Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím o radu. Dnes jsem měnil hlavu a auto mi nechce chytit. Mám tam feldí startér, startér točí, ale neotáčí motorem. Kde je problém? Díky
Jak neotáčí motorem? To jako nezasune do věnce setrváku?
Favorit s karburátorem nebo Bosch Mono Motronic systém?
doplněno 30.08.12 17:49:Hallův snímač funguje a je zapojen? Zapalování je správně připojené (kabely a jejich pořadí)?
doplněno 30.08.12 17:51:Ventily jsou seřízené? U BMM 1993 s hliníkovou tyčkou na sacích je 0.25mm a na výfukových 0,20mm při cca 20°C
No startér točí, ale pouze startér, nepřijde mi, že by otáčel věncem. Prostě se točí jen startér.
Je to karburátor.
Hallův snímač? Co je to?
Se zapalováním jsem nehýbal, pouze jsem odpojil baterii, sunadl filtr box, svody, sání, sunadl hlavu, to by vše. Není třeba nějaký problém s válci? Nemusí se válce nějak nastavit, když se dává hlava zpět?
Hall je jen u BMM a slouží ke snímání polohy setrvačníku a dle toho pálí jiskra a vstřik stříká palivo (tedy jen u BMM). Karbec ho nemá.
Dělá to půvrrrrrrrrrrr a nebo pů pi pi p i p i p i p i (pokud to druhé, tak dochází k tlakování ve valcích a motorem točí)
U válců se jen kontrolují přesahy vložek, ale i tak musí naskočit nebo mít snahu.
Je potřeba vědět, zda hází jiskru. Při sundání filtrboxu jste neodpojil něco kolem? Hodně důležitý je šedý káblík od rozdělovače do ETZ (to je ta plechovka vedle cívky).
Myslíte, že by to mohlo být tím, že jsem sundal kozla z hlavy? Že když jsem ho vrátil zpět, že by bylo nastavení třeba o 0,05 mm jiné?
Spíš nové těsnění změní vůle. Kozel (vahadlová soustava zůstane, ale musí se červíky na kozlíkách znovu seštelovat) :D
Kdyby ten mikro rozměr byl v +mm, tak ti to bude dovírat a chrastit, ale pojede. Pokud bude mikrorozměr naopak v -mm tak ti žádný ventil pořádně nedovře a nebude těsnit a studený motor nemá šanci.
Ventily seřízené nejsou, pač jsem se k tomu ještě nedostal, ale nemyslím si, že kvůli neseřízeným ventilům by nešel natočit motor. To by spíš nedržel volnoběh.
To víš, že nepůjde . Nevzniká kompresní tlak, jak ti nedovřou a píst to foukne pryč, místo aby směs stlačil.
Nedržení volnoběhu má starosti karbec. U ventilů hrozí podpálení, nenastartování, žádný výkon motoru!
doplněno 30.08.12 18:08:Tu sílu to prostě nedá. Pro svíčku tu nevznikají podmínky k zážehu. Je to jako jiskřit svíčkou nad výpary nad skleničkou s ředidlem. Svíčka musí dát jiskru tam, kde je směs pod velkým tlakem.
Myslíte, že by to ani neotáčelo motorem, jako když např. není benzin? Že to prostě točí, ale nenaskočí?
V první řadě by bylo potřeba aby zjistil zda starter protočí motor a z toho vycházet!Pkd protočí tak jít po ventilech atd,pokud ne tak proč neotočí motorem-zda nevysune pastorek nebo zda nemá sílu protočit.Ještě by mohla být varianta ,že něco zůstalo ve válci a je to zaseknuté a proto neotočí motor,ale to je asi hooodně nepravděpodobné.
Ještě jednodušeji. Pokud při startování dochází k otáčení řemenu na alternátoru a v kabině při dlouhém startování zhasíná kontrolka mazání, tak motorem to točí, ale dle zvuku jednoho tónu vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nedochází ke kompresi k vůli netěsnostem na ventilech (seřídit) nebo chybí svíčky a pufá to těma dírama ven a opět onen zvuk rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Až to bude dělat pů pi pi p ip i p i pi, tak je to vpořádku a hledá se problém v zapalování nebo benzínu
doplněno 30.08.12 18:32:Taky je dobré po takové práci na motoru nechat motor proběhnout (otáčet) chvíli jen startérem, aby se namazal a na kozlu musí být vidět před každým ventilem po dávkách vylévání oleje na pružinu.
Pak bych se nebál motor poprvé nastartovat. Dělá se to tak, že se od zapalovací cívky odpojí černé dráty (tuším 15 kontakt) a motor tak nenastartuje a startérem se nechá běhat max 10 sekund po dávkách, až zhasne kontrolka oleje.
A ventily seřídit určitě, jinak se podpálí a pak je potřeba nová hlava nebo výměna ventilů a celá procedura znova...bacha...
Vymontuj ten startér a vyzkoušej ho bokem třeba na zemi a koukej, jestli se ti takto hejbe pastorek:
A dej vědět...
Felda startér:
No problém je, že ti nezasune do setrváku. Pokud by zasunul, tak se točí i klíňák a alternátor (větrák). Není blbě namontován? Ten malý váleček na startéru musí být orientován nahoře, ale ještě jsem to neviděl otočené a navíc by i tak to mělo fungovat...záhada
doplněno 30.08.12 18:49:Ještě je tu jedna věc... Zrovna v tomhle místě má setrvák vylámané zuby a zrovna se ti natočil na ono místo. Zařaď 5 rychlost a popostrč si kousek auto a pak to zkus znova.
doplněno 30.08.12 19:33:jo (vůlemi) pokud je to karbec, tak budou pravděpodobně všechny tyčky ocelové (stejné napohled) a všude tedy 0,20mm
Bohužel to teďak nemám jak zkusit, ale tak bylo by divné, že by po výměně hlavy najednou nevyjížděl pastorek Navíc i na jiném startéru.
Nemohl jsem s těmi tyčkami ěnco uědlat, když jsem je dával zpět? Nejdříve jsem upl hlavu, a pak jsem dával rozvodový tyčky do bloku, a potom jsem přidělal kozla.
Ještě se chci zeptat, jak seřídit ty evntily? Měrky mám, ale se seřizováním si nevím rady, když to čtu někde na netu, zdá se mi to strašně složitě popsáno.
Seřiď je tak, jak je v odkazu. Pomyslně si je očísluješ 1,2,3,4,5,6,7,8. Zvedneš jednu stranu auta u předního kola (nejlépe tu, kde je rozdělovač, tedy pravou). Zařadíš 5ku a otáčení kolem točíš i motorem...
A k seřizovaní...když vahadlo ventil zmáčkne, tak ho otevřelo (tedy když zmáčke poslední vahadlo 8mičku ventil, tak seřídíš 1ničku ventil...
Ten plech nad 1 a 2 ventilem pod nalévacím otvorem se při seřizování nesundává!
Měrka se strká nad pružinu ventilu na konec dříku ventilu mezi vahadlo a dřík.
A dej si klidně na čas... Já si poprvé hrál asi 40minut a měl jsem to pak jak víno!
Hlavně neožvejkanej pořádnej plochej šroubovák (je to důležité) a očkový klíč se zalomením.
Takže jestli jsem to dobře pochopil... očísluju si ventily, pak budu otáčet řemenicí. Když budu vahadlo u 8. ventilu nahože, seřídím 1. ventil?
Nemusíš točit řemenicí, když si zařadíš 5 rychlost a budeš otáčet nadzvednutým pravým předním kolem auta. Takto je to i pohodlnější.
A jak vahadlo ventil stlačí úplně dolů (najdeš ten moment, kdy je ventil stlačen...kdyžtak otočíš ještě jednou celým motorem) a tím, že je stlačen, je otevřen.
Dle příručky, pokud je otevřen 8 seřídíš 1 (v ten moment totiž vahadlo na něj vůbec netlačí a tudíž seřizuješ tu vůli) a další kobinace...
doplněno 30.08.12 20:50:Napsal jsi tohle:
Když budu vahadlo u 8. ventilu nahože, seřídím 1. ventil?
Oprava: Když bude 8 ventil dole (otevřen), tak bude 1 ventil nahoře (zavřen) a tudíž se dá seřídit 1 ventil...
no protože pokud budeš mít ty vložky utopený tak tu hlavu budeš brzy sundavat znova jo člověk se furt učí
Pokud přesah nebude, tak tudy bude proudit voda do oleje. Vložka se pak musí vypodložit a znovu usadit :D
doplněno 30.08.12 21:19: 5mm dobrej vtip
Na vložku položíš kovovou vodováhu a mezi vodováhu a blok strčíš listovou měrku. Nebo se ti aspoň musí lehce shoupnout na vložce. Vůle asi 0,05 - 0,10mm
doplněno 30.08.12 21:39:Přesahy:
| 0,07 - 0,13 mm 0,04 mm |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.