Nejste přihlášen/a.
Ahoj, předem se omlouvám, zda-li jsem otázku vložil do špatné rubriky, potřeboval bych poradit, jak zapojit tlačítko naoroginální mechanickej centrál na Favoritovi? Chtěl bych dosáhnout toho, abych mohl odmykat auto zevnitř vozu pomocí onoho tlačítka. Zamykat ho budu klasicky zatlačením kolíčku, ale bohužel odemčení není vytažením kolíčku není možné, protože je tam interiér z Felicie, tudíž jsou kolíčky zajeté na úrovni tapecu. Prosím o jednoduché vysvětlení, jak zapojit tlačítko. Děkuji.
Na přepínací kontakt ředního serva bych dal tlačítko (paraelně) po jeho sepnutí motorek vyjede, jako by dostal povel od kolíčku. Je potřeba ten sepnutý kontak v zamčené poloze na servu tlačítkem odpojit a zároveň druhý tlačítkem připojit. Stačí tedy přepínací tlačítko (jednopólové). Takto by to mohlo jít.
P.S.: Ty plastové bílé kryty (skluzavky) u zámků v dutině dveří jsou? Jinak půjde vyháčkovat technikou z dob Š120
Ano, ty tam jsou Ono to jde i přes ně, po chvíli snažení :D
Dokázal byste mi to popsat ještě jednodušeji? Na motorek vede 5 drátů, tuším že modrý, černý, bílý, hnědý a zelený?... Takže vezmu tlačítko (uědlal jsem si ho z klasického vypínače z Felicie, akorát jsem vyndal pružinku, takže vypínač se vrací a nezůstává v sepnuté poloze) a jeden vodič od tlačítko připíchnu na vodič, který slouží k odemčení a druhý vodič z vypínače na kostru motorku?
centrál reaguje na minusovej impuls najdi řídící jednotku centrálu a vyhledej dráty na který to zamyká a odmyká po přivedení mínusu -skouší se to přes žírovku aby sis neuděla skrat -a pak na tyto dva dráty přived mínus přes tlačítka který si zvolíš jedno pro zamknutí a druhé pro odemknutí
doplněno 06.09.12 19:07:žárovku
tak si dáš jenom tlačítko pro odemykání akorát mi nedochází co to má za smysl když už tak odemknout i zamknout
Zdá se mi to strašně sdložitý, když to čtu :D Proto mi raědji postačí jen odemykání, anvíc si nejsem jsitej, jestli jednopolohový spínač je ideální pro dvě akce.
neni na tom nic složityho akorát to nejde udělat jedním vylínačem dráty sou 2 na jeden ti to zamkne a na druhej odemkne musel bys mít přepínací vypínač aby ti to makalo na jedno tlačítko
jinak na jednu stranu tlačítka dáš kosrtu a na druhou drát na kterej ti to zamkne -ten od ŘJ CENTRÁLU
druhý tlačítko opět jedna strana kostra a druhá strana drát na kterej ti to odemkne-ten od ŘJ CENTRÁLU
Pokud bys sehnal přepínač třeba ze stahování okýnek z jakýhokoliv auta pěkný sou třeba z vectry B tak na střed dáš kostru a na jednu stranu drát pro odemknutí a na druhou drát pro zamknutí .
víc po lopatě to napsat neumím
To ano, jedná se mi pouze o to, jestli tu kostru můžu vzít od toho motorku, nebo jestli ji mám prdnout třeba někam na dveře.
s toho motorku to neber vem to dle místa kde budeš mít ty přepínače přímo s kostry vozu šoupni to pod nákej šroub co bude poblíž
ok, zatím díky, kdyžtak se ozvu.
Takže jestli jsem to dobře pochopil :D.. jeden vodič vypínače přidělám na vodič od motorku, který zamyká a druhý vodič z vypínače ukostřím?
Tak jsem to udělal, nakonec jsem správný dráty našel tak, že jsem zkoušel spojovat různé kabely než jsem narazil an dvojici, která auto odemkla. K těm dvoum jsem potom napájel vodič, který jsem následně připojil na tlačítko. Avšak nastal problé, a to ten, že mi praskla pojistka :/ Co může být příčinou?
V servu je přepínací kontakt a tak tímto došlo k sepnutí odemykání (tlačítkem) a zamykání (v servu, když je zamčeno) současně a to už asi ŘJ nedala. Je potřeba při sepnutí současně ten druhý kontakt odpojit. Napadla mě ještě lepší myšlenka.
Ten přepínací kontak v servu už nemá žádný smysl, pokud je kolíček utopen v tapecu jako na oktě. Takže odpojit ty tři drátky od samotného serva ve dveřích a vyvést si je třeba ne přepínač do dveří na tapec. Pak stačí cvaknout a vyskočí a zase cvaknout a zaskočí. Problém bude jen, když k zamčení dáš povel zasunutím kolíčku u spolujezdce. Servo totiž u řidiče nepozná, že zamyká, když jsi mu ten kontakt umrtvil a vyvedl bokem na manuál.
P.S.: Nemá náhodou ŘJ centrálu jeden drát pro povel s DO? Ten by se mohl použít spíš, než takto bastlit. Kdyžtak mi ten centrál vyfoť. U Feldího bývá na jeho těle schéma.
Jo 6 pinů Faston konektorů v bílém velkém konektoru, že? Pokusím se schéma upravit a dám ho sem. Pin k dálkovému otevírání tam nemá. To má tuším Brano s feldy.
doplněno 09.09.12 12:47:Takže u konektoru k ŘJ centrálu odstřihni asi 40mm od konektoru přívod na kontakty spínače (oba) a na ty kousky napoj delší dva drátky. Nejlépe 1.5mm lankové. Dej je na kontakty přepínače (jednopólového) a přepínací kontakt ukostři libovolně na skelet, nebo přímo na mínus k centrálu, to je jedno. Pak budou motorky chodit tak, jak přepneš přepínač. Na zatlačení kolíčku už nebudou reagovat.
Akorát nevím, jestli je kontakt v servu trvale sepnut v krajních polohách, nebo je sepnut jen při době chodu motorku. To změř přímo na těch rozpojených kontaktech, jestli trvale vodí proti kostře (propípni to multimetrem). Jinak by se musel použít tlačítkový přepínač (podobně jako u stahování oken v elektrice).
jak si spojoval různé kabeli? jasně sem psal jak je máš hledat pomocí žárovková zkoušečky jedna strana kostra a druhou stranou skoušečky opatrně napichuješ dráty u ŘJ až ti to na jeden drát zamkne a na druhej drát odemkne a na tyto dráty zapojíš kostru přes tlačítko na tom neni co skazit natož aby ti lítali pojistky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.