Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to podjíždění

Od: mira48 odpovědí: 11 změna:

Co je to podjíždění? má to něco společného s předjížděním?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nevím v jaké souvislosti je to myšleno. obecně se pojmen "podjíždění" myslí předjíždění zprava.

mowla*
hodnocení

0x

Podjíždění se říká předjíždění vpravo od předjížděného...

Typicky lze potkat na vícepruhých komunikacích, kdy vozidlo v levém (prostředním) pruhu je předjížděno pravým pruhem...

petr123*

více proudových silnicích MIMO MĚSTO. Pokud je víceproudovka ve městě tak je to prostě souběžná jízda několika vozidel, i když jedou rozdílnou rychlostí tak nejde o žádné předjíždění ani podjíždění.

mira48
hodnocení

aha,už je mi to jasné. Právě jsem si říkal že, zákon tento pojem nezná. Dnes mi právě kamarád tvrdil, že pokud pojedu po dálnici nebo víceproudové komunikaci a auto v levém pruhu pojede pomaleji tak že ho nesmím podjíždět. A já nevěděl co tím myslí. A stejně je to blbost,můžu ho předjet zprava že ano?

na dálnici (ani nikde mimo obec) NE! tedy, pokud neodbočuje vlevo a vy si tím jeho odbočováním nejste jist na 101%. a v obci se tomu říká souběžná jízda.

podjet=předjet zprava

Na dálnici nebo víceproudové komunikaci mimo obec je Tvojí povinností jet v pravém pruhu, přičemž levý pruh slouží jen k předjíždění (pokud není dálnice tak naplněna, že vznikne jízda v pruzích). Pokud by vozidlo v levém pruhu jelo pomaleji než Ty, tak se zařadíš za něj a třeba světelnou houkačkou ho upozorníš, že ho chceš předjet, aby se zařadil do pravého pruhu. V žádném případě ho však nesmíš "podjet" (předjet v pravém pruhu).

mira48
hodnocení

Takže pokud to dobře chápu..situace je taková : na dálnici pojedu v pravém pruhu a budu dojíždět auto v levém,které v něm bezdůvodně jede aniž by předjíždělo apod. Pokud ho chci předjet musím pouze levým pruhem,takže do něj přejedu a budu čekat jestli mi neuvolní cestu.
Já se omlouvám za můj,pro některé stupidní dotaz ale po dálnici jsem ještě nejel protože jsem čerství řidič a v autoškole se po dálnici nejezdí. Tak jsem se radši zeptal abych věděl než abych páchal přestupky.

luksa54

ano,tak jak říkáš.

výtka
Upozornění od sys hejkal 09. 09. 2012 22:15:13
Ještě by mohl odpovědět i lubošek. Pusťte ho kluci taky za počítač!
itan71*

ikdyž se hodíš do levého pruhu jsou takoví co to nepochopí že by se měli zařadit do pomalejšího a ti by měli absolvovat školu znovu.Že takových ne/řidičů je spousta

gustav*
hodnocení

0x

SAMO že má, Jen v pravém pruhu- kde se NEpředjíždí - jdi do AUTOŠKOLY :) G.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]