Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předstih jawa 50 /21

Od: david63® odpovědí: 16 změna:

Zdravím

Mám takovej problém rozhodil se mi předstih u fichtla a chci se to naučit abych si to uměl sám seřídit mezi polema se šroubovákem protože je to docela blbá situace neumět seřídit předstih 10 km od domova proto se to chci naučit .

Proto prosím vás fichtlaře profesionály poradte mi jak to seřídit jednoduše (nejsem automechanik ) budu rád za odpovědi dost mi to pomůže

Děkuju

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

No, hlavně na to mezi těma polema musíš mít pořádnej vercajk. A na to, abys dojel deset kiláků domů nepotřebuješ seřizovat přesný předstih a odtrh. To tam našteluješ od oka a domů se nějak doploužíš, s větší spotřebou a menší rychlostí. A pak v klidu doma seřídíš přesně podle chytré knížky, aby to fungovalo tak jak má!

doplněno 30.08.12 19:58:

motorkari.cz/...

hodnocení

2x

tady najdeš vše potřebné *cteni*

jawa-50.cz/...

hodnocení

2x

myslet si, že to seřídíš na poli, je stejně najvní, jak kdybych já člověk pracující s počítačem chtěl opravovat motoru turbodieselu dnešních roků výroby. Na poli tak vyčistíš karbec nebo svíčku. Víš ty vůbec, jak často se třeba v trábochovi mění motorový olej. :D

doplněno 30.08.12 20:15:

mj. taková situaceu fíka by neměla běžně vůbec nastat, že se ti někde na cestě rozhodí hodnota předstihu! to myslím opravdu vážně a ta závada je docela zásadní. MJ.jezdil jsem pár let na 2taktu a jediný co bylo byly problémy s baterií a škvarkem na svíčce nebo kladívku. Předstih musí držet roky.

tak na tuhle odpověd sem taky zvědavej*smich*

doplněno 30.08.12 20:12:

a co když ty auta už byli se čtyřtaktem? *haha*

hop®

...stejně často jako ve Wartburgu... ;)

doplněno 30.08.12 20:13:

Na odpovědi trvám... :-P

doplněno 30.08.12 20:19:

Miramira: stát se může. S vypůjčeným fíkem se mi na polňačce uvolnily šrouby a upadl stator od magneta... Stačilo přišroubovat zpět a dojet domů do dílny, tam seřídit. Kamarád se pak divil, jak jeho "stroj" najednou "lítá"...

doplněno 30.08.12 20:50:

Miramira, na fíkovi 1,7 podle chytré knížky, vědí proč to píšou, experimenty vedou k větší spotřebě a asi i k většímu opotřebení motoru, pozitivní výsledek žádný, mám ověřeno, taky jsem experimentoval!

zabu
hodnocení

0x

Na dojetí je to jednoduché. Musíš mít šroubovák na dekl, klíč na svíčku, šroubovák nebo tyčku do válce, šrtoubovák na povolení (seřízení) kladívka. Dobrý je stranový klíč(jestli se dobře pamatuji 10) na pootočení kliky, papírek-doporučuje se cigaretový, ale kdo umí, tomu stačí jakýkoliv.

Sundáš kryt zapalování, fajfku ze svíčky. odšroubuješ svíčku. Musíš znát kterým směrem se točí klika. pootočíš kliku do horní úvrati, strčíš do válce šroubovák nebo nějakou tyčku, v nouzi(nedoporučuji) klacek. A couvneš klikou(pístem ve válci) asi o 3-4mmPOZOR PROTI směru otáčení. Ted strčíš mezi kontakty kladívka papírek a otáčíš s nimi pomalu do okamžiku, kdy se papírek uvolní. Dotáhneš aretační šroubek, a je to. Seřídíš odtrh, zašroubuješ svíčku, nasadíš fajfku. A uvidíš. Buď to bude fungovat nebo to ještě doseřídíš. Nauč se to doma, nepovede se ti to asi napoprvé. Ale opakování dělá mistry.

tohle je nejepší návod na světe: "buď to bude fungovat, nebo taky ne". *cert*

doplněno 30.08.12 20:42:

KURDE, zase to skočilo o odpověď níž!

doplněno 30.08.12 20:46:

jo a hodnota je 1,6 - 1,9mm! si to pan rádce spletl nejspíš s 2 a půlou. Plus mínus autobus to možná pojede. *haha* 50 nebo 250 jakej v tom je rozdíl.

hop®

No, tentýž rádce doporučuje seřídit předstih a POTOM odtrh, není to také slušný nesmysl? ;)

zabu

miramira a hop:

A pročpak jste neporadili lépe už dříve ve vašich prvních příspěvcích. To se asi nedovím co? No nic, ono to není důležité. Mohli jste mi ušetřit práci, když to víte líp. Já na fichtlu neseděl už 40let.

hop®

Zabu, oba jsme poradili, viz druhý a třetí příspěvek.

P.S.: než radit nesmysly, tak radši napíšu...

doplněno 31.08.12 20:09:

*...nepíšu...

zabu

HOPe: mluv prosím za sebe. Ty jsi poradil odkazem na manual. Mě to nešlo otevřít, a tak jsem napsal, to co jsem napsal. Nemyslel jsem si, že pařez(555), kterého jsem měl před léty, má o tolik jiný předstih(2,9-3,1mm) oproti 21(1,2-1,5mm). Moje chyba.

Miramira: nějak v tvém příspěvku postrádám nějakou radu. Když umíš ale kritizovat, tak příště raď konkrétněji. Aby jsme nemuseli radit my, co to tak dobře neovládáme. Kdyby tady bylo něco konkrétního od odborníka, hned v prvním příspěvku od tebe, nikdy bych si netroufl se mezi odborníky cpát.

Ale nikdo tu konkrétní postup nenapsal. Tak jsem zalovil ve své paměti, vzpomněl si, jak jsem to na pařezu před 40 roky dělal a bylo. Že to nebylo dokonalé? Asi ano. A závěr? Žádný. K čemu.

hop®

Budu mluvit i za miramira, je lepsi poradit se do toho na poli nevrtat nez hlasat nesmyslne hodnoty...

já to papírkem nedělal já to dělal na jiskru *palec*

hop®

Na fíkovi těžko, ten nejiskří :-P

Nejpřesnější je žárovka s baterkou, do série cvaknutá na kladívko...

to bys koukal jak to jiskří jen chtít :-P

doplněno 30.08.12 20:55:

jinak to de ohmetrem či pípákem *hej*

hop®

Jj, před třiceti lety jsem měl akorát ručičkovej ohmmetr se zpožděním větším než mají vlaky ČD... *zed*;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]