Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mam vuz Renault Laguna, rok vyroby: 2002, pocet najetych km: 24 000 (opravdu). Vuz je vybaven automatickou prevodovkou u ktere se objevil problem. Obcas se stava, ze po nastartovani a ujeti kratkeho useku (do cca 2 km) se prevodovka zasekne (obcas doprovazeno cuknutim a hlasitym zvukem), prevodovka se dale zaradi na 3.ti stupen a nejde ovladat + se objevi kontrolka chyby aut. prevodovky. Po vypnuti motoru a naslednem nastartovani je zavada "vymazana" a jiz se dale nestava, ze by se "kousla". Zavadu pozoruji od srpna s tim, ze tehndy dochazelo k tomuto problemu jednou za mesic ci dva, nyni se frekvence objevovani zavady velmi zrychluje (jestli teplotou? Potom, co motor dosahne provozni teploty jsem zavadu nepozoroval). Byl jsem v autorizovanem servisu Renault (Chrudim), kde mi nedokazali zavadu objasnit. Provedli diagnostiku, doplnili olej a zkorigovali tlak. Bylo mi receno, ze olej se nezda spatny. Tento servis se mi po profesni strance zda ponekud na nizsi urovni... . Proto se obracim na Vas. Nevite, cim by to mohlo byt? Byla by mozna diagnostika problemu v predem sjednanem terminu s moznosti nasledneho odkladu opravy? Jde mi o to, abych nemel auto v servise 14 dni, protoze se bude cekat na nahradni dil atd. Dekuji za pochopeni a odpoved, omlouvam se za formu, ale jsem automobilovy laik
Muze byt problem v cerpadle, ve spojkach a brzdach, v hydraulickem rozvadeci...
Pokud na to neprijdou v servisu, tak tady urcite ne.
Pokud nedokazou v servisu chybu urcit pohledem zvenku na auto, a nenameri zdne odchylky v nicem, co se da bezne zmerit, nezbyde jim, nez diagnostikovat zavadu rozebranim prevodovky. A to se samozrejme bez auta v servisu neobejde.
Spis bych se zeptal na tech 24000km. Bud je to nesmysl, k cemuz se priklanim, a pak ma treba ta prevodovka za sebou daleko vic a holt uz zlobi, nebo to nekde hooodne dlouhou dobu stalo a pak muze byt problem prave v hydraulicke kostce v usazeninach v rozvadecich ventilech.
Jak dlouho to auto mate? Co snim bylo pred tim? Stalo nekde dlouho?
V onem servisu diagnostika zadnou vyraznejsi odchylku nanemerila. Bylo mi receno, ze pokud by se zavada po doliti oleje opakovala, postupovali by dale s vymenou celeho oleje. Coz mi vsak jako liakovi prijde ponekud hloupe. Opravovat metodou pokus omyl, krom toho vymena oleje neni za par korun. Co si o tom myslite? Vyuzit servis, ktery je specializovany primo pro aut. prevodovky? Auto ma najeto opravdu 24000, vuz byl v roce 2002 porizen novy. Moje matka s nim jezdila kazdy par metru do prace a parkrat tydne nakoupit, obcas nekam dal ale nijak vyrazne. Ja sem auto podelil v lete s 20 000 a pridal 4000. Mj se objevila i porucha vadnych rele. Ta byla jiz odstranena.
Hm. Kolik oleje vam doplnily?
Na olej do AT jsou docela vysoke pozadavky. Takze ten pokud je spatny, tak prevodovka skutecne dost zlobi a jiz pri prvnich naznacich problemu s AT by se mela menit cela olejova napln. Doliva se jen z duvodu doplneni beznych ztrat. Dolitim noveho do spatneho se novy znehodnoti a spatnemu to moc nepomuze.
Samozrejme ale nemusi byt problem v oleji.
Rozhodne doporucuji dat to do specializovane opravny (jestli mate tu moznost), kde budou mit bohate zkusenosti.
Jen tak pro zajimavost, jak to chodi ( i v autorizovanych) servisech:
Mechanik prevezme vuz a priradi ho automechanikovy (v horsim pripade ucnovy z SOU). Ten o tom aute vi skoro takovy kulovy, jako kazdy jiny (pokud se nejedna u daneho typu o beznou zavadu ci standardni vymenu neceho). Vezme dilensky manual k danemu vozu, nalistuje si stranku s projevama zavad a zacne od kroku 1. Ten treba predepise doplneni oleje. Krok 2 pak predepise vymenu cele olejove naplne...posledni krok pak predepise vymenu cele prevodovky.
Zkratka v obycejnym servisu jdou presne podle prirucky. Co jim prirucka nepredepise, to neprovedou...
Ahoj, mam stejny problem, je na Tebe nejaky kontakt? ze bysme to probrali telefonicky ... Filip
napis mi na mail (vladimir.hrbek@sporilek.cz), domluvime se ... Mj vcera jsem daval auto do specializovaneho servisu pro automat. prevodovky a dnes mi volali, ale nevim tomu moc hlavu ani patu nejake cidlo ci co rozbite. Zitra si pro auto jedu, tak dam vedet co a jak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.