musí prstama opatrně vytahovat svislý náhon vzhůru bez dření o stěny a pořád prstama svírat co nejhlouběji, aby se neoddělila spodní část s ozuben.kolečkem a neskončila v převodovce ! na plnění je fajn plast.průhled.hadička nasazená na trychtýř - trvá to dlouho průtok pomalý prý to jde i stříkačkou. Nepřeplňovat ! hladina má dosahovat na spodní zuby plast.ozub.kolečka ne do nich/přez ně ! - je dobré si to někde najít)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nájezdy pod auto

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]