Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je viníkem

Od: jk* odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,
včera jsem měla autonehodu, přejela jsem odbočku, proto jsem se otočila a chtěla odbočit, na místě však byla plná čára, nikde nikdo, tak jsem si řekla, že to risknu přes plnou čáru, dala jsem blinkr a přibrzdila, ale stále pokračovala v pomalejší jízdě ve svém pruhu, nezastavovala jse, již jsem se však nepodívala za sebe a ve chvíli odbočování mě z levé strany (taktéž přes plnou čáru) předjíždělo auto. Došlo ke střetu, já mám nepatrně promáčknutý levý blatník, druhé auto je pouze odřené, žádné jiné poškození. Vinu jsme vzala na sebe, vzhledem k tomu, že jsem si byla vědoma původního záměru jízdy přes plnou čáru. Druhému řidiči jsem nabídla zavolání policie, to však odmítl, že bych platila výjezd. Nabídla jsem mu tedy, že seženu autolakovnu a zaplatím opravu, vyměnili jsme si jména, tel.čísla a adresy, čísla OP. Protokol o nehodě sepsán nebyl. Zajímalo by mě kdo je vlastně viníkem?
Děkuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Řekl bych že oba.Na plné se nesmí odbočovat ani předjíždět!Byla by to jeho chyba,jen pokud byste stála a to by se nejednalo o předjíždění,ale o objetí překážky!

laybor*

diesele - vrat se do autoškoly - přes plnou čáru se může odbočovat na pozemek ležící mimo komunikaci.

diesle, uprimně přeji každému bod, ale te´d jste šlápl vedle, plná čára není zeď, ta se klidně může přejíždět. samozřejmě dle zákona...

erikch*

nedávno na toto téma bylo pojednání tuším v AutoTipu,a v kostce se smí i předjíždět přes plnou čáru-legálně,v souladu s platnou legislativou-narozdíl od veřejného povědomí motoristické veřejnosti(i já jsem na to čučel)-ale čísla norem apod. jsem bohužel nenahodím-ale není problém dohledat ted aktuální 3,4 čísla AutoTipu(případně SM)...

erikchu, správně píšete, není zakázáno předjíždět na plné čáře. Toto šířím mnoho let, spoutu lidí mi nevěří, ale když jim sdělím aby to našli v zákoně, tak nenajdou!

Není zakázáno PŘEDJÍŽDĚT na plné čáře? Nám v autoškole cpali do hlav přesný opak a vždycky jsem si myslel, že se nesmí. Jak to tedy je?

Miki, sice jde o slovíčkaření, ale dosti závažné, páč výše trestu je důležitá. Když předjíždíte na místech zakázaných, tak je to za velkou sankci.

7 bodů, pokuta 5-10 tisíc a zadržení řidičáku 6-12 měsíců.

To Vám za přejetí plné čáry nehrozí! jen 2000Kč...

už to chápete?

hodnocení

2x

v tomto přípádě (koukal jsem na to na google mapy přes fotgrafie přimo) a vy ste jela pravdepodobně smerem od toho mostu? říkate od plzně, no tak zaprvé koukám že je tam dost nepřehledná táhlá zatáčka ve ktrý on něměl předjíždet vás, což je chyba na něm podle meho za to mohl on,, al ejde o to jestli jste dostatečně brzy dala blinkr doleva a podívala se do zrcátka na odbočení :) pokud ano Vina je Víemene na něm :)
jinak přiznám se že nevidím duvod respektive nejsem si ho vedom že b se nesmelo odbočovat přes plnou čáru nevim, asi sem si špatně přečetl pravidla, ale v tomdle místě to je jako křižovatka, a nikdě neníé cedule Zákaz odbočení v Levo (od Plzně) tak proč by tam nemohla ona odbočit? jsem ze stčedních čech a znam tady dost takovýhle silnic kde se normoš odbočuje přes plnou čáru, to mi chcete říct že všecky co to tak dělaji porušuji zákaon?

Protože kdyby v tomdle případě to tak platilo tak by se muselo na tu silnici o tady odbočovala slečna najíždet jen ve smeru z Nýřan, takže ani s proti lehle nevim asi nějaké vedlejší silnice by se neasmělo jet rovne protože by se přijiždělo přes plnou čáru a to je blbost, pač kdyby to tak bylo tak by se nemohlo ani tam co jela slečna, a ani směr na Plzen a muselo by se odbočit jen smer Nýřany..
nevim ale podleme vetší část viny nese Druhý řidič a ne vy, On předjíždel na plné čáře, a v ndpřehledném useku..

jk*
hodnocení

Ano, jela jsem směrem od toho mostu, blinkr jsem dala včas a stejně tak i začala zpomalovat. Nicméně dnes jsem mluvila s několika známými z dopravní policie, tak mi říkali, že odbočovat bych tam skutečně neměla, nicméně stejně tak on mě neměl předjíždět na plné, takže chyba 50/50. Mrtvého brouka dělat nechci, jen se s druhou stranou rozumně domluvit.

hodnocení

1x

Viníky jste samozřejmě oba, kdyby jeden z Vás dodržoval předpisy, k nehodě by nedošlo.

Kdyby byla přivolaná policie, jeli by jste v tom s druhým účastníkem na půl.

hodnocení

0x

Oba jste porušili zákona a hrozí vám pokuta. Bez výpovědi druhé osoby nelze stanovit zodpovědně vinu.

Každopádně jste měli sepsat protokol. Za to hrozí sankce.

Vy škodu zaplatíte ze svého? Nebo pojištovna?

Co když odmítnete druhý den svoji vinu?

hodnocení

0x

Hodně také záleží na jakou stranu jste "blikala" jakou rychlostí jste jela.

Jestli to mohlo vypadat že budete zastavovat, tak bych řek že opravdu máte větší vinu.

Kde se to konkrétně stalo?

jk*
hodnocení

Nehoda se stala na začátku města. Jak už jsme psala navrhla jsem, že seženu a zaplatím druhé straně opravu laku bez účasti pojišťovny, proto jsme protokol nesepisovali, nicméně zjistili jsme, že od sebe bydlíme nedaleko, tak jsme se domluvili, že bysme ho sepsali evenutálně dodatečně. Blinkr jsem dávala na stranu kam jsem odbočovala, tudíž na levou.

jk*
hodnocení

Také jsem toho názoru, že jsme viníkem oba, bohužel jsem v tom leknutí vzala vinu pouze na sebe.

laybor*

Samozřejmě můžete přes plnou čáru odbočovat na pozemek ležící mimo komunikaci - tím pádem je viník jen ten co vás naboural.

doplněno 30.08.12 18:23:

to nevadí -to můžete tvrdit.

doplněno 30.08.12 18:24:

viník je pouze ten kdo do vás naboural - nedodržení bezpečné vzdálenosti atd.

jk*
hodnocení

Nejednalo se o pozemek ležící mimo komunikaci.

jk*
hodnocení

To nechci, ráda bych to vyřešila ke spokojenosti obou stran.

jk*
hodnocení

Otázkou je jak dále postupovat, chtěla bych se domluvit s druhou stranou, že mu nabídnu přiměřenou finanční částku (ne celou opravu), popř. bychom dodatečně sepsali protokol, potom by ale bylo otázkou z čí pojistky by byla hrazena oprava.

co se Vám může stát, když sdělíte že jste si to po poradě rozmyslela a necítí se vina?

Zkuste dodat přesné místo gps...ať vidíme kdo má pravdu..

jk*
hodnocení

mapy.cz/...

Zkuste zda takto bude odkaz fungovat.

jk*
hodnocení

Stalo se to v úrovni toho tmavého auta, akorát jsem jela z protisměru.

to znamená, že jste vyjížděla (odbočovala) na místo ležící mimo silnici?

dokážu obhajovat oba, spíše se přikláním k tomu, že jste odbočovala, když jste byla předjížděna..

doplněno 30.08.12 18:52:

čerstvé, čtěte:

autoweb.cz/...

jk*
hodnocení

Děkuji za článek. Odbočovala jsem, ale nikoliv na místo ležící mimo silnici, ale na silnici, chtěla jsem se napojit na tu silnici vedoucí na mapě nahoru (ten pruh silnice). Můj osobní názor, že viníci jsme oba, jde mi o to zda v tomto případě mohu zkusit navrhnout společnou platbu opravy, nebude tak vysoká, dle názoru automechanika, kolem 8 tisíc. Nebo zda sepsat protokol a odnést na pojišťovnu, jak by se postupovalo v tomto případě, viníka by určila pojišťovna? Já mám škodu na autě minimální, cca 700 Kč za jeden náhradní díl.

jk*
hodnocení

Jela jsem směrem od Plzně.

nu*
hodnocení

0x

zavolání policie, to je skutečně originální nápad, policista by Vám nabídnul každému pokutu 2 tisíce, případně při špatné náladě by Výs poslal oba do přestuopkového řízení...a to by se vyplatilo...

Já bych se sem styděl napsat takové hlouposti, každý si nechá opravit škodu za své a budete si kvit.

buss
hodnocení

0x

Jste v tom oba, vy jste neměla co odbočovat a on předjíždět, na plné čáře. Nikdo však neví, kdo započal úkon první. Takže bych řekl fifty fifty. Nicméně předjíždění dle zařazení v zákonu je důležitější. Tak či tak stejně tam předjíždět neměl. Já bych polis volal a zacvakl za přestupek za odbočení. Ale na dotaz kdo je vinen může vyřknout pouze soud.

hodnocení

0x

Pokud neni nic sepsane , tak staci ted delat mrtveho brouka a opravit si to ze sve kapsy. S policajtama by jste dostali oba pokutu , proto asi vzal nohy na ramena a jel pryc

invisible*
hodnocení

0x

Pokud si to představuju správně, na vině je ridič druhý, jelikož vás předjížděl na místě kde se to nemuže, pokud do Vás narazil ze zadu nebo tukl, měl jet takovou rychlostí aby vozidlo stihl zabzrdit, to se však nestalo :)

doplněno 01.09.12 09:31:

pokutu dostanete oba, ale vyníkem nehody by byl on :)

jirkamatapat*
hodnocení

0x

O co vlastně šlo? O otáčení nebo odbočování?To jsou dva zcela odlišné pojmy.Důkladně si přečtěte paragrafy o otáčení i ten o odbočování. .Jestli jste jednala podle výkladu některého z těchto paragrafů,není vina na Vaší straně.Pokud jste jednala v rozporu s těmito paragrafy,je to vina i Vaše. Při OTÁČENÍ dávám blinkr a zařadím se co nejvíce vlevo k polovině vozovky.Tam kde je silnice úzká blinkr nedávám a po DÁNÍ PŘEDNOSTI vozidlům v obou směrech se otáčím.Při odbočování vlevo dám přednost protijedoucím vozidlům a samozřejmě vozidlu,které mne už předjíždí( i když od momentu,kdy zapnu blinkr by mne předjížět nemělo)Ale od toho máme přece zpětná zrcátka,ne?

xronys
hodnocení

0x

viník je jasně ten kdo nedobrzdil vždy se škoda platí tomu kdo ma nakoplou prdel , a pokud vím odbočování vlevo přes plnou čáru není žádný přestupek... možná přes dvijitou ano ale to si nejsem jistý .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]